Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ "ΑΡΤΟΥ ΖΩΗΣ"


Χάρη στην ακατάβλητη εργατικότητα και μεθοδικότητα του Σταύρου Ζουμπουλάκη, πραγματοποιήθηκε και φέτος το καθιερωμένο συνέδριο του "Άρτου Ζωής" – το έβδομο κατά σειρά – το οποίο είχε ως θέμα την αγάπη. 
Οι εργασίες του συνεδρίου διεξήχθησαν την Παρασκευή 25 και το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016 στην Αίθουσα Λόγου της Στοάς του Βιβλίου. Να θυμίσουμε ότι ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, ως πρόεδρος του Άρτου Ζωής, καταφέρνει κάθε χρόνο να μας δίνει τα πρακτικά του προηγούμενου συνεδρίου. Έτσι και φέτος, έχουμε ανά χείρας τον καλαίσθητο τόμο με τις εισηγήσεις του περσινού έκτου συνεδρίου, με θέμα: «Θρησκεία και Πολιτική». 
Φυσικά και το φετινό συνέδριο ήταν όπως και τα προηγούμενα, δηλαδή υψηλού επιπέδου και με ουσιαστικό περιεχόμενο. 
Στέκομαι – ενδεικτικά – στην μεσημεριανή συνεδρία του Σαββάτου 26 Νοεμβρίου.


Μίλησαν: 
- Ο π. Δημήτριος Μπαθρέλλος, σύμβουλος καθηγητής στο ΕΑΠ, με θέμα: Η άσκηση ως αγάπη στη θεολογία του αγίου Μαξίμου του Ομολογητή. 
- Ο Γιάννης Δημητρακόπουλος, επίκουρος καθηγητής φιλοσοφίας και θεολογίας Παν/μίου Πατρών, με θέμα: Οι quaestiones περί αγάπης (qu. 23-27) και ελεημοσύνης (qu. 32) στη Summatheologiae του Θωμά Ακυινάτη και η πρόσληψή τους από τον Γεώργιο Σχολάριο 
- Ο Γιώργος Βλαντής, διευθυντής του Συμβουλίου των Εκκλησιών της Βαυαρίας, με θέμα:   Αγάπη, έρωτας και θάνατος στον Ντήτριχ Μπονχαίφφερ. 
Ήταν τρεις διαφορετικού ύφους εισηγήσεις, αλλά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.


Ο Γιώργος Βλαντής από το Μόναχο μας εισήγαγε με μοναδικό τρόπο στην σκέψη του μεγάλου εκείνου θεολόγου και μάρτυρα Ντήτριχ Μπονχαίφφερ. σχετικά με το πώς αντιλαμβανόταν την αγάπη, ως δράση και ευθύνη. 
Με την έκδοση των πρακτικών θα έχουμε ένα τόμο – οδηγό για την αγάπη, που τόσο παρεξηγείται σήμερα στην Εκκλησία, λόγω της αλλοίωσης των κριτηρίων.
Π.Α.Α.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails