Σάββατο 16 Απριλίου 2016

ΘΟΔΩΡΟΣ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΣΗ ΤΗ ΚΤΙΣΕΙ ΝΥΝ ΚΑΙ ΑΕΙ!


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Ο Θόδωρος Τερζόπουλος είναι αναμφισβήτητα, πλέον, σημείο αναφοράς. 
Έχω παρακολουθήσει πολλές παραστάσεις του, αλλά συνδέθηκα ιδιαίτερα με κάποιες απ’ αυτές για προσωπικούς λόγους, όπως την «Τελευταία μάσκα - fallimento», σε κείμενο του φίλου Κώστα Λογαρά, για τον …ατυχήσαντα, γενικώς, θεσμό που έζησα από πολύ κοντά «Πάτρα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2006». Η παράσταση του Τερζόπουλου ήταν, ίσως, το σημαντικότερο γεγονός της διοργάνωσης. 
Κι ακόμα τους «Πέρσες» με Έλληνες και Τούρκους ηθοποιούς στην Επίδαυρο πάλι το 2006.
Διαβάζω τώρα, 10 χρόνια μετά, ότι την Κυριακή 17 Απριλίου 2016, το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας 89,5, στις 8 το βράδυ, με αφορμή το ανέβασμα των έργων «Αντιγόνη» του Σοφοκλή στη Νέα Υόρκη, «Βάκχες» του Ευριπίδη στο Θέατρο Αλεξαντρίσκι στην Αγία Πετρούπολη και «Τέλος παιχνιδιού» του Σ. Μπέκετ στο Θέατρο Τέχνης της Μόσχας, που σκηνοθετεί ο Θεόδωρος Τερζόπουλος, θα μεταδώσει σε επανάληψη εκπομπή με καλεσμένο τον Θεόδωρο Τερζόπουλο. Η εκπομπή έχει θέμα: «Η ιστορία και οι αρχές του θεάτρου ΑΤΤΙΣ, η υποκριτική μέθοδος του Θεόδωρου Τερζόπουλου, και το πολιτικό και τελετουργικό θέατρο» και την επιμελείται και την παρουσιάζει ο ιερέας και σκηνοθέτης π. Πέτρος Μινώπετρος. 
Και σκέπτομαι – επιτρέψτε μου την παρέκβαση – ότι στο περίφημο αυτό Θέατρο Αλεξαντρίσκι στην Αγία Πετρούπολη, όπου ανέβηκαν οι «Βάκχες» του Θ. Τερζόπουλου, δώσαμε συναυλία το 2009, με την Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία υπό τον αείμνηστο Λυκούργο Αγγελόπουλο. Δημοσιεύω εδώ μια φωτογραφία μου – εξωτερική άποψη του θεάτρου. 


Το "Τέλος του Παιχνιδιού" του Σ. Μπέκετ σκηνοθέτησε ο Θεόδωρος Τερζόπουλος επίσης στο Θέατρο Αλεξαντρίνσκι με Ρώσους ηθοποιούς και η πρεμιέρα έγινε τον Μάρτιο του 2014. Στις 6 Απριλίου παρουσιάστηκε στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου Τέχνης της Μόσχας, στο πλαίσιο του φεστιβάλ "Χρυσή Μάσκα". Προσκεκλημένος του καλλιτεχνικού διευθυντή του θεάτρου Αλεξαντρίνσκι, Βαλερί Φωκίν, ο Τερζόπουλος εγκαινίασε με αυτήν την παράσταση την ενότητα «Νέα ματιά στα κλασικά έργα του 20ου αιώνα». Το εμβληματικό έργο του Μπέκετ παρουσιάστηκε στην Αγία Πετρούπολη για πρώτη φορά και ερμηνεύεται από έναν εκλεκτό θίασο βετεράνων Ρώσων ηθοποιών, αλλά και ηθοποιών της νεότερης γενιάς. Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος εκτός από τη σκηνοθεσία, υπογράφει τη σκηνογραφία, τα κοστούμια και τους φωτισμούς της παράστασης. Η μουσική είναι του Παναγιώτη Βελιανίτη και βοηθός σκηνοθέτης είναι ο Σάββας Στρούμπος. 

Endgame του Σάμουελ Μπέκετ, Αγία Πετρούπολη 2014, Θέατρο Αλεξαντρίνσκι (photo Johanna Weber). 

Το "Τέλος του Παιχνιδιού" θα συνεχίσει να παίζεται στο Θέατρο Αλεξαντρίνσκι, σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο, για πέντε χρόνια.
Κι ακόμη, με αφορμή την συνέντευξη Τερζόπουλου στο Ραδιόφωνο της Εκκλησίας, θυμήθηκα πως ο σπουδαίος σκηνοθέτης τον Μάιο του 2015 ξεκίνησε με ένα μαραθώνιο ποίησης - project του Θεάτρου Άττις - με τίτλο Άταφοι νεκροί, που αναπτύχθηκε τους επόμενους μήνες στη Νέα Υόρκη και τη Φιλαδέλφεια, με την προοπτική να αναπτυχθεί και σε άλλες χώρες, με τη συμμετοχή πολύ σημαντικών δημιουργών απ’ όλες τις τέχνες. Ο ποιητής Θωμάς Τσαλαπάτης επιμελήθηκε αυτό τον μαραθώνιο ποίησης όπου 21 νέοι ποιητές διάβασαν παλαιότερα και καινούρια ποιήματά τους πάνω στο θέμα Άταφοι νεκροί (με πυρήνα την Αντιγόνη του Σοφοκλή), συνδιαλεγόμενοι με ό,τι διαχωρίζει τη μνήμη από τη λήθη, τη σκιά από το σκοτάδι, την παρουσία από την απουσία, το Τώρα από το Ποτέ.
Και διερωτώμαι: ο Τερζόπουλος γνωρίζει το ιδιόμελο του Εσπερινού της Κυριακής του Παραλύτου “Άταφος νεκρός υπάρχων ο παράλυτος;”
Σε κάθε περίπτωση ο Θ. Τερζόπουλος μας εκφράζει. Ως δημιουργός με παγκόσμια εμβέλεια και ως ένας σοβαρά σκεπτόμενος άνθρωπος. Αξίζει να διαβάσετε την πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails