Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

ΟΙ ΑΔΙΑΦΙΛΟΝΙΚΗΤΕΣ ΠΡΩΤΙΕΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ…


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Είναι γνωστή η αυθαιρεσία του Μητροπολίτου Πειραιώς Σεραφείμ να προβεί σε ολότελα μονομερή εορτασμό δύο Συνόδων, μέσα στη χρονιά αυτή, ως «8ης και 9ης Οικουμενικής» αντιστοίχως. 
Για την αυθαιρεσία αυτή κάναμε λόγο σε παλαιότερα κείμενά μας τα οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ κι εδώ
Τώρα επανερχόμαστε με αφορμή την κίνηση του Σεβ. Πειραιώς να αποστείλει σε όλες τις Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος – και ποιος ξέρει πού αλλού – τις σχετικές ακολουθίες. Πρόκειται για διπλές ακολουθίες, δηλ. δύο για κάθε Σύνοδο! Η μία ποίημα του αειμνήστου Αποστόλου Παπαχρήστου, η άλλη από μοναχές της Ι. Μονής Αγίου Στεφάνου Μετεώρων. 
Είθισται οι Μητροπολίτες να στέλνουν στους αδελφούς τους συνεπισκόπους, δηλ. στα μέλη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, εκδόσεις των Μητροπόλεών τους ή ακολουθίες τοπικού αγιολογικού περιεχομένου, οι οποίες έχουν εγκριθεί προηγουμένως από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. 
Εδώ η «πρωτιά» έγκειται στο εξής: Οι ακολουθίες αυτές θα έπρεπε, όπως είναι η τάξις, να υποβληθούν προς έγκρισιν από την Ιερά Σύνοδο, τη εισηγήσει της αρμοδίας Συνοδικής Επιτροπής. Αυτό δεν έχει συμβεί και οι ακολουθίες κυκλοφορούν χωρίς την έγκριση της Ι. Συνόδου και είναι πρωτοφανές το γεγονός ότι διακινούνται από Μητροπολίτη, μέλος της Ιεραρχίας. Επίσης, για μια τόσο σπουδαίας σημασίας – από θεολογικής πλευράς – υπόθεση, ο Μητροπολίτης Πειραιώς όχι απλώς δεν λαμβάνει υπ’ όψιν του την Ι. Σύνοδο, αλλά προχώρησε και στην έκδοση δύο ασματικών ακολουθιών για κάθε "Οικουμενική" Σύνοδο (sic). 
Η άλλη πρωτιά, που συνιστά και πρόκληση ταυτόχρονα, είναι ότι ενώ γνωρίζει την αντίθεση του Οικουμενικού Πατριαρχείου (και όχι μόνο φυσικά) στις αυθαίρετες αυτές ενέργειές του, αφιερώνει την ακολουθία της «8ης Οικουμενικής» «τη Γεραρά Θεολογική Σχολή Ι. Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης», με το αιτιολογικό ότι ο Μέγας Φώτιος που πρωτοστάτησε στην «8η Οικουμενική» είναι ο προστάτης και έφορος της Σχολής. 
Τα παραπάνω τα καταγράφω για ιστορικούς και μόνο λόγους. 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

...κάποιο λάθος έχει ο Σεβ.Πειραιώς.. διότι η Αγία Ογδόη Οικουμενική Σύνοδος δεν συνεκλήθη ακόμα.. μόλις εφέτος προγραμματίστηκε υπό της Ορθοδόξου Καθολικής Εκκλησίας η σύγκλησή της, στην Κωνσταντινούπολη, με αρχική συνεδρία κατά την Κυριακή της Πεντηκοστής του έτους 2016! οπότε μάλλον πρέπει να ανακαλέσει τα, δίκην "σκοπιάς" ή "ριζοσπάστη", διανεμόμενα έντυπα...

Ανώνυμος είπε...

Σε όποιον δεν αρέσουν να τις στείλουν πίσω...

Related Posts with Thumbnails