Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Η ΑΥΣΤΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΕΔΕΣΣΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΑΓΩΓΗ ΛΕΙΨΑΝΩΝ


Τέτοιες μέρες πριν 22 χρόνια, είχε έλθει στην Αθήνα για προσκύνημα η Αγία Ζώνη από την Μονή Βατοπαιδίου. Θυμήθηκα - με αφορμή και τα όσα συμβαίνουν ανά την χώρα με την ατελείωτη περιαγωγή λειψάνων (και αγιορειτικών) – το ξέσπασμα του μακαριστού Μητροπολίτη Εδέσσης Χρυσοστόμου, ο οποίος είχε μιλήσει τότε πολύ αυστηρά, δηλαδή σωστά, για το φαινόμενο και τις παρενέργειές του. 
Θεωρούσε την ιστορία αυτή "μια ευτελή αργυρολογία που προσβάλει τη χριστιανική πίστη, διασύρει το κύρος της Εκκλησίας και τραυματίζει βαρύτατα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια... Η ηθική και θρησκευτική ζωή του λαού δέχεται κατά καιρούς ισχυρά πλήγματα, τα οποία τείνουν να γενικευθούν και να θεσμοθετηθούν... Αυτό είναι το μήνυμα του Αγίου Όρους προς τον σύγχρονο κόσμο; Έτσι αντιλαμβάνεται την αποστολή του; Αυτή είναι η Ορθοδοξία μας; Έτσι θα καλλιεργηθεί και θα αναγεννηθεί ο ελληνικός λαός; Αυτή την τροφή θα προσφέρουμε στον σύγχρονο άνθρωπο; Οι ναοί μεταβάλλονται πραγματικά σε οίκους εμπορίου, όπου τα όσια και τα ιερά προσφέρονται ως εμπορεύματα. Γι' αυτό ο γνήσια πιστός λαός αντιδρά με τις λέξεις: Χριστέμποροι, θεομπαίχτες, αγυρτεία, λειψανολατρεία, αγιογδύτες κ.λ.π." "... εντεταλμένοι κατασκευάζουν και μερικά θαύματα, ιάσεις και θεραπείες για να είναι η παραπλάνηση, η εκμετάλλευση και η απάτη του απλοϊκού λαού πλήρης και ολοκληρωμένη" (ΕΘΝΟΣ: 31-5-95). Με αυτή τη σκληρή γλώσσα μίλησε ο μακαριστός Μητροπολίτης Εδέσσης Χρυσόστομος και στο τηλεοπτικό κανάλι MEGA: "Σκέπτεται κανείς τι θα έκαμνε ο Χριστός αν επισκεπτόταν ένα τέτοιο ναό; Όχι μαστίγιο και φραγγέλιο, αλλά ατομική βόμβα θα χρησιμοποιούσε για να ανατινάξει και συντρίψει τους πάντας και τα πάντα" (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: 27-5-95). 
Τότε, λοιπόν, τον Μάϊο του 1995, με επιστολή του στην "Καθημερινή" ο μακαριστός Μητροπολίτης Εδέσσης Χρυσόστομος τόνιζε χωρίς περιστροφές: «Το φαινόμενο τούτο το οποίο τείνει να γενικευθεί και να θεσμοθετηθεί ως κορυφαίο γεγονός και υπέρτατο μέσον λατρείας, συγχωρήσεως, αγιασμού, σωτηρίας των ψυχών, αποτελεί οπωσδήποτε εκδήλωση παρακμής και πτώσεως της πίστεως, μείωση του κύρους της Εκκλησίας και διακωμώδηση των ιερών λειψάνων», έγραφε. Δύο εβδομάδες αργότερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος υιοθέτησε πρότασή του για έλεγχο της διαδικασίας. 
Φυσικά, τα όσα είπε τότε ο Εδέσσης Χρυσόστομος δεν επηρέασαν την όλη κατάσταση. Όπως είχε προβλέψει η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και μάλλον χωρίς γυρισμό. Αφού και Δ.Ι.Σ. δεν φαίνεται διατεθειμένη να ελέγξει την διαδικασία. Ίσως δεν μπορεί πια… 
Π.Α.Α.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Την θυμάμαι την περίπτωση του μακαριστού Εδέσσης Χρυσοστόμου (Κακουλίδη) και μάλιστα είχε βγεί από τηλοψίας σε "παράθυρο" υποστηρίζοντας φυσικά με επιχειρήματα τις όντως σοβαρές του απόψεις και είχε δίπλα του ένα ας πούμε πλακάτ-πινακίδα μικρού μεγέθους στο οποίο έγραφε "μή ρίπτετε χρήματα" -το συγκεκριμένο πλακάτ το χρησιμοποιούσε σε κάποιο προσκύνημα της επαρχίας του γιά ευνοήτους λόγους..

Τιμόθεος Ηλιάκης είπε...

Καλό θα είναι να λεχθεί όλη η αλήθεια για το θέμα της προσκύνησης της Αγίας Ζώνης. Πράγματι είχε αντιδράσει ο μακαριστός Εδέσσης με μια άκομψη παρέμβαση του .Παρέλειψε όμως και εκείνος και οι υποστηρικτές του να πουν τι έγιναν τα χρήματα που το φιλότιμο των Πιστών κατέθεσε. Από τα χρήματα αυτά ολοκληρώθηκε ένας μεγάλος Ναός,ενισχύθηκαν οικονομικά οι σεισμοπαθείς τότε του Αιγίου και των Γρεβενών καθώς και το Κέντρο φιλοξενίας συνοδών ασθενών του Καρδιολογικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Πρόβλημα θα υπήρχε αν τα χρήματα αυτά τα κρατούσαν προς ίδιο όφελος οι Ιερείς και οι Πατέρες της Μονής .Η Προσκύνηση των Ι.Λειψάνων δεν είναι ξένη με την παράδοση της Εκκλησίας μας .

Related Posts with Thumbnails