Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

ΚΛΗΡΙΚΟΙ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΠΑΤΡΩΝ ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΟΥΝ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ

Από την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου στην Πάτρα, τον Νοέμβριο του 2008. 

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Όταν το 2007 εξέφρασα δημόσια την αντίθεσή μου στην πρακτική του Αρχιμ. Κύριλλου Κωστόπουλου απέναντι στους ετεροδόξους (εξαλλοσύνες το βράδυ της Ανάστασης, επίθεση εναντίον του Πάπα Βενεδίκτου κ.λπ.), κανείς ίσως δεν πίστευε τι θα ακολουθούσε. Εννοώ την εκτεταμένη πλέον αντίδραση από συντηρητικούς κύκλους εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για την προσέγγισή του με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. 
Η Πάτρα πρωτοστάτησε στον πόλεμο εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τον Αρχιμανδρίτη Κύριλλο Κωστόπουλο, αλλά και τον πρεσβύτερο Αναστάσιο Γκοτσόπουλο. 
Οι ίδιοι και τώρα ξεσπαθώνουν, με αφορμή την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στο Φανάρι. Ο Αρχιμ. Κύριλλος Κωστόπουλος δημοσίευσε άρθρο με τίτλο: «Ἐφικτὴ ἡ ἕνωση μετὰ τῶν Παπικῶν;», στο οποίο με ίππειο θράσος κάνει μάθημα στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος έχει πέσει σε «πλάνη», κατ’ αυτόν: «Μήπως πρέπει νὰ κατανοήση καὶ ὁ Οἰκουμενικὸς Πατριάρχης ὅτι εἶναι μεγίστη πλάνη νὰ ἀποδέχεται τοὺς Παπικοὺς ὡς ἐκκλησία, ἀποδεχόμενος τὴν θεωρία τῶν κλάδων;», γράφει ο Αρχιμανδρίτης, για να επανέλθει πιο κάτω στον ίδιο τόνο: «Πρέπει, λοιπόν, νὰ συνειδητοποιήση καὶ ὁ Οἰκουμενικὸς Πατριάρχης καὶ ὅλοι ὅσοι συμπορεύονται μετ᾽ αὐτοῦ…». 
Ο πρεσβύτερος Αναστάσιος Γκοτσόπουλος έσπευσε να υπογράψει ένα κείμενο εναντίον του Οικουμενικού Πατριάρχου, με τίτλο «Ἡ νέα ἐκκλησιολογία τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου», το οποίο έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο προς συλλογή υπογραφών. Φυσικά και οι δύο αυτοί κληρικοί της Μητροπόλεως Πατρών δρουν αδέσποτοι κι αυτό είναι κάτι που το έχουν κατακτήσει μάλλον με το …σπαθί τους. 
Ευτυχώς ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν δίνει σημασία σε τέτοιες απαράδεκτες κινήσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως αυτές δεν δείχνουν το άηθες των εν λόγω κληρικών, οι οποίοι – όπως και οι υπόλοιποι που φέρονται αναλόγως – νομίζουν πως είναι ήδη σεσωσμένοι και οι υπόλοιποι, από τον Πατριάρχη μέχρι τον υπογράφοντα το παρόν, σε σοβαρή πλάνη, για να μην πω κολασμένοι. 
Τέτοιους «σωτήρες» δεν δεχόμαστε. Τους προτείνω να «αποτειχιστούν» για να μην κινδυνεύουν από μας και να ζουν μέσα στην «Εκκλησία» της αυτοϊκανοποίησής τους, μακριά από εμάς τους «μολυσμένους». 
Κατά τα άλλα ο Πάπας Φραγκίσκος θα πάει στο Φανάρι, η Ένωση δεν θα γίνει, όπως προπαγανδίζουν οι φονταμενταλιστές, και μετά τη συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη πάλι θα γεμίσει το διαδίκτυο από έξαλλες «φωνές» περί «προδοσίας της Ορθοδοξίας», «καταπάτησης των ιερών κανόνων» κ.ο.κ.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αλυχτάνε...όπως όλοι οι α-δέσποτοι..

Ανώνυμος είπε...

Ο κατεξοχήν αρμόδιος και υπεύθυνος μητροπολίτης Πατρών τι κάνει άραγε;

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ Η ΠΑΤΡΑ.ΔΥΣΤΥΧΩΣ...

Ανώνυμος είπε...

Ο π. Αναστάσιος Γκοτσόπουλος κατέκλυσε το διαδίκτυο με πραγματεία του για την συμπροσευχή στο Φανάρι. Δεν πρόλαβε να φύγει ο Πάπας και ο πατήρ Αναστάσιος ...χτύπησε! Γιατί όχι; Θα είναι μέγας πατήρ της Εκκλησίας και δεν το ξέρουμε, οπότε θα μας κάνει να το μάθουμε.

Ανώνυμος είπε...

Ας μην το κουράζουμε, πατέρες & αδελφοί, δεν τους οχλούν πλέον τόσο πολύ οι θεολογικοί διάλογοι και οι εκδηλώσεις αγάπης με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και γενικότερα.. άλλο τους καίει.. το ότι η Πανορθόδοξος συγκαλείται επιτέλους και πολλών καρδιών οι διαλογισμοί θα αποκαλυφθούν!

Related Posts with Thumbnails