Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΜΕ ΤΙΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ (ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)


Την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015 στο Πνευματικό Κέντρο της Ευαγγελίστριας του Πειραιά, στο πλαίσιο του «Ενορία εν δράσει...», το Καλλιτεχνικό Σύνολο Πολύτροπον (υπεύθυνος: Παναγιώτης Ανδριόπουλος), παρουσίασε ένα πρωτότυπο πρόγραμμα με Μουσικές των Χριστιανών της μέσης Ανατολής. 
Με αφορμή τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Συρία, το προσφυγικό κύμα και την δραματική συρρίκνωση των Χριστιανών στην περιοχή, η εκδήλωση είχε τον χαρακτήρα της μνήμης, αλλά και της ευγνωμοσύνης του χριστιανικού κόσμου στην περιοχή που έδωσε μεγάλους Πατέρες, ασκητές και υμνογράφους της Ορθόδοξης Εκκλησίας. 
Το πρόγραμμα περιλάμβανε: 
Την Κυριακή Προσευχή στα Αραμαϊκά, τον Τρισάγιο ύμνο στα Συριακά και στο μέλος των Μαρωνιτών, βυζαντινούς ύμνους στα ελληνικά και αραβικά των μελωδών αγίων της Συρίας και όλης της Ορθοδοξίας (Εφραίμ ο Σύρος, Ρωμανός ο μελωδός, Ιωάννης ο Δαμασκηνός, Κοσμάς Επίσκοπος Μαϊουμά), αποσπάσματα από το «Άσμα Ασμάτων» και την "Αποκάλυψη του Ιωάννου" (σε μελοποίηση Γιώργου Γενναίου), ένα τραγούδι «Του Αγίου Αλεξίου», των τουρκόφωνων Ρωμιών της Καππαδοκίας, οργανικά κομμάτια της Μ. Ανατολής, αλλά και το ποίημα «Συμεών» (ο Στυλίτης) του Κ. Π. Καβάφη στα ελληνικά και αραβικά.


Ερμήνευσαν: 
Γιώργος Γενναίος, λαούτο - τραγούδι 
Ειρήνη Τεννέ, τραγούδι 
Σύλβια Κουτρούλη, νέϋ 
Roni Bou Saba (από τον Λίβανο), αφηγητής – ψάλτης 
Nabil Al Sayeg (από την Συρία), ψάλτης 
Daas Ibrahim (από την Συρία), ψάλτης 
Το πρόγραμμα παρουσίασε ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος, ο οποίος τόνισε, στο τέλος, ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε τους Χριστιανούς της Μέσης Ανατολής, και ότι τα φετινά Χριστούγεννα το «παιδίον νέον, ο προ αιώνων Θεός» του Ρωμανού του Μελωδού, θα γεννηθεί στην βομβαρδισμένη Συρία και στον υδατόστρωτο τάφο του Αιγαίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails