Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ 89,5


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος είναι ο καλεσμένος του ιερέα και σκηνοθέτη π. Πέτρου Μινώπετρου, σήμερα Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015, στο Ραδιόφωνο της Εκκλησίας 89,5 στο πλαίσιο της εκπομπής «Από Τέχνη σε Τέχνη», στις 8 το βράδυ. 
Στην εκπομπή ο Κώστας Γεωργουσόπουλος μιλάει για την τέχνη του τραγουδιού και τη σχέση του με τον συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο. 
Ο Γεωργουσόπουλος είναι τα πάντα: φιλόλογος, θεατρολόγος - σπούδασε και ηθοποιός με δασκάλους τον Δημήτρη Ροντήρη και τον Γιάννη Σιδέρη - δάσκαλος ο ίδιος για δεκαετίες στην δημόσια και την ιδιωτική εκπαίδευση, κριτικός, ποιητής, στιχουργός, μεταφραστής. Αλλά και μία έμψυχη εγκυκλοπαίδεια. 
Ο Κ. Γεωργουσόπουλος ξέρει όσο λίγοι τον νεοελληνικό πολιτισμό μας. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση ένα άρθρο του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ (16-6-2007), όπου αναφερόταν στον Κωνσταντίνο Ψάχο. Τον άγνωστο, στις μέρες μας, μεγάλο δάσκαλο της Βυζαντινής Μουσικής στις αρχές του 20ού αιώνα, τον συνεργάτη των Σικελιανών στις Δελφικές Γιορτές. Ο Γεωργουσόπουλος εγκαλεί του ιθύνοντες του Φεστιβάλ Αθηνών, οι οποίοι «αγνοούν το μέγεθος Κωνσταντίνος Ψάχος - ο μεγαλοφυής μουσικολόγος και συνθέτης των Εορτών. Η παρτιτούρα του υπάρχει και θα ήταν πρώτης τάξεως μοντερνική άποψη, τώρα που το «έθνικ» ιδίωμα μάς κατακυριεύει, να ακούγαμε τη μελοποίηση του «Προμηθέα» και των «Ικέτιδων» από τη χορωδία του Λυκούργου Αγγελόπουλου».
Και θυμάμαι πως σε μια άλλη επιφυλλίδα του ο Κ. Γεωργουσόπουλος είχε αναφερθεί στον αείμνηστο πρωτοψάλτη της Μ.τ.Χ.Ε. Θρασύβουλο Στανίτσα, ως ξεχωριστή μορφή του πολιτισμού μας. 
Με αφορμή δε την εκπομπή στο Ραδιόφωνο της Εκκλησίας, θυμήθηκα πως έφηβος σαν ήμουν άκουγα μετά μανίας τις Σειρήνες του Γιάννη Μαρκόπουλου (σε ποίηση Κ.Χ. Μύρη, ήτοι Κ.Γ.), γιατί σε αυτές συμμετείχε ως σολίστ ο πρωτοψάλτης Θεόδωρος Βασιλικός και η βυζαντινή χορωδία του.
«Ανεβαίνει ψηλά στον ουράνιο τρούλο ο δικέφαλος γυπαετός, 
εποπτεύει τα πέλαγα, εποπτεύει τα σπήλαια ο δικέφαλος γυπαετός. 
Καβαλάρηδες άγιοι και ξυπόλητοι αγιογδύτες 
η Πόλη κοιμάται στα πορφυρά της όνειρα 
και τα σοκάκια ξαγρυπνούν ξαρμάτωτα. 
Βυσσοδομούν οι βάρβαροι στις αμπάρες της οικουμένης 
και σκουντουφλούν οι καλόγεροι στο κομποσκοίνι τους.» 
Στην εκπομπή του Ραδιοφώνου της Εκκλησίας θα ακουστούν αρκετές συνθέσεις του Γ. Μαρκόπουλου σε ποίηση Κ.Χ. Μύρη. 
Ο Κ. Γεωργουσόπουλος είναι ακάματος και ακοίμητος! Παραμένει μέγας επόπτης των πολιτιστικών μας πραγμάτων και είναι πάντοτε παρών στα θεατρικά – και όχι μόνο - δρώμενα. 
Την ευρυμάθειά του δύσκολα θα την συναντήσουμε σε άλλον δάσκαλο και κριτικό. 
Εύχομαι υγεία αδιάπτωτο, για να μας διδάσκει με το σπινθηροβόλο πνεύμα του για πολλά χρόνια ακόμα.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πράγματι, στις Σειρήνες, φαίνεται για άλλη μία φορά η υψηλή κλάση της φωνής του Θεόδωρου Βασιλικού, αν και σαν συνολικό ακρόαμα, ο Βυζαντινός τρόπος που ψάλλει, δεν δένει απόλυτα με την υπόκρουση από τα πνευστά και τα κρουστά της ορχήστρας, δημιουργώντας μία ελαφρά εξωκλιματική αίσθηση.

Επαμεινώνδας Μανδηλάς είπε...

Ο ΔΙΣΚΟΣ!

Ο αγαπημένος μου δίσκος(δισκάρα δηλαδή!)και από τα σπάνια κομμάτια.
Όταν τον είχα αγοράσει σε μορφή βινυλίου, τον είχα "φάει" στην κυριολεξία!
Έκτοτε, τον απέκτησα και σε μορφή κασσέτας και πριν μερικούς μήνες τον βρήκα και σε cd(επανέκδοση).
Εάν πέσει στα χέρια σας μην τον αφήσετε!
Είναι πραγματικό ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ (συνθετικά, ενορχηστρωτικά, στιχουργικά και ερμηνευτικά) και φυσικά δίσκος αντιεμπορικός, γι΄αυτό και η εταιρεία δεν τον έβγαζε σε cd! Την καλή μουσική την ψάχνεις και δεν περιμένεις να σου την σερβίρουν, όπως και το καλό βιβλίο.
Τώρα, εάν δεν θέλετε να "ακουμπήσετε" τα ευρ(ά),... τουλάχιστον κάντε τον κόπο να τον ακούσετε γιουτιουμπικά!

ΘΑ ΣΑΣ ΔΙΔΑΞΕΙ ΠΟΛΛΆ!

ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΥΡΗ!

ΔΙΟΓΕΝΗΣ @ (Ε.Μ.)

Related Posts with Thumbnails