Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

ΜΝΗΜΗ ΝΙΚΟΥ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΥ (1926-2017)


Π.Α. Ανδριόπουλος

Τον μεγάλο σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο, που αναχώρησε σήμερα για τ' άστρα, είχα την τύχη να τον δω από κοντά τον Ιούλιο του 2011 στο Ελαιοτριβείο Βρανά στο χωριό Παπάδος της Μυτιλήνης, όταν έγιναν τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης Η Λέσβος του Ελύτη, που στεγάζεται στον υποβλητικό χώρο της ειδικά διασκευασμένης μικρής λαδαποθήκης του βιομηχανικού μνημείου της Γέρας.
Ο πρόεδρος της Εταιρίας Αρχιπέλαγος, η οποία ανακαίνισε και ανέδειξε το Ελαιοτριβείο Βρανά (παππού του Ελύτη) σε χώρο πολιτισμού, ο Νίκος Κούνδουρος χαιρέτισε με τον δικό του μοναδικό τρόπο τον Οδυσσέα Ελύτη!
«Χαίρε Οδυσσέα Ελύτη. Δεν είσαι μόνος. Δεν είσαι μόνος σήμερα εδώ, ποιητή... Οι ψυχές όλων των ποιητών της Ελλάδας πλανώνται πάνω και γύρω από αυτήν εδώ την πλάκα με την εικόνα σου σύμβολο και ξύπνημα μνήμης», σημείωσε ο μεγάλος σκηνοθέτης.
Μίλησαν, επίσης, εκείνη τη βραδιά: η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου, ο τότε υπουργός Νίκος Σηφουνάκης και ο σκηνοθέτης Μάνος Ευστρατιάδης. 
Αμέσως μετά, η Ιουλίτα Ηλιοπούλου, ο Νίκος Κούνδουρος και ο Νίκος Σηφουνάκης, αποκάλυψαν στην είσοδο του μουσείου ένα ορειχάλκινο επίτοιχο ανάγλυφο με τη μορφή του ποιητή που φιλοτέχνησε ο διακεκριμένος γλύπτης καθηγητής Θόδωρος Παπαγιάννης, το οποίο υποδηλώνει τη σχέση του Ελύτη με το συγκεκριμένο χώρο και με το νησί της Λέσβου.
Ο Νίκος Κούνδουρος ήταν και στην συναυλία που πραγματοποιήθηκε με μελοποιημένη από τον Γιώργο Κουρουπό, με ερμηνευτές τον Σπύρο Σακκά και την Δάφνη Πανουργιά. 
Ήταν αναμφισβήτητα ένας μεγάλος έλληνας! 
Του αφιερώνω το αριστουργηματικό έργο "Για μια Μικρή Λευκή Αχιβάδα" του Μάνου Χατζιδάκι, το οποίο άλλωστε τού είχε αφιερώσει ο ίδιος ο φίλος του Μάνος Χατζιδάκις. 
Χαίρε Νίκο Κούνδουρε! Δεν είσαι μόνος...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails