Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΑΤΡΩΝ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ;


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Όπως είναι γνωστό, μετά από απόφαση των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών κατά την Σύναξή τους στο Φανάρι (6-9 Μαρτίου 2014), θα συνέλθει – «εκτός απροόπτου» - η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδοξίας την Πεντηκοστή του έτους στο οποίο εισήλθαμε, δηλαδή τον Ιούνιο του 2016. 
Για την Σύνοδο αυτή πραγματοποιούνται πυρετώδεις προετοιμασίες από όλες τις Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, με τον συντονισμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 
Υπάρχει, όμως, και αντίδραση στην σύγκληση της Πανορθοδόξου Συνόδου, από μερίδα φανατικών κληρικών και λαϊκών, οι οποίοι με ένα δικό τους σκεπτικό θεωρούν ότι η Σύνοδος «κινδυνεύει να καταντήσει θεραπαινίς του Βατικανού» (sic), κι έτσι να αποδειχθεί «ληστρική», «ψευδοσύνοδος» και άλλα παρόμοια φοβερά! 
Στον πόλεμο αυτό εναντίον της συγκλήσεως της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου πρωτοστατούν η Μητρόπολις Πειραιώς - όπως έχουμε και πρόσφατα επισημάνει – αλλά και η Μητρόπολις Πατρών.
Δύο κληρικοί της Μητροπόλεως Πατρών, ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος Κωστόπουλος και ο πρεσβύτερος Αναστάσιος Γκοτσόπουλος – γνωστοί «παποφάγοι» και εχθροί του Οικουμενικού Πατριαρχείου - με αλλεπάλληλα άρθρα τους στο διαδίκτυο, προσπαθούν να πείσουν για τους «κινδύνους» που αυτή εγκυμονεί, και απευθύνονται στον Οικουμενικό Πατριάρχη και τους άλλους Προκαθημένους σα να τους κάνουν μάθημα. 
Για παράδειγμα ο Αρχιμ. Κύριλλος Κωστόπουλος γράφει με κάποια δόση …απειλής ότι «ο Οικουμενικός Πατριάρχης και οι περί αυτόν φέρουν μεγίστη ευθύνη έναντι τού Θεού και των μελών της Εκκλησίας, εάν καταστή μία Οικουμενική -και όχι Πανορθόδοξος- Σύνοδος ληστρική και προκαλέση σχίσμα στην Ορθόδοξο Εκκλησία. 
Παναγιώτατε και λοιποί Πατριάρχες, «στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου». 
Ο κληρικός Αναστάσιος Γκοτσόπουλος πάει ένα βήμα παραπέρα, μιλώντας για …ακύρωση της Συνόδου: 
«Η παρουσία στην Πανορθόδοξο Σύνοδο ως "παρατηρητών" εκπροσώπων αιρετικών Κοινοτήτων και Ομολογιών που έχουν καταδικαστεί από την πατερική συνείδηση και τις Οικουμενικές Συνόδους νομιμοποιεί την πλάνη και την αίρεση και συνεπώς ακυρώνει την ίδια τη Σύνοδο» ή …φοβάται ότι η Σύνοδος «αντί να συντελέσει στην ενότητα της Εκκλησίας μας θα την κλονίσει δίνοντας σοβαρότατα επιχειρήματα για τη δημιουργία ή την εδραίωση σχισμάτων!». 
Πληροφορίες της Ιδιωτικής Οδού θέλουν, επίσης, τον π. Αναστάσιο Γκοτσόπουλο να ομιλεί για την Πανορθόδοξη Σύνοδο και από άμβωνος, προκαλώντας τουλάχιστον προβληματισμό στους πιστούς που τον ακούνε. 
Άρα, δύο κληρικοί της Μητροπόλεως Πατρών, με την πλήρη ανοχή – μήπως και κάλυψη;- του Μητροπολίτου Πατρών Χρυσοστόμου, σπείρουν ζιζάνια στο σώμα της Εκκλησίας για την μέλλουσα να συνέλθει Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας. 
Φαίνεται ότι ο Μητροπολίτης δεν τολμάει να μαζέψει τους κληρικούς του, οι οποίοι δεν έχουν καμία αρμοδιότητα να ομιλούν κατ’ αυτόν τον τρόπον για θέματα που δεν γνωρίζουν κι έτσι να συντελούν σε μια παραφιλολογία και συνωμοσιολογία που δεν ταιριάζει στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Χώρια που είναι και αθεολόγητα τα όσα υποστηρίζουν. 
Καταγράφω απλώς το γεγονός, για λόγους ιστορικούς. 
Και για να …"μιμηθώ" τον κληρικό του: 
Σεβασμιώτατε, «στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Επί τέλους μετά από τόσους αιώνες καλά είναι να γίνει η Σύνοδος. Ο πατριάρχης έχει δίκιο. Έχουν επισωρευτεί πολλά προβλήματα, αλλά και τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η Εκκλησία πρέπει να αναθεωρήσει τα κοσμοείδωλα άλλων εποχών στα οποία βάσισε την παρουσία της και το κήρυγμά της και να δεί πως μπορεί σήμερα με τις παρούσες συνθήκες να προσφέρει την αλήθεια της αποκάλυψης και της μοναδικότητας του ΙCXC.
Ας μην φοβάται κανένας το Άγιο Πνεύμα θα καθοδηγήσει.
π. Ματθαίος

Related Posts with Thumbnails