Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

ΑΠΟΨΕ ΣΤΟ "ΑΛΗΘΩΣ" ΤΟΥ ΜΠΑΝΑΤΟΥ ΕΝΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ GIORGIO DE CHIRICO


Το Κέντρο Λόγου Μπανάτου «Αληθώς», στη Ζάκυνθο, πιστό στις ποιοτικές μορφωτικές συνάξεις του, παρουσιάζει απόψε την 9η και τελευταία για φέτος εκδήλωση του γ΄ κύκλου του.
Σήμερα, λοιπόν, Κυριακή 1η Ιουνίου 2014, στις 9 το βράδυ, στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου, ένα μικρό αφιέρωμα στον Ιταλό ζωγράφο Giorgio de Chirico (1888-1978), τον καλλιτέχνη της Μεταφυσικής Ζωγραφικής (Pittura Metafisica). 
Στο πρώτο μέρος της νέας αυτής εκδήλωσης, η Ιταλίδα Φιλόλογος κ. Annamaria Troia-Kalofonos θα παρουσιάσει το ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέμα: «Τζόρτζιο ντε Κίρικο: “Η Τέχνη είναι ιερή”». 
Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς, το μουσικό σχήμα “Magnifique”, αποτελούμενο από νέους μουσικούς της Ζακύνθου, θα αποδώσει γνωστά ορχηστρικά μέλη: Ο Νίκος Μυλωνάς στην τρομπέτα, ο Γιάννης Μαρούλης στο κόρνο, ο Διονύσης Μαρούδας στο τρομπόνι και μπάσο και ο Νίκος Σούλης στο κλαρίνο. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τον οποίον οι ίδιοι οι μουσικοί έχουν κάνει, θα αποδώσουν "Το χαμόγελο της Τζοκόντας" του Μάνου Χατζιδάκι και την "Ταραντέλα Ναπολιτάνα". 
Έτσι, με ελληνική και ιταλική μουσική θα τιμηθεί ο Ντε Κίρικο, ο οποίος γεννήθηκε μεν στην Ελλάδα (στον Βόλο του 1888), απεβίωσε όμως στην Ιταλία (στη Ρώμη του 1978).

 

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα εκτεθεί ο πίνακας του Giorgio de Chirico "Le Muse della Musica (Οι Μούσες της Μουσικής)", λιθογραφία σε χαρτί [17/30], 70x50, έργο 1973, προερχόμενος από ιδιωτική συλλογή. Στον πίνακα αυτό βασίστηκε και η αφίσα που φιλοτέχνησε για την εκδήλωση ο ταλαντούχος Ιωάννης - Πορφύριος Καποδίστριας.
Στην αποψινή σύναξη του "Αληθώς" θα συμμετάσχουν εικοσιπέντε φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (πιο συγκεκριμένα από τα Τμήματα Φιλολογίας και Ιστορίας Καλαμάτας), που βρίσκονται αυτές τις μέρες στο νησί της Ζακύνθου. Επικεφαλής των φοιτητών είναι ο κ. Γιώργος Ανδρειωμένος, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας και Αναπληρωτής Πρύτανη Διοίκησης και Προσωπικού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο οποίος μάλιστα θα απευθύνει χαιρετισμό προς τους συντελεστές και θιασώτες του "Αληθώς".
Οι φοιτητές είχαν χθες την ευκαιρία να συναντήσουν και να συνομιλήσουν με τρεις σύγχρονους ποιητές της Ζακύνθου: τον Διονύση Σέρρα, τον Διονύση Φλεμοτόμο και τον π. Παναγιώτη Καποδίστρια, τον ιδρυτή και υπεύθυνο του "Αληθώς". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails