Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

ΟΙ "ΜΟΥΣΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ" ΣΤΗΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Γεώργιος Κωνστάντζος, Θωμάς Ταμβάκος, Αθανάσιος Τρικούπης

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Η ισχύς εν τη ενώσει! 
Τρεις ακάματοι εργάτες της έρευνας της ελληνικής μουσικής μας έδωσαν ένα βιβλίο - οδηγό. Ένα προσκύνημα στη Θράκη των Ελλήνων. 
Ένα πόνημα, εθνικού περιεχομένου θα έλεγα, που αποτελεί καρπό πολυετούς και υπεύθυνης έρευνας τριών συγγραφέων: του διδάκτορα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου Γεωργίου Κωνστάντζου, του μουσικογράφου, κριτικού και ερευνητή Θωμά Ταμβάκου και του μεταδιδάκτορα ερευνητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Μουσικού Πανεπιστημίου του Graz Αυστρίας Αθανασίου Τρικούπη. 
Σε μια εποχή που η Θράκη επανέρχεται στο προσκήνιο ως χώρος ...ευαίσθητος και χρήζων ειδικής προσοχής απ' όλους μας, το βιβλίο «ΜΟΥΣΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ» (Αλεξανδρούπολη 2014, σ. 320) που εξέδωσε η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, μας αποκαλύπτει πλέρια την ελληνικότητα όχι μόνο της σημερινής Θράκης του Ελλαδικού κράτους, αλλά και της μείζονος Θράκης, που ήταν μία από τις σημαντικότερες περιοχές του μείζονος Ελληνισμού. 
Γιατί μέσα από την εν λόγω επιστημονική μελέτη καταγράφεται για πρώτη φορά η άγνωστη, ως επί το πλείστον, λόγια/έντεχνη αστική μουσική της ευρύτερης Θράκης (Ανατολική Ρωμυλία, Ανατολική και Δυτική Θράκη) και οι μουσουργοί της, τόσο αυτοί που έδρασαν στο πεδίο της βυζαντινής και ανατολικής μουσικής, όσο και στο πεδίο της δυτικής λόγιας μουσικής. Επίσης στο συνοδευτικό ηχογράφημα (CD) παρουσιάζονται 21 άγνωστα μουσικά έργα 17 σπουδαίων Θρακών μουσουργών του 19ου και του 20ού αιώνα, όλα σε πρώτη παγκόσμια φωνογράφηση. Το βιβλίο εμπεριέχει, επίσης, εν είδει λευκώματος, σημαντικό φωτογραφικό υλικό (προσωπογραφίες συνθετών, παρτιτούρες, εξώφυλλα βιβλίων και δίσκων, φωτογραφίες μουσικών συνόλων αλλοτινών εποχών).


Στο τέλος υπάρχουν τα "εργαλεία" για κάθε ερευνητή: Σχολιασμός των μουσικών παραδειγμάτων του ψηφιακού δίσκου που συνοδεύει - τεκμηριώνει την έκδοση, βιογραφικά των συγγραφέων και των ερμηνευτών, βιβλιογραφία και ευρετήριο. 
Η ματιά των συγγραφέων είναι αναμφισβήτητα ευρύτατη και πολλές φορές εκπλήσσει. Για μένα προσωπικά αποτελεί ιδιαίτερη τιμή η αναφορά στην μικρή μελέτη μου για τον Διονύσιο Φωτεινό, τον εκ Παλαιών Πατρών, που έδρασε στην περιοχή της σημερινής Ρουμανίας (σ. 103-104 του βιβλίου). 
Η πρώτη παρουσίαση του τόμου έγινε στην Αλεξανδρούπολη στις 9 Αυγούστου και τώρα, την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014, στις 7 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίασή του στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. 
[Παραθέτω εδώ το βίντεο της deltatv για την παρουσίαση του βιβλίου στην Αλεξανδρούπολη]


Η παρουσίασή του στο Μέγαρο Μουσικής θα γίνει από τον ακαδημαϊκό και πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών Θεόδωρο Αντωνίου, τον πρόεδρο του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Νικόλαο Μαλιάρα και τον πρόεδρο της Ένωσης Μουσικών και Θεατρικών Κριτικών Κυριάκο Λουκάκο. Θα παρέμβουν επίσης οι τρεις συγγραφείς και θα παρουσιασθούν ενδεικτικές συνθέσεις που περιλαμβάνονται στον ψηφιακό δίσκο του βιβλίου. Ερμηνεύουν: η υψίφωνος Αντωνία Καλογήρου και ο Θανάσης Τρικούπη στο πιάνο .
Δείτε την κριτική της Έφης Αγραφιώτη για το βιβλίο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails