Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Στην Άγκυρα η επίσημη τελετή ολοκλήρωσης του προγράμματος "Κοινωνικά Μέσα και Μειονότητες" της Κοινότητας Νεοχωρίου


Την Τρίτη 26 Ιανουαρίου στην Άγκυρα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση ολοκλήρωσης του ευρωπαϊκού προγράμματος «Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μειονότητες» υπό την αιγίδα του Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Volkan Bozkır. 
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο τέως Αντιπροέδρος της κυβέρνησης κ. Bülent Arınç, οι βουλευτές του CHP κ. Selina Doğan και του HDP κ. Garo Paylan, υψηλόβαθμα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων, ο Συνήγορος του Πολίτη για θέματα μειονοτήτων κ. Mehmet Elkatmis, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα κ. Κυριάκος Λουκάκης, ακαδημαϊκοί καθώς και πολλοί εκπρόσωποι πρεσβειών. 
Εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου παρέστη ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος (Βιβλιοφύλακας των Πατριαρχείων και εφημέριος Νεοχωρίου) και εκ μέρους του Δ.Σ. του ΣΥΡΚΙ ο κ. Πέτρος Μπαζγκάρλο. 
Ο Λάκης Βίγκας με τον τέως Αντιπροέδρο της κυβέρνησης Bülent Arınç
Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Νεοχωρίου Λάκης Βίγκας, στην ομιλία του υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα αυτό αφορούσε όλες τις μειονότητες της Τουρκίας και τη σχέση τους αναφορικά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πρόσθεσε ότι ήταν πολύ σημαντικό ότι για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε από ένα μειονοτικό βακούφι αναγνωρίζοντας ότι τα βακούφια των μειονοτήτων αποτελούν ενεργά μέλη της κοινωνίας των πολιτών. Ολοκληρώνοντας σημείωσε "ζούμε σε μια εποχή ταχύτατων αλλαγών όπου πλέον οι θρησκευτικές λειτουργίες και οι προσευχές μεταδίδονται μέσω εφαρμογών όπως το periscope και το twitter. Αυτές οι εξελίξεις πιέζουν όχι μόνο για πολιτικές, κοινωνικές, ιδεολογικές μετατοπίσεις αλλά και ιδρύματα αιώνων όπως οι εκκλησίες και οι συναγωγές αναγκάζονται να προσαρμοστούν και να αλλάξουν."
Βάσει των αποτελεσμάτων του προγράμματος σχεδόν 80% των μελών των μειονοτήτων είτε αισθάνονται κάποιου είδους φόβο όταν εκφράζουν απόψεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είτε αποφεύγουν τελείως να το κάνουν και απλώς παρακολουθούν. Επίσης, το 38% των ερωτηθέντων έχει υποστεί κάποιου είδους λεκτικής βίας ή επίθεσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τέλος, μόνο το 3% των ερωτηθέντων έχει απευθυνθεί σε ένδικα μέσα για τη σε βάρος τους επίθεση στα δίκτυα αυτά ή έχει χρησιμοποιήσει τις έστω περιορισμένες επιλογές προστασίας που προσφέρονται από τις ίδιες τις πλατφόρμες των κοινωνικών μέσων.


Να σημειωθεί ότι η ομάδα του ευρωπαϊκού προγράμματος «Μέσα κοινωνικής Δικτύωσης και Μειονότητες», στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Άγκυρα, πραγματοποίησε ενημερωτικές επισκέψεις σε φορείς και εκπροσώπους της κυβέρνησης και συγκεκριμένα: Στο Υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Άγκυρα και στην ειδική Επιτροπή Εναρμόνισης με την Ε.Ε., στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση. 
Τα αποτελέσματα του προγράμματος μαζί με την έκθεση για το νομικό πλαίσιο που καλύπτει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Τουρκία θα κυκλοφορήσουν σύντομα σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails