Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Ατομική έκθεση φωτογραφίας της Ιωάννας Κατσουλάκη στο Μπούρτζι Καρύστου


Στο όμορφο ενετικό φρούριο Καρύστου παρουσιάζει την πρώτη της ατομική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Αντίστιξη» η Ιωάννα Κατσουλάκη. 
Εμπνευσμένη από έναν μουσικό όρο, η φωτογράφος προτείνει τη δική της οπτική εκδοχή της αντίστιξης αλλά ταυτόχρονα προβάλλει στον θεατή εικόνες μνήμης, σκέψης και συναισθημάτων. Στις φωτογραφίες της τον πρώτο λόγο έχει το χρώμα και η έντονα νοσταλγική ατμόσφαιρα. Έρημοι χώροι ζωντανεύουν μέσα απ΄τα χρώματα και συνυπάρχουν αντιστικτικά με χώρους συνεύρεσης, χώρους εργασίας και αντικείμενα που διακριτικά υπενθυμίζουν την ανθρώπινη παρουσία. 

Η ίδια η φωτογράφος λέει για την δική της "Αντίστιξη":
Όρος δανεισμένος από την τέχνη της μουσικής που εκφράζει υπέροχα ότι προσπαθώ να εκφράσω μέσα απ΄τις φωτογραφίες μου. Όπως η αντίστιξη είναι η ταυτόχρονη συνήχηση πολλών μελωδιών που συνυπάρχουν χωρίς να κυριαρχεί κάποια απ΄αυτές,έτσι και οι φωτογραφίες μετα διαφορετικά ηχοχρώματα τους ζωηρά ή απαλά ,με το λευκό,παύση απαραίτητη για το μάτι αλλά και για το αυτί,συνθέτουν συναισθήματα και μνήμες.Τα έντονα χρώματα του θέματος υποκαθιστούν τους ήχους ενός μουσικού κομματιού,ενώ οι απαλοί τόνοι και οι αποχρώσεις του λευκού διαλαλούν το θέμα. Οι έρημοι χώροι που ζωντανεύουν μέσα απ΄τα χρώματα, συνυπάρχουν αντιστικτικά με τους χώρους συνεύρεσης ,εργασίας και αναψυχής που διακριτικά υπενθυμίζουν την ανθρώπινη παρουσία . Ο φακός, μάρτυρας και συνοδός σ΄αυτή την αντιστικτική διαδρομή καταγράφει τη μετάβαση από τη μιά κατάσταση στην άλλη και συμφιλιώνει το πριν με το τώρα. 
Η Ιωάννα Κατσουλάκη γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στη Νομική Σχολή Δημόσιο Δίκαιο και Πολιτικές Επιστήμες. Μετέφρασε βιβλία γαλλικής λογοτεχνίας και εργάστηκε σαν δημόσιος υπάλληλος. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια φωτογραφίας με την Ιωάννα Βασδέκη, τον Jeff Vanderpool και στην ομάδα «Photopia» με το Γιώργο Βουτσινά. Με τη φωτογραφία ασχολείται από το 2012. 


Αξίζει να επισημάνει κανείς, ότι το κτίριο που φιλοξενεί την έκθεση είναι ένα μεσαιωνικό φρούριο κτισμένο το 1350 μ.Χ από τους Ενετούς. Είναι πολύ καλά συντηρημένο και έτσι όπως ορθώνεται δίπλα στη θάλασσα αποτελεί μαζί με την έκθεση των φωτογραφιών μια πολύ καλή αιτία για να επισκεφθεί κανείς την πόλη.  
Την επιμέλεια της έκθεσης έκανε η Ιωάννα Βασδέκη.
Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου και η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails