Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΣΤΟ ΝΙΧΩΡΙ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ


"...Ὁ παπα-Διανέλος ἐσηκώθη στενάζων..."   
Ο παπαδιαμαντικός λόγος χύθηκε σαν εαρινή ευωδία στο Νιχώρι του Βοσπόρου το Σάββατο της Διακαινησίμου 26 Απριλίου το απόγευμα. 
Στην Κοινοτική Αίθουσα του Αγίου Νικολάου Νεοχωρίου, η γνωστή ηθοποιός Όλια Λαζαρίδου παρουσίασε ένα θεατρικό αναλόγιο με τίτλο: «Διανύοντες ἕν Παπαδιαμαντικόν Πάσχα εἰς τό Νεοχώριον», αποδίδοντας με τέχνη και αίσθημα παπαδιαμαντικά, πασχαλινά διηγήματα. 
Μαζί με την σεμνή, σοβαρή και πάντα ουσιαστική Όλια Λαζαρίδου, η μουσικός Φωτεινή Κοκκάλα (κανονάκι) και ο ιεροψάλτης στην Πόλη Νίκος Χαλδαιάκης, με σπουδές υποκριτικής και πολλές καλλιτεχνικές ανησυχίες. 
Η εκδήλωση ήταν πρωτότυπη για τα Πολίτικα δεδομένα, καθώς ο Παπαδιαμάντης δεν είναι και τόσο οικείο άκουσμα, αλλά δια της υποβλητικότητός της καθήλωσε το ακροατήριο και ο εφημέριος του Νιχωριού Αρχιμ. Αγαθάγγελος κλείνοντας την εκδήλωση διετύπωσε την σκέψη για επανάληψη ανάλογης εκδήλωσης κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, ενδεχομένως και με δραματοποιημένη αφήγηση διηγημάτων του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.


Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Μυριοφύτου και Περιστάσως Ειρηναίος, ως εκπρόσωπος του Πατριαρχικού Επιτρόπου Μητροπολίτου Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στεφάνου (του Πατριάρχου απουσιάζοντος στο εξωτερικό), ο Αρχιμ. Αγαθάγγελος Σίσκος, ιερατικώς προϊστάμενος των Ναών της Κοινότητος Νεοχωρίου, ο υπογραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου διάκονος Ιωακείμ, ο Πρόεδρος της Κοινότητος της Παναγίας Κουμαριωτίσσης και Άρχων Μ. Χαρτοφύλαξ της Μ.τ.Χ.Ε. Λάκης Βίγκας με την σύζυγό του, ο καθηγητής Αντώνιος Χατζόπουλος, μέλη και φίλοι της Κοινότητος. 
Π.Α.Α. 
φωτογραφίες: Ηλίας Κουλουρίδης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails