Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΣΑΜΑΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΩΜΑ ΤΑΜΒΑΚΟ


Εκδόθηκε από τη Μουσική Εταιρεία Αλεξανδρούπολης και κυκλοφορεί το πόνημα του Θωμά Ταμβάκου, μουσικογράφου-κριτικού-ερευνητή, με τίτλο "Σπυρίδων-Φιλίσκος Σαμάρας. Επίσημη δισκογραφία 1904-2016)", με αφορμή και τη συμπλήρωση 100 ετών από την εκδημία του συνθέτη (25-3-2017). Στο 120 σελίδων πόνημα, μεγέθους Α4, καρπός πολυετούς έρευνας του συγγραφέα, συμπεριλαμβάνονται οι 117 δισκογραφικές εκδόσεις σε δίσκους γραμμοφώνου, επαφής και ακτίνας, με έργα του μουσουργού, από το 1904 έως και τα τέλη του 2016. Συμπεριελήφθησαν επίσης οι 8 ψηφιακές εκδόσεις και 2 ευχετήριες κάρτες (με τον "Ολυμπιακό Ύμνο"). Μετά τα ευρετήρια των έργων και των ερμηνευτών, ακολουθεί το παράρτημα με την ανεπίσημη δισκογραφία και τις 191 γνωστές ηχογραφήσεις και βιντεοσκοπήσεις με έργα του. Η έκδοση συνοδεύεται με άφθονο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό. 
Ο Θωμάς Ταμβάκος, ιδρυτής και συντηρητής του πολύτιμου «Αρχείου Ελλήνων Μουσουργών», είναι γνωστός για την μεγάλη προσφορά του στον χώρο της νεοελληνικής σύγχρονης μουσικής, τόσο ως προς την συλλογή όσο και ως προς την διάδοσή της. Με την καταγραφή δισκογραφίας ελλήνων συνθετών έχει ασχοληθεί επανειλημμένως και οι σχετικές δημοσιεύσεις του αποτελούν πραγματική συμβολή, καθώς είναι και μοναδικές. 
Η τωρινή δουλειά του για την επίσημη δισκογραφία του Σαμάρα, έχει ευρύτερες διαστάσεις λόγω και της καταγραφής των σχετικών με τον διεθνή Ολυμπιακό Ύμνο του Σαμάρα (σε ποίηση Κ. Παλαμά) ηχογραφήσεων. Να σημειώσουμε ότι το 2016 συμπληρώθηκαν 120 χρόνια από την πρώτη εκτέλεση του Ολυμπιακού Ύμνου, στα τέλη Ιανουαρίου του 1896, στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός». 
Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που ο Θωμάς Ταμβάκος ασχολείται με την δισκογραφία του Σπυρίδωνος Σαμάρα. Μια πρώτη καταγραφή της επίσημης δισκογραφίας του δημοσίευσε το 2013 στον ιστότοπο της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. 
Το βιβλίο του Θ. Ταμβάκου για την επίσημη δισκογραφία του Σαμάρα αποτελεί πολύτιμο εγχειρίδιο για τον συνθέτη. Έχει πληρότητα, τεκμηρίωση και μέθοδο παρουσίασης του υλικού. Και πάνω από όλα πάθος! Το πάθος που διακρίνει τον Θ. Ταμβάκο για την ελληνική λόγια μουσική. 
Εύχομαι, μαζί με τον σπουδαίο πιανίστα, Δρ Αθανάσιο Τρικούπη (ο οποίος προλογίζει την έκδοση), Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Μουσικής Εταιρείας Αλεξανδρούπολης, που εξέδωσε το βιβλίο, το συγκεκριμένο πόνημα «να αποτελέσει την απαρχή μιας σειράς αφιερωμένης στην άγνωστη δισκογραφία σημαντικών Ελλήνων μουσουργών». 
Π.Α.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails