Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΣΙΖΗΣ ΠΡΙΝ ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ!


Σήμερα, Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016, ολοκληρώνονται στην Ασίζη της Ιταλίας οι εορτασμοί για την επέτειο των 30 χρόνων από την ιστορική εκείνη Διαθρησκειακή Συνάντηση της Ασίζης, επί Πάπα Ιωάννου Παύλου Β’. 
Ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι εκεί. 
Εκεί όπου ήταν και η ελαχιστότητά μου πριν 30 χρόνια! Φοιτητής της θεολογίας βρέθηκα στην Ασίζη στις 27 Οκτωβρίου 1986, με την χορωδία του πρωτοψάλτου Θεοδώρου Βασιλικού. 
Προσκεκλημένοι του Βατικανού, για να ψάλλουμε στην μεγάλη αυτή διοργάνωση για την ειρήνη που δεν είχε προηγούμενο στην ιστορία των θρησκειών. 
Έτσι, ψάλαμε στην Βασιλική του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, κατά την κοινή προσευχή. Στο ιστορικό βίντεο που παραθέτω στη συνέχεια, ακούγεται η χορωδία να ψάλλει το «Πάσα πνοή» σε ήχο γ’. 

Εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου ήταν ο τότε Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων Μεθόδιος Φούγιας. 
Ψάλαμε και σε διάφορα άλλα σημεία της πόλης, όπως μαρτυρούν και οι σχετικές φωτογραφίες που δημοσιεύω εδώ. 
Στη συνέχεια, η χορωδία έψαλε στον προαύλιο χώρο του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, κατά την Κυριακάτικη ακρόαση του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β’, παρουσία δεκάδων Καρδιναλίων και εξήντα χιλιάδων Ρωμαιοκαθολικών πιστών. Κι απ’ αυτό το γεγονός παραθέτω μερικά στιγμιότυπα. 
Σήμερα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος από την Ασίζη κάλεσε όλους τους θρησκευτικούς ηγέτες να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια κατά του εξτρεμισμού, ώστε να απομονωθούν οι φονταμενταλιστές και να ενισχυθεί ένας πραγματικός, πολύτιμος και ζωντανός διάλογος. 
Αυτό ας είναι το διαχρονικό μήνυμα της Ασίζης. 
Π.Α.Α.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails