Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

ΜΥΚΗΝΕΣ 1954 - Από την ΑΘΗΝΑ ΚΑΚΟΥΡΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ROBERT McCABE


Για τον Σπύρο Ιακωβίδη και τα ''χαρτάκια'' του στα Αραχωβίτικα. 
Το βιβλίο σε κερδίζει από το υπέροχο εξώφυλλο. Και μετά ο βαθιά ανθρώπινος λόγος της Αθηνάς Κακούρη κυριολεκτικά κεντάει. Και μετά η αβρή, ευφυής, φωτογραφία του Robert McCabe που έχει ιδανικά, σε κάνει να νιώθεις ότι είσαι μέρος της ανθρωπότητας προσφέρουν μία αξέχαστη εμπειρία. Με ακρίβεια εντομολόγου σκιαγραφούν έναν κόσμο τόσο κοντά μας και ταυτόχρονα τόσο μακριά μας. Όλα αποπνέουν μια αναζωογονητική φρεσκάδα, ένα αίσθημα ευφορίας όπου η θεωρία εναλλάσσεται με την πρακτική. Και μ΄ έκαναν να δακρύσω. 
Η ζωή του αρχαιολόγου μοναχική, ταυτόχρονα και ομαδική, συλλογική. 
Η αναπτέρωση ελπίδων και ονείρων, περνοδιαβαίνει με υποδόρια αλλά και εμφανή ανθρωπιά. Άνθρωποι που δεν ήθελαν να κάνουν τίποτα άλλο, να κάνουν ένα άλλο επάγγελμα, ή να έχουν μια άλλη ζωή. 
Αναρωτιέμαι ποιο ήταν άραγε το υλικό που διέπλασε αυτούς τους ανθρώπους; 
Ίσως, αυτό που γράφει η Αθηνά Κακούρη, ''Μέσα στο αυγουστιάτικο μεσουράνημα του ήλιου, το ανελέητο φως διέλυε τους όγκους και ρουφούσε τα χρώματα αφήνοντας μονάχα αποχρώσεις του καφέ και του κίτρινου. Πέτρες και χώματα φρύγονταν στον ήλιο και τα αρχαία αγκωνάρια, καθώς συγχέονταν με τα κατσάβραχα του δίκορφου βουνού πίσω τους και με τα χαρακωμένα από ξερολιθιές χωράφια στα πόδια τους, γίνονταν ένα με το αυχμηρό τοπίο.'' 
Σίγουρα, δεν είναι ένα απλό κείμενο, καθώς είναι πυκνογραμμένο και με φιλοσοφικές προεκτάσεις, ενώ έχει την ελεγειακή μορφή του «τέλους εποχής» που το κάνει λυρικό και συναισθηματικό. 
Αξίζει ν’ ακούσουμε πώς μιλάει για τους ανθρώπους που έδωσαν τα πάντα για τη επιστήμη τους και την Ελλάδα. Με διάθεση να τους προσφέρει μια εγκάρδια νοερή χειραψία ή ένα νεύμα κατανόησης. Με αποτέλεσμα να μας κρατά σε διαρκή εγρήγορση. 
Θέλουμε θάλπος. Και το λεύκωμα ''Μυκήνες το καταμεσήμερο’’ μας το προσφέρει. Και ναι ,υπάρχει αισιοδοξία και πίστη στον άνθρωπο. 
Οι ''Μυκήνες το καταμεσήμερο'' είναι μια χορταστική και συναρπαστική τοιχογραφία, η οποία εκτυλίσσεται σε πολλές ζωές. 
Οι ‘’Μυκήνες το καταμεσήμερο'' είναι μια πράξη γενναιοδωρίας από το παρελθόν, για το συλλογικό μας μέλλον. Και χρωστάμε στον Robert McCabe τη διάσωση και αποτύπωση αυτού του κόσμου.
Όσο πιό πολύ βυθίζεσαι στην ανάγνωση και ''περιήγηση'' που μας χαρίζουν οι φωτογραφίες μιας άλλης Ελλάδας, που βιαστήκαμε να παραχώσουμε σε κατώγεια, τόσο περισσότερο σε συνεπαίρνει η ιστορία που αναπτύσσεται αριστοτεχνικά, όπως στα view master των παιδικών μας χρόνων. 
Όσοι γαλουχήθηκαν με την Πατρίδα και όσοι θαύμασαν το έργο των μεγάλων αρχαιολόγων μας, έχουν ακόμα μια ευκαιρία να ανανεώσουν τον θαυμασμό τους. 
Λεύκωμα: Μυκήνες το καταμεσήμερο 
Κείμενο: Αθηνά Κακούρη 
Φωτογραφίες: Robert McCabe 
Σχόλια: Lisa Wace French 
Εκδόσεις: Πατάκη
Η συγγραφέας Αθηνά Κακούρη με τον αείμνηστο σύζυγό της Καθηγητή Αρχαιολογίας και Ακαδημαϊκό
Σπύρο Ιακωβίδη (φωτό: Ιδιωτική Οδός)

Η παρουσίαση του βιβλίου - λευκώματος «ΜΥΚΗΝΕΣ 1954 - ΤΟ ΚΑΤΑΜΕΣΗΜΕΡΟ» θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη 13 Νοεμβρίου και ώρα 7 μ.μ. στο Αμφιθέατρο Cotsen Hall (Αναπήρων Πολέμου 9, Κολωνάκι, Αθήνα).   
Ομιλητές: 
- Μιχάλης Κοσμόπουλος, αρχαιολόγος, Καθηγητής Αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο του Μιζούρι Η.Π.Α. 
- Dr. Charles K. Williams, II  
- Ναταλία Βογκέικωφ-Brogan, Αρχαιολόγος, Υπεύθυνη Αρχαίων Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα και οι 
- Robert McCabe και Αθηνά Κακούρη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails