Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΧΑΤΖΗΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


«Με θαρούν λόγιο, διανοούμενο, γραφιά 
και δεν είμαι τίποτα από αφτά 
τα δάχτυλά μου όταν γράφω, 
δεν μελανόνουνται 
αιματόνουνται. 
Θαρώ δεν είμαι παρά τούτο: μια απροσκύνητη ψυχή». 
Νίκος Καζαντζάκης 

Το νέο βιβλίο της φίλης, συναδέλφου θεολόγου Μαρίας Χατζηαποστόλου: «Το πρόσωπο του Χριστού στο Νίκο Καζαντζάκη» ταξιδεύει πια για την ιδιαίτερη πατρίδα της συγγραφέως, τη Θεσσαλονίκη. Έτσι, λοιπόν, οι εκδόσεις «Αρμός» και η «Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη» παρουσιάζουν το βιβλίο, το ερχόμενο Σάββατο 26 Απριλίου και ώρα 7 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων «Αρμός» στην οδό Πρασακάκη 5, δίπλα στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας. 
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο κ. Χρυσόστομος Σταμούλης, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., η κ. Γιούλη Ιεραπετριτάκη, Ιστορικός-Aρχαιολόγος και Γραμματέας της Τοπικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης της Δ.Ε.Φ.Ν.Κ., ο κ. Νίκος Μαθιουδάκης, Διδάκτωρ Φιλολογίας, Επιστημονικός Σύμβουλος Εκδόσεων Καζαντζάκη και Πρόεδρος Ελληνικού Τμήματος Δ.Ε.Φ.Ν.Κ. και η κ. Μαρία Χατζηαποστόλου, Συγγραφέας του βιβλίου, Καθηγήτρια Μέσης Εκπαίδευσης, κάτοχος Mrs Θεολογίας και Υποψήφια Διδάκτωρ Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. 
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της «Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη» (Δ.Ε.Φ.Ν.Κ.). Το βιβλίο είναι ένα ταξίδι στην ανυπότακτη σκέψη του μεγάλου Κρητικού, ιδωμένη μέσα από τους σημαντικότερους σταθμούς της ζωής του: τη σύγκρουσή του με το σύστημα της θρησκείας της εποχής του, την υψιπετή σκέψη της Ἀσκητικῆς, την πίστη του προς την Ανάσταση και κυρίως το πρόσωπο του Χριστού που γοήτευσε και συγκλόνισε την ύπαρξη του συγραφέα. Ένα πρόσωπο που δεσπόζει στο καθολικό του έργο, ανατρέποντας όλους εκείνους τους μύθους που θέλουν το συγγραφέα αδιάφορο, ακόμη και ξένο προς την ορθόδοξη παράδοση του τόπου του.


Ο μεγάλος Κρητικός κήρυξε στην εποχή του το τέλος της βεβαιότητας και την επακόλουθη αρχή της αγιότητας. Κι αυτό υπήρξε πάντα. Μια φλεγόμενη ύπαρξη, μια ανυπότακτη ζωή, μια λεύτερη ψυχή. Ένα ταξίδι, λοιπόν, τούτο το βιβλίο κι’ ακριβώς για τούτη την ομορφιά του ταξιδιού μίλησε ο μέγας Κρητικός. Με την ανυπότακτη ψυχή του ταξίδεψε σε κόσμους πέρα από τη σκέψη, διψώντας εναγωνίως να βιώσει τα αιώνια μυστήρια της υπάρξεως που ταλανίζουν ανά τους αιώνες τον άνθρωπο, πάντα αρνούμενος τη συνθηκολόγηση της ψυχής του. Στην αιμάτινη αυτή πορεία αισθάνθηκε την αγωνία του Χριστού στον κήπο της Γεσθημανή, τον πόνο και τη μοναξιά του Εσταυρωμένου, μα και τον ζωηφόρο άνεμο της Ανάστασης. 
Με τούτο το βιβλίο ξαναζωντανεύει και πάλι η ελπίδα της δημιουργίας ενός γόνιμου διαλόγου, πέρα από κάθε φανατισμό και μισαλλοδοξία, με στόχο την ταυτόχρονη κατάργηση των διάφορων αφοριστικών μύθων γύρω από το πρόσωπο του μεγάλου συγγραφέα. Και το ταξίδι τώρα αρχίζει...

Δείτε στην Ιδιωτική Οδό σχετικές αναρτήσεις:

- Η παρουσίαση του βιβλίου της Μ. Χατζηαποστόλου στο Ηράκλειο της Κρήτης.
- Η βράβευση της θεολόγου Μαρίας Χατζηαποστόλου για την εργασία της στον Ν. Καζαντζάκη.
- Η στρογγυλή τράπεζα για την θρησκευτικότητα στον Ν. Καζαντζάκη στην Θεσσαλονίκη.
- Διεθνές βραβείο στην θεολόγο Μαρία Χατζηαποστόλου για εργασία της στον Ν. Καζαντζάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails