Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ "ΠΑΤΡΙΝΟΙ ΣΥΝΘΕΤΕΣ - ΠΑΤΡΙΝΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ" ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


Το ερχόμενο Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2016 στις 8.30 το βράδυ, στον Χώρο Τέχνης και Πολιτισμού AN ARΤ, Μονής Αστερίου 4, στην Πλάκα, θα ξεκινήσουμε τον κύκλο εκδηλώσεων με τον γενικό τίτλο: «ΠΑΤΡΙΝΟΙ ΣΥΝΘΕΤΕΣ – ΠΑΤΡΙΝΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ». 
Θα παρουσιάσουμε αντιστικτικά - θα λέγαμε – πέντε συνθέτες του χθες και πέντε σημερινούς ποιητές της Πάτρας. Ανάμεσά τους ο Διονύσης Καρατζάς, ο οποίος θα έλθει – ευγενώς προσφερθείς – από την Πάτρα στην Αθήνα, για να διαβάσει ο ίδιος ποιήματα από τις συλλογές του: «Απ’ το μισό παράθυρο», «Πότε μίλα πότε φίλα», «Χωρίς εδώ», «Ταξίδια εσωτερικού» και «Ακοιμήτων», που είναι και η πιο πρόσφατη ποιητική του συλλογή. 
Ο Διονύσης Καρατζάς γεννήθηκε το 1950 στην Πάτρα, στην οποία ζει και εργάστηκε ως καθηγητής φιλόλογος. 
Στην ποίηση εμφανίστηκε το 1972 με τη συλλογή «Ξημέρωμα στη γη». Ακολούθησαν άλλες δεκατρείς ποιητικές συλλογές, ανάμεσά τους «Απ’ το μισό παράθυρο», 2006, που βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Οι πρόσφατες ποιητικές συλλογές του είναι «Χωρίς εδώ» (εκδόσεις ΤΟ ΔΟΝΤΙ, Πάτρα, 2011) και «Ακοιμήτων» (εκδόσεις ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ, Αθήνα, 2015). 
Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε ευρωπαϊκές γλώσσες και το 2010 κυκλοφόρησε ανθολογία της ποίησής του στα γερμανικά. 
Μελοποιημένα ποιήματά του απαρτίζουν τέσσερις κύκλους τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη, έναν κύκλο τραγουδιών του Ηλία Ανδριόπουλου, του Γιώργου Ανδρέου, του Γιάννη Γερογιάννη, του Γιώργου Αθανασακόπουλου και του Πέτρου Σατραζάνη, ενώ μεμονωμένα ποιήματά του έχουν συμπεριλάβει στα έργα τους οι συνθέτες Ευγένιος Βούλγαρης, Σοφία Καμαγιάννη, Βάκια Σταύρου και Γιώργος Δίπλας. 
Το 2007 κυκλοφόρησε το βιβλίο του «δια βραχέων» με άρθρα του. Κείμενα και σχόλια έγραψε για διάφορα φωτογραφικά λευκώματα του Δημήτρη Ταλιάνη. 
Παραθέτω στη συνέχεια μια συνέντευξη με τον φιλόλογο και ποιητή Διονύση Καρατζά που πραγματοποιήθηκε το 1997, στη σειρά των εκπομπών μου ΠΡΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΝ, στον Τηλεοπτικό Σταθμό της Ι. Μητροπόλεως Πατρών ΛΥΧΝΟΣ. 
Δείτε όλες τις αναρτήσεις της Ιδιωτικής Οδού για τον Διονύση Καρατζά εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails