Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

ΕΝΑ ΔΙΗΜΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΡΑΓΑΤΑΚΗ ΣΤΗ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΤΟΥ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Το Σάββατο 9 Αυγούστου 2014 το βράδυ, στο υπαίθριο πέτρινο θέατρο της Πλατανούσας, του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, εκεί ψηλά στην Ήπειρο, κάτω από έναν επιβλητικό βράχο και υπό το φως της Αυγουστιάτικης πανσελήνου, πραγματοποιήθηκε συναυλία με έργα του σπουδαίου έλληνα συνθέτη Δημήτρη Δραγατάκη (22 Ιανουαρίου 1914, Πλατανούσα Ιωαννίνων - 18 Δεκεμβρίου 2001, Αθήνα). 
Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων οργάνωσε ένα διήμερο εκδηλώσεων στην Πλατανούσα, γενέτειρα του συνθέτη, στις 9 και 10 Αυγούστου 2014, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του. 
Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν: 
- Διημερίδα (9 και 10 Αυγούστου) με θέμα: «Συνομιλώντας με τον Δημήτρη Δραγατάκη». Προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών συζήτησαν ανασυνθέτοντας το πορτραίτο του μεγάλου δημιουργού. 
- Έκθεση αρχειακού υλικού του συνθέτη στο Πολιτιστικό Κέντρο Πλατανούσας, σε επιμέλεια της μουσικολόγου Μαγδαληνής Καλοπανά και το Σάββατο 9 Αυγούστου διοργανώθηκε συναυλία με έργα του συνθέτη στο υπαίθριο θέατρο της Πλατανούσας. 
Συνδιοργάνωση του αφιερωματικού διημέρου: Σύλλογος Φίλων Δημήτρη Δραγατάκη και Πολιτιστικός Σύλλογος Πλατανούσας. 


Τα έργα του συνθέτη που ακούστηκαν για πρώτη φορά στην Ήπειρο ήταν: 
Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 1 (1957), Μονόλογος για σόλο βιολί (2001), σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση από τον Γιώργο Δεμερτζή και τέσσερα τραγούδια που μετέγραψε για τσέλο, βιόλα, φλάουτο και φωνή ο συνθέτης Φίλιππος Τσαλαχούρης (μαθητής του Δραγατάκη): Νανούρισμα (1980) σε στίχους Δ. Δραγατάκη, Μάνα (1982) σε στίχους Β. Θεοδώρου, Ο τσέλιγκας (1942-1949) σε στίχους Κ. Κρυστάλλη και το Ταξίδι (1980) σε στίχους Γ. Κοτζιούλα. 
Έπαιξαν οι μουσικοί: 
Γιώργος Δεμερτζής, βιολί 
Αγγέλα Γιαννάκη, βιόλα 
Δ. Παπαστεργίου – Χανδράκη, βιολί 
Απόστολος Χανδράκης, τσέλο 
Μαργαρίτα Συγγενιώτου, μέτζο- σοπράνο 
Φίλιππος Τσαλαχούρης, φλάουτο. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο, με πρωτοβουλία του Γιώργου Δεμερτζή, ηχογράφησε όλα τα Κουαρτέτα Εγχόρδων του Δραγατάκη και η σχετική δισκογραφική εργασία θα κυκλοφορήσει προσεχώς και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 


Στην συναυλία χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών και Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Δ. Δραγατάκη, ακαδημαϊκός Θεόδωρος Αντωνίου. 
Παραβρέθηκαν άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών: ο γλύπτης Θεόδωρος Παπαγιάννης, ο οποίος έχει φιλοτεχνήσει την προτομή του Δ. Δραγατάκη που έχει στηθεί στην Πλατανούσα, η μουσικολόγος Καίτη Ρωμανού, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, ο μαέστρος Βύρων Φιδετζής, οι συνθέτες Ιάκωβος Κονιτόπουλος, Κώστας Φλεριανός, Γιώργος Μηνάς, η καθηγήτρια Ανώτερων Θεωρητικών Εθνικού Ωδείου Αθηνών Στέλλα Μακρυγιάννη, η ποιήτρια Τούλα Τόλια κ.α. 
Επίσης παρέστησαν: η κόρη του συνθέτη Βάλια Δραγατάκη Κορωνίδη, Γραμματέας Συλλόγου Φίλων Δημήτρη Δραγατάκη, ο γιός του Λεωνίδας, τοπικοί παράγοντες και πολλοί ντόπιοι. 
Οι εκδηλώσεις τόσο της διημερίδας όσο και της συναυλίας με έργα Δραγατάκη στο καινούργιο υπαίθριο θέατρο της Πλατανούσας πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία, καθώς η Δημοτική Αρχή αγκάλιασε με θέρμη την επάνοδο του συνθέτη στη γενέτειρά του, που σημαίνει ότι συνέβαλε καθοριστικά στην άψογη διοργάνωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails