Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΕΤΡΑΔΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΟ ΑΝΝΟΒΕΡΟ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ


Φωτογραφίες: Πέτρος Παναγιώτου
Μέσα σε μια συγκινητική ατμόσφαιρα, στην κατάμεστη Markuskirche, εκεί όπου τον Οκτώβριο του 1993 είχε γίνει η επίσημη υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη, κατά την επίσκεψή του στο Αννόβερο, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Μαΐου το απόγευμα η μουσικοφιλολογική εκδήλωση «Το Τετράδιο του Πατριάρχη», με αφορμή τους εορτασμούς για τη συμπλήρωση ιωβηλαίου (50 χρόνων) της Ενορίας των Τριών Ιεραρχών του Αννόβερου. 
Η εκδήλωση περιλάμβανε μελοποιημένη ποίηση από την νεανική ποιητική ανθολογία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου. Ποιήματα των Γ. Δροσίνη, Ζ. Παπαντωνίου, Μ. Μαλακάση, Στ. Μπολέτση, Μητροπολίτη Πέργης Ευαγγέλου και Κ.Π. Καβάφη, όπως έχουν μελοποιηθεί από τους έλληνες συνθέτες Μίκη Θεοδωράκη, Σόλωνα Μιχαηλίδη, Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου, Δημήτρη Δημακόπουλο, Κωνσταντία Γουρζή, Αντίοχο Ευαγγελάτο, Γιώργο Κουρουπό, Λεωνίδα Κανάρη και Ιάκωβο Κονιτόπουλο. 
Τα ποιήματα του Καβάφη κι ακόμα δύο, ακούστηκαν και σε γερμανική μετάφραση. 
Η γενική επιμέλεια ήταν του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου (ο οποίος συμμετείχε, επίσης, στο τραγούδι και την απαγγελία) και συμμετείχαν: η σοπράνο Δάφνη Πανουργιά, οι πιανίστριες Βασιλεία Ευσταθιάδου και Βίλλυ Κωστοπούλου, που ζουν και εργάζονται στο Αννόβερο, και η μαθήτρια του Ελληνικού Λυκείου Αννοβέρου Άννα Μαρία Παναγιώτου στην απαγγελία. 
Στους χαιρετισμούς που εκφωνήθηκαν έγιναν αναφορές: στον εορτασμό των 50 χρόνων της ενορίας, στην συμπλήρωση 60 χρόνων από την έναρξη κατάρτισης της ποιητικής Ανθολογίας του Πατριάρχου, αλλά και στην επικείμενη επίσημη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου από 10-19 Μαΐου στην Γερμανία. 


Παρέστησαν: Ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου Ανδρέας, ο Επίσκοπος Λεύκης Ευμένιος ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτου Γερμανίας Αυγουστίνου, ο Ηγούμενος της Μονής του Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη Κρήτης Αρχιμ. Βαρθολομαίος μαζί με τους αδελφούς της Μονής, τον Αρχιμ. Παϊσιο (ιεροκήρυκα της Αρχιεπισκοπής Κρήτης) και τον διάκονο Ειρηναίο (μετέφεραν στο Αννόβερο από 1-5 Μαΐου λείψανο του Αγ. Γεωργίου), η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στο Αμβούργο Αικατερίνη Δημάκη, η Αντιδήμαρχος του Αννοβέρου, εκπρόσωπος του Καθολικού Επισκόπου, εκπρόσωποι από την Ομοσπονδιακή Βουλή Βερολίνου, από την τοπική Βουλή της Κάτω Σαξωνίας, εκπρόσωποι διαφόρων χριστιανικών Εκκλησιών, προεδρεία Ελληνικών Ομογενειακών φορέων, το Ελληνικό Λύκειο Αννοβέρου και πολλοί γερμανοί φιλόμουσοι. 
Στην προετοιμασία της εκδήλωσης βοήθησαν τα μέλη της Ορθόδοξης Νεολαίας, ενώ την όλη επιμέλεια είχε ο ιερατικώς προϊστάμενος της Ενορίας Αρχιμ. Γεράσιμος Φραγκουλάκης.

Ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου Ανδρέας
Χαιρετισμό απηύθυνε και η Γερμανίδα Αντιδήμαρχος του Αννόβερου
Η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στο Αμβούργο Αικατερίνη Δημάκη 
Χαιρέτισε την εκδήλωση και εκπρόσωπος του Καθολικού Επισκόπου
Η μαθήτρια Άννα Μαρία Παναγιώτου απήγγειλε ποιήματα στα ελληνικά και στα γερμανικά 
Την εκδήλωση έκλεισε ο Επίσκοπος Λεύκης Ευμένιος, ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτου Γερμανίας Αυγουστίνου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails