Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Η ΚΑΤΑ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ "ΑΡΑΠΙΑ" ΤΟΥ ΤΣΙΤΣΑΝΗ ΓΙΑ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΠΙΑΝΟ


Περιπλανώμενος στους δρόμους της Αραπιάς, εν όψει της εκδήλωσής μας στην Οικία Κατακουζηνού 13 και 20 Ιουνίου, έπεσα πάνω σε δυο σπουδαίους μουσικούς. Στην Σοφία Αβραμίδου και τον Σάκη Κοντονικόλα. 
Οι δύο αυτοί νέοι, εμποτισμένοι με ευαισθησία χατζιδακική, είχαν τη φαεινή ιδέα να παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα στη μουσική σκηνή Ξέφωτο της Θεσσαλονίκης την περασμένη Κυριακή 1η Ιουνίου.
Πρόκειται για δύο έργα που διασκεύασε ο Μάνος Χατζιδάκις για πιάνο και φωνή: τα “Λειτουργικά” πάνω σε ρεμπέτικα τραγούδια των Τσιτσάνη, Παπαϊωάννου, Βαμβακάρη κ.α. και τον "Επιτάφιο" του Μίκη Θεοδωράκη, στον οποίο είχε κάνει και την ενορχήστρωση της πρώτης εκτέλεσης (1959) με την Νάνα Μούσχουρη. Οι διασκευές αυτές, για φωνή και πιάνο, έγιναν το 1970-71, όταν ο Χατζιδάκις ζούσε στην Αμερική και ερμηνεύτρια ήταν η αηδών Φλέρυ. 
Η "Αραπιά" του Τσιτσάνη όπως και "το Κάποια μάνα αναστενάζει" των Βασίλη Τσιτσάνη - Μπάμπη Μπακάλη, ήταν στα "Λειτουργικά". Άγνωστο για ποιο λόγο τα δύο αυτά κομμάτια έμειναν εκτός, όταν εκείνες οι ηχογραφήσεις κυκλοφόρησαν σε δίσκο το 1991 από τον Σείριο
Στη συναυλία της Θεσσαλονίκης, η Σοφία Αβραμίδου τραγούδησε και την "Αραπιά", και παραθέτω εδώ ένα βίντεο που ετοίμασε ο Σάκης Κοντονικόλας, νομίζω, και είναι πραγματικά εξαιρετικό. 
Ο Μάνος Χατζιδάκις μιλάει για το ρεμπέτικο, το Φάληρο και τα πέριξ μαγαζιά και η Σοφία Αβραμίδου τραγουδάει μοναδικά την Αραπιά του Β. Τσιτσάνη, θυμίζοντας την Φλέρυ Νταντωνάκη, χωρίς να την μιμείται. Ο Σάκης Κοντονικόλας εξαιρετικός επίσης. 
Αλλά στην "Αραπιά" θα επανερχόμαστε αυτές τις μέρες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails