Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

"ΑΣΕ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ" ΑΠΟ ΤΗΝ "ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΜΗΤΕΡΑ" ΤΩΝ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ - ΓΚΑΤΣΟΥ


ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΜΗΤΕΡΑ 
Έργο 45 (1985-86). 
Κύκλος τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι με στίχους Νίκου Γκάτσου
Τραγουδά η Μαρία Φαραντούρη
Στίχοι εγκόσμιοι και υπερκόσμιοι μαζί του Νίκου Γκάτσου. Μουσική γνησίως λαϊκή, ό,τι πρέπει για να ιστορήσει τη ζωή – σκοτεινή μητέρα, του Μάνου Χατζιδάκι. Το κείμενο σ’ αυτόν τον εξαιρετικό μα όχι τόσο γνωστό δίσκο με τίτλο Σκοτεινή Μητέρα, έχει γράψει ο Γιάννης Τσαρούχης. Ένα εγκώμιο στον «ψεύτη από ταλέντο» Μ. Χατζιδάκι. Και το κολάζ του εξωφύλλου ο Οδυσσέας Ελύτης! Τι υπέροχη αντιστροφή ρόλων!
Αυτός ο κύκλος τραγουδιών γράφτηκε για την Μαρία Φαραντούρη, που ερμηνεύει μοναδικά αυτή την ευλογημένη συνύπαρξη Γκάτσου – Χατζιδάκι. Η ερμηνεύτρια θεωρεί πως "η Σκοτεινή Μητέρα, είναι απόσταγμα πείρας δύο μεγάλων δημιουργών: του Μάνου Χατζιδάκι και του Νίκου Γκάτσου. Είχα την τύχη τότε να το τραγουδήσω στο δίσκο και στις περιορισμένες συναυλίες που ακολούθησαν, υπό τη διεύθυνση του ίδιου του συνθέτη... Η Σκοτεινή Μητέρα, παρά τις προθέσεις των δημιουργών της να γράψουν "απλά" τραγούδια, είναι ένα "ακριβό" λυρικό έργο, όπου αναδεικνύεται η πλούσια μελωδική γραφή του Χατζιδάκι και ο ποιητικός λόγος του Γκάτσου, φορτισμένος από τις διαψεύσεις μιας ζωής. Οι ακροατές, στους οποίους απευθύνεται, πρέπει να "βασανίζονται" από ευαισθησίες υπαρξιακές και πνευματικές ανησυχίες."
Παραθέτουμε εδώ ένα ιστορικό, πλέον, βίντεο από τις συναυλίες της περιόδου 1986-87 με τον κύκλο αυτό των τραγουδιών Χατζιδάκι - Γκάτσου.
"Άσε τον καιρό", σε ενορχήστρωση Τάσου Καρακατσάνη με την Μαρία Φαραντούρη. 
Παίζουν οι μουσικοί:
Στέλλα Κυπραίου, κλασική κιθάρα
Γιάννης Σπάθας ηλεκτρική κιθάρα
Αντώνης Τουρκογιώργης, ηλεκτρικό μπάσο
Νίκος Αντύπας, ντραμς


Δείτε και σχετική ανάρτηση της Ιδιωτικής Οδού εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails