Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Ο ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ ΜΩΥΣΗΣ Ο ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ, Ο ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ ΚΑΙ Η "ΙΕΡΑΤΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ"


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Την παραγωγή με τίτλο «Ιερατική Ποίηση», δηλ. σύγχρονοι έλληνες συνθέτες μελοποιούν σύγχρονους Ορθοδόξους κληρικούς ποιητές, πρότεινα στον Θάνο Μικρούτσικο, για την διοργάνωση "Πάτρα - Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2006" και τον κύκλο εκδηλώσεων «Θρησκεία και τέχνη». 
Ο Θάνος Μικρούτσικος - με την ευρύτητα πνεύματος που τον διακρίνει - ενέκρινε την πρόταση και ξεκίνησε αμέσως η υλοποίησή της. Μια πρώτη ενέργεια ήταν να στείλουμε επιστολές στους ποιητές για να τους ενημερώσουμε για την εκδήλωση και να τους καλέσουμε να έλθουν στην Πάτρα να διαβάσουν οι ίδιοι ποιήματά τους. 
Εστάλη σχετική επιστολή και στον μακαριστό μοναχό Μωυσή τον Αγιορείτη, ο οποίος απάντησε με μια θερμή επιστολή προς τον Θάνο Μικρούτσικο την οποία δημοσιεύουμε σήμερα στην Ιδιωτική Οδό. Η επιστολή έχει ως εξής: 
Άγιον Όρος, 14/27-10-2005 
Αγαπητέ κύριε Θάνο Μικρούτσικε, 
Χαίρετε πάντοτε εν Κυρίω! 
Έλαβα την επιστολή σας της 14-9-2005 διά της οποίας με προσκαλείτε στην πόλη των Πατρών τον Νοέμβριο του 2006 σ’ εκδήλωση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης με θέμα «Ιερατική Ποίηση» για ν’ αναγνώσω ποιήματά μου. 
Κατ’ αρχάς συγχαίρω για την ωραία σκέψη σας και κατά δεύτερον ευχαρίστως αποδέχομαι και να έλθω προς τούτο στην Πάτρα. Μόνο που αδυνατώ από 24-29 Νοεμβρίου γιατί έχουμε την πανήγυρη του Κελλιού μας. 
Εγκάρδια εύχομαι κάθε παρά Θεού ενίσχυση προς επίτευξη του έργου σας. 
Μετά τιμής και ευχών 
Ελάχιστος μοναχός 
Μωυσής Αγιορείτης 
Η παραίτηση, όμως, του Θ. Μικρούτσικου από την Καλλιτεχνική διεύθυνση του θεσμού, είχε ως συνέπεια την ακύρωσή της από την διάδοχη κατάσταση. 
Έτσι, ένα χρόνο αργότερα, τον Ιανουάριο του 2007 με το Καλλιτεχνικό Σύνολο Πολύτροπον, πραγματοποιήσαμε την «Ιερατική Ποίηση» στην ιστορική αίθουσα της Φιλαρμονικής - Ωδείο Πατρών. Δεν περιμέναμε την όποια «Πολιτιστική» να υλοποιήσει την παραγωγή, τα καταφέραμε και μόνοι μας. 
Στην εκδήλωση της Φιλαρμονικής το ποίημα «Σιωπή» του Μωυσή του Αγιορείτη μελοποίησε ο Σάκης Παπαδημητρίου από το Αίγιο, ο οποίος και το παρουσίασε με δικό του μουσικό σύνολο και ερμηνεύτρια την Δώρα Πετρίδη. 
Το 2010 η "Ιερατική Ποίηση" ανέβηκε με την Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου στο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής της Πάτμου υπό τη διεύθυνση του μαέστρου και συνθέτη Άλκη Μπαλτά, ο οποίος αγκάλιασε την όλη παραγωγή. Εκεί ακούστηκαν τα ποιήματα «Ο Αγιορείτης» και «Αφιέρωση» του μακαριστού Μωυσή, με συνοδεία έργων του Μπαχ και σολίστ την Βίκυ Στυλιανού (πιάνο) και την Ιβόνα Γκλίνκα (φλάουτο). 
Για την προσεχή εκδήλωσή μας, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση στις 10 Μαρτίου 2015, το ποίημα «Σιωπή» του μοναχού Μωυσή, μελοποίησε η συνθέτρια και πιανίστρια Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου. Θα το ερμηνεύσουν, σε πρώτη εκτέλεση, η σοπράνο Δάφνη Πανουργιά με την Βίκυ Στυλιανού στο πιάνο. 
Το ποίημα «Σιωπή» είναι από την συλλογή «Αθωνικά ποιήματα» (Αρμός, 1995) και έχει ως εξής: ΣΙΩΠΗ 
Είναι καιρός να σωπάσω 
δεν έχω κάτι άλλο να πω 
και κάτι να προσθέσω 
όταν όλα σωπαίνουν μια μέρα 
καλύτερα να μάθω να κλαίω 
να προσεύχομαι δίχως λόγια 
να χαθώ για να σας βρω 
αδελφοί σκοτωμένοι 
απ' τις σφαίρες των λόγων μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails