Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ "ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ" ΑΠΟ ΤΟΝ "ΑΡΤΟ ΖΩΗΣ"


Τα τελευταία επτά χρόνια, χάρη στην ακατάβλητη εργατικότητα και μεθοδικότητα του Σταύρου Ζουμπουλάκη, πραγματοποιούνται στην Αθήνα, περί το τέλος Νοεμβρίου, τα περίφημα φιλοσοφικοθεολογικά – ας τα πούμε έτσι - συνέδρια του ιδρύματος «Άρτος Ζωής», που δίνει έμφαση στις Βιβλικές Σπουδές. 
Ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, ως πρόεδρος του Άρτου Ζωής, καταφέρνει κάθε χρόνο να μας δίνει τα πρακτικά του προηγούμενου συνεδρίου, τα οποία επιμελείται στην κυριολεξία. 
Οι εργασίες του συνεδρίου του εβδόμου – κατά σειρά – συνεδρίου διεξήχθησαν την Παρασκευή 25 και το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016 στην Αίθουσα Λόγου της Στοάς του Βιβλίου και το θέμα ήταν η Αγάπη. Δείτε εδώ την σχετική ανάρτησή μας. 
Στα χέρια μας, τώρα, κρατάμε τα πρακτικά αυτού του Συνεδρίου, αφού ο Σταύρος Ζουμπουλάκης είναι απολύτως συνεπής στο ραντεβού του! Στις καίριες και ουσιαστικές εισηγήσεις που περιλαμβάνονται στον τόμο διερευνώνται σημαντικές όψεις του …πολύπαθου ζητήματος της αγάπης. Γιατί η αγάπη στον εκκλησιαστικό χώρο σήμερα εξαντλείται σε μια φτηνή και ανέξοδη ρητορεία ή σε λιγωτικούς ψυχολογισμούς, χωρίς αντίκρισμα. 
Η αγάπη είναι χωρίς καμία αμφιβολία μια βιβλική, ιουδαιοχριστιανική ιδέα. Το Ισλάμ την παρέλαβε από τη Βίβλο. Το σημαντικό με την αγάπη είναι βεβαίως να την πράττεις, έχει ωστόσο μεγάλη πνευματική σημασία, ενάντια στον γενικευμένο καθημερινό μηδενισμό, και να κάνουμε λόγο για αυτήν, να προσπαθούμε να την εννοήσουμε. Τα ερωτήματα είναι πολλά: πόσο αξεχώριστες είναι η αγάπη προς τον Θεό και η αγάπη για τον συνάνθρωπο; Αποκλείεται να υπάρχει η μία χωρίς την άλλη; Η αγάπη προϋποθέτει την πίστη; Η αγάπη για τους εχθρούς των συνοπτικών Ευαγγελίων και η αγάπη προς αλλήλους του τέταρτου Ευαγγελίου είναι το ίδιο; Η αγάπη για τους εχθρούς, η οποία αρνείται και την ίδια την αυτοσυντήρηση και φτάνει μέχρι τη θυσία, μήπως είναι τελικά μια ηθική πρόταση που κινδυνεύει να μένει παντοτινά απραγματοποίητη; Τι σχέση έχει η αγάπη με συγγενείς προς αυτήν ιδέες, αξίες ή συναισθήματα, τόσο του προχριστιανικού και εξωχριστιανικού κόσμου (έρως, φιλία) όσο και του χριστιανικού (έλεος, φιλανθρωπία); Τέλος, είναι δυνατή η μετάφραση της αγάπης σε συλλογική κοινωνικοπολιτική πράξη ή πρέπει, επί ποινή αυτοακυρώσεώς της, να μένει πάντα στα διαπροσωπικά όρια; 
Το θέμα του φετινού, όγδοου κατά σειρά, συνεδρίου του Άρτου Ζωής είναι "Ο Λούθηρος και η Μεταρρύθμιση. Ιστορία, θεολογία, πολιτική". Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017, στην Αίθουσα Λόγου, στη Στοά του Βιβλίου (Αρσάκειο Μέγαρο, Πεσμαζόγλου 5 &Σταδίου). 
Ακολουθεί το πλήρες πρόγραμμα του Συνεδρίου.

1 σχόλιο:

ΔΙΟΓΕΝΗΣ -Ε.Μ. είπε...

Ευτυχώς, που υπάρχουν και οι εκδόσεις "Άρτος Ζωής" και διαβάζουμε και κανένα σοβαρό θεολογικό βιβλίο...γιατί μας έχουν πνίξει οι ευσεβιστικές ΜΠΟΥΡΔΕΣ!!! Ευτυχώς, δηλαδή...

ΔΙΟΓΕΝΗΣ. Ε.Μ

Related Posts with Thumbnails