Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

ΤΡΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ


Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας οργανώνει εκδήλωση για την «Παρουσίαση τριών έργων Ιστορίας και Λαογραφίας της Λευκάδας» σήμερα Σάββατο 9 Νοεμβρίου και ώρα 19.00 στην αίθουσα συνεδρίων του Πολιτιστικού Κέντρου, Αγγ. Σικελιανού 1, Λευκάδα. 
Μεταξύ των έργων περιλαμβάνεται η έκδοση του Κέντρου Λαογραφίας: Τραγούδια και χοροί της Λευκάδας / Traditional Songs and Dances from Lefkada, (Συλλογή: Σπυρ. Δ. Περιστέρης 1963, 1966, επιμέλεια Ιωάννης Πλεμμένος), Σειρά Πηγές του Λαικού Πολιτισμού αρ. 5, Αθήνα 2010, σελ. 128 + 2 CD, [Συνέκδοση με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λευκάδας, ISBN : 978-960-93-2279-9] 
Τα τρία έργα που θα παρουσιαστούν είναι: 
- Ταξινόμηση και καταλογογράφηση των Αρχείων Νομού Λευκάδας (1684-1864). 
- Εντοπισμός, μεταγραφή, μετάφραση, και έκδοση των οθωμανικών πηγών για την ιστορία της Λευκάδας. 
- Τραγούδια και χοροί της Λευκάδας. 
Φορείς εκτέλεσης των έργων είναι: 
- το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών / Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών 
- το Ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας / Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών 
- η Ακαδημία Αθηνών / Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας 
Στην εκδήλωση συμμετέχουν οι: 
-Ευτυχία Λιάτα, Διευθύντρια Ερευνών ΙΤΕ/ΕΙΕ 
-Ηλίας Κολοβός, Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης, Συνεργάτης ΙΜΣ/ΙΤΕ 
-Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, Διευθύντρια ΚΕΕΛ / Ακαδημίας Αθηνών 
-Γιάννης Πλεμμένος, Ερευνητής ΚΕΕΛ/Ακαδημίας Αθηνών. 
Συντονίζει ο Τριαντάφυλλος Σκλαβενίτης, Διευθυντής Ερευνών ΙΤΕ, ΕΙΕ

Στην εισαγωγή της έκδοσης για τα τραγούδια και τους χορούς της Λευκάδας διαβάζουμε:
Η Λευκάδα ανήκει στο σύμπλεγμα νήσων του Ιονίου Πελάγους. Είναι το μόνο από τα άλλα νησιά (Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος, Ιθάκη κ.λπ.) που συνδέεται δια ξηράς με την Ήπειρο. Το νησί αναφέρεται από την αρχαιότητα στους μύθους για την αυτοκτονία της Σαπφούς, εξαιτίας του έρωτά της για τον ωραίο Φάωνα, στο ακρωτήριο της Λευκάδας (νότια της Βασιλικής). Με ενδείξεις από την Οδύσσεια του Ομήρου ερευνητές τοποθετούν στη Λευκάδα την Ομηρική Ιθάκη. Κατά τα τελευταία χρόνια, η Λευκάδα έγινε παγκοσμίως γνωστή από το νησάκι Σκορπιός που ανήκε στον Αριστοτέλη Ωνάση. Η Λευκάδα έχει πλούσια και σημαντική μουσική παράδοση. Η σπουδαιότητά της έγκειται στο γεγονός ότι αποτελεί τη γέφυρα μεταξύ της ελληνικής νησιωτικής και στεριανής δημοτικής μουσικής, αλλά και μεταξύ της δυτικότροπης επτανησιακής και της ανατολίζουσας μουσικής της ενδοχώρας. Τούτο ασφαλώς οφείλεται στη γεωγραφική θέση του νησιού που λειτουργεί ως πύλη των Επτανήσων προς την ηπειρωτική χώρα. Για παράδειγμα, η λευκαδίτικη παραδοσιακή μουσική χρησιμοποιεί μέχρι σήμερα μουσικά όργανα, που χαρακτηρίζουν τόσο τη στεριανή δημοτική μουσική (κλαρίνο, βιολί) όσο και την Επτανησιακή (ακορντεόν). Έχει επίσης διαπιστωθεί η διασπορά λευκαδίτικων τραγουδιών στο δημοτικό ρεπερτόριο της Ηπείρου ήδη από την προπολεμική περίοδο. Ως εκ τούτου η καταγραφή και μελέτη της λευκαδίτικης παραδοσιακής μουσικής συμβάλλει στην άρση της άποψης για την καλλιτεχνική "απομόνωση" της επτανησιακής μουσικής και στην "ενσωμάτωσή" της στον κορμό της κυρίως ελλαδικής μουσικής. (...)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails