Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

Η ΠΡΟΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ …ΜΗ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΑ ΨΩΝΙΑ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Ο μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος, σύμφωνα με σχετικό ανακοινωθέν, σε κήρυγμά του στον Ι. Ναό Αγίου Διονυσίου Πατρών (17-12-2017), «εκάλεσε όλους, ακόμα και κατά τις Κυριακές που σύμφωνα με το «εορταστικό» πρόγραμμα είναι ανοικτά τα καταστήματα, να μη πηγαίνουν να ψωνίζουν, αντιστεκόμενοι και με αυτόν τον τρόπο στην αποϊεροποίηση της ζωής.» 
Οι έμποροι ευλόγως θα μπορούσαν να διαμαρτυρηθούν γι’ αυτή την προτροπή του μητροπολίτου, η οποία έρχεται σε αντίθεση τόσο με τη νομιμότητα (το εορταστικό ωράριο καθορίζεται βάσει σχετικών διατάξεων) αλλά και με την …πολυπόθητη ρευστότητα, αφού οι γιορτινές ημέρες αποτελούν τονωτική ένεση για χιλιάδες καταστηματάρχες που παλεύουν για το μεροκάματο. 
Δεν διαμαρτυρήθηκαν – απ’ όσο ξέρω – διότι ανάλογες «προτροπές» πέφτουν στο κενό. Ακόμα και οι «συνειδητοί» χριστιανοί θα κάνουν την βόλτα τους στην αγορά μετά τον Κυριακάτικο εκκλησιασμό και θα ψωνίσουν κιόλας. 
Το θεολογικό ενδιαφέρον της προτροπής έγκειται στο γεγονός ότι η «λογική» του μητροπολίτου Πατρών είναι ακριβώς ίδια με το σκεπτικό των Ιουδαίων για την ημέρα του Σαββάτου, που καταδίκασε κατηγορηματικά ο Χριστός. 
Ο μητροπολίτης προτρέπει τους πιστούς να μην ψωνίζουν τις Κυριακές. Εδώ είναι το σημείο αιχμής. Τι σημαίνει «κυριακάτικα ψώνια»; Ακόμα και οι «πιστοί» χριστιανοί δεν ψωνίζουν τις Κυριακές γλυκά, ποτά και άλλα παρόμοια για να πάνε σε μια επίσκεψη; Δεν αγοράζουν εφημερίδες και άλλα μικροπράγματα που τυχόν χρειάζονται; Κάτι τέτοιο συνιστά – κατά τον μητροπολίτη Πατρών- «αποϊεροποίηση της ζωής»; Αν κάποιος, για παράδειγμα, πάει να ψωνίσει βιβλία την Κυριακή, δεν τιμά την ημέρα; 
Αυτή την «λογική» της «αγανάκτησης» του αρχισυναγώγου, στηλίτευσε ο Χριστός με την φράση: «ὑποκριτά, ἕκαστος ὑμῶν τῷ σαββάτῳ οὐ λύει τὸν βοῦν αὐτοῦ ἢ τὸν ὄνον ἀπὸ τῆς φάτνης καὶ ἀπαγαγὼν ποτίζει;» (Υποκριτά, συ το Σάββατο λύνεις το γαϊδουράκι σου και το βόδι σου, που είναι δεμένα στο σταύλο, τα παίρνεις και τα πηγαίνεις για πότισμα). 
Η αργία της Κυριακής δεν μπορεί να είναι υπόθεση τυπολατρείας. Ο Χριστός ήλθε για να μας αποδεσμεύσει από την τυπική τήρηση των εντολών του Θεού, η οποία δεν μας προσφέρει τίποτα. Ήρθε για να πρυτανεύσει στην καρδιά μας η αγάπη προς τον πλησίον, που είναι και η μεγαλύτερη από τις εντολές Του. Ο Ιησούς δεν καταργεί ρητά το νόμο του Σαββάτου, κατακρίνει όμως την τυπολατρική αυστηρότητα των Φαρισαίων δασκάλων: «Τό σάββατον διά τόν ἄνθρωπον ἐγένετο, οὐχ ὁ ἄνθρωπος διά τό σάββατον». 
Ας κάνουν τον κόπο να εμβαθύνουν λιγάκι σ’ αυτή την Κυριακή αλήθεια κάποιοι ιεράρχες μας, πριν ξεστομίζουν «ρομφαίες» για την Κυριακάτικη αργία.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να πούμε, επιδερμικά στο ζήτημα, ότι δεν ψωνίζουμε γενικώς... ούτε εργάσιμες! Έλλειψη χρημάτων....

Ανώνυμος είπε...

Ανέκαθεν είναι καθιερωμένο να είναι ανοιχτά τα μαγαζιά τις Κυριακές μέσα στις γιορτές. Επίσης ανέκαθεν λειτουργούν κάθε Κυριακή είχειρήσεις και υπηρεσίες, ως εκ της φύσεώς τους (εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, καφετέριες, συγκοινωνίες, ταξί, νοσοκομεία κλπ). Το ότι τείνουν να καθιερώσουν το άνοιγμα όλων των καταστημάτων και για τις υπόλοιπες Κυριακές του χρόνου, με μνημονιακή ή μη επιταγή, προς όφελος των πολυκαταστημάτων των πολυεθνικών, για το σβήσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αυτό δεν φαίνεται να απασχολεί τον Σεβασμιώτατο, ούτε ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι τις Κυριακές δεν πληρώνονται δουλεύοντας εξαντλητικά ωράρια σε συνθήκες γαλέρας, χωρίς ρεπό. Αυτή είναι ουσία, γιατί αυτοί που πάνε στην Εκκλησία, θα πάνε ούτως ή άλλως και μετά θα πάνε να ψωνίσουν.

Related Posts with Thumbnails