Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

"Φώτα διάττοντα των ήχων..." ΣΤΟ "ΣΠΙΤΙ" ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΤΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ


Χθες, Κυριακή 16 Μαρτίου 2014 το απόγευμα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στην αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας η Ιουλίτα Ηλιοπούλου στην απαγγελία, η Λήδα Μασούρα στο πιάνο και η Μαρίζα Τσίγκα στην κίνηση, άνοιξαν όντως την πόρτα από «ΤΟ ΣΠΙΤΙ» και μοιραστήκαμε μαζί τους μνήμες, αισθήματα, έρωτα, μοναξιά, σιωπή, ήχους ενός πιάνου, που συν-ομίλησε μέσα απ’ την ευαισθησία των: R. Schumann, F. Chopin, C. Debussy, Maurice Ravel. 
Η παράσταση στήθηκε ειδικά για την ενότητα Έξι ποιητές συνομιλούν με τη Μουσική, που διοργάνωσε το Μέγαρο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21 Μαρτίου), και πραγματικά μας έδωσε μια μουσική ποιητική του σπιτιού, αναπάντεχη, εσωτερική κι απέραντα ευγενική. 
Το Σπίτι, που είναι η τελευταία ποιητική συλλογή της Ιουλίτας Ηλιοπούλου, μας "έκλεισε" μέσα του, τόσο που να μη θέλουμε να βγούμε. Η μυστική - και φανερή - συνομιλία του με το πιάνο, που κελάηδησε κυριολεκτικά στα χέρια της Λήδας Μασούρα, παράλληλα με τις προβολές κατάλληλα επιλεγμένων έργων του Vilhelm Hammershoi με θέμα το σπίτι, μας συγκίνησαν και μας συνεπήραν. Ήταν μια μελαγχολική μα και ρεαλιστική - ποιητικά πάντα - προσέγγιση, με πολύ φως! Τόσο που να εκπληρώνεται ο στίχος της Ιουλίτας Ηλιοπούλου: 
Φώτα διάττοντα των ήχων που επιστρέφουν και λάμπουν πιο πολύ τα παλιά, όλα και τίποτα.

Αναλυτικά το μουσικό μέρος είχε ως εξής: 
Robert Schumann, “Träumerei” Παιδικές Σκηνές
Γιώργος Κουρουπός, “Concertino” για πιάνο και ορχήστρα (απόσπασμα)
Robert Schumann, “Fürchtenmachen” Παιδικές Σκηνές
Maurice Ravel, “Oiseaux tristes”, Miroirs
Claude Debussy, "Ce qu’ a vu le vent d’ Ouest”, Πρελούδια
Claude Debussy, "Des pas sur la neige”, Πρελούδια
Robert Schumann, "Chiarina”, Καρναβάλι
Frédéric Chopin, “Nocturne” Op.9 n 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails