Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Η 2α ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥ ΕΛΥΤΗ, ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ


2 Νοεμβρίου σήμερα 
Μνήμη των Aγίων Mαρτύρων Aκινδύνου, Πηγασίου, Aφθονίου, Eλπιδηφόρου, και Aνεμποδίστου. 
- Μνημονεύουμε Οδυσσέα Ελύτη. Ο ποιητής της Ιδιωτικής Οδού γεννήθηκε πριν ακριβώς 102 χρόνια στο Ηράκλειο της Κρήτης, με καταγωγή από τη Λέσβο. 
Κατά συγκυρία σήμερα στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ η σύντροφος του ποιητή Οδυσσέα Ελύτη συνομιλεί με τον δάσκαλό της καθηγητή Γεώργιο Μπαμπινιώτη, στο πλαίσιο των συνεντεύξεων που επιμελείται ο ποιητής Θανάσης Θ. Νιάρχος, με τον γενικό τίτλο: "Ο δάσκαλός μου, ο μαθητής μου".


Σ' αυτή την συνέντευξη η Ιουλίτα Ηλιοπούλου λέει: "Αν θα έπρεπε μονολεκτικά κανείς να δώσει έναν χαρακτηρισμό για τον Ελύτη, θα μπορούσε να πει ότι είναι ο ποιητής της γλώσσας. Θα πρόσθετα μάλιστα μιας υπερβατικής διάστασης της γλώσσας, κι αυτόν τον χαρακτηρισμό χρησιμοποιώ όταν καλούμαι να μιλήσω σε παιδιά". 
- Μνημονεύουμε και Δημήτρη Μητρόπουλο. Ο μεγάλος αρχιμουσικός πέθανε στις 2 Νοεμβρίου 1960 πάνω στο πόντιουμ της Σκάλας του Μιλάνου, σε ηλικία 64 ετών, κατά την διάρκεια πρόβας της 3ης συμφωνίας του Γκούσταβ Μάλερ.


Επίσης κατά συγκυρία, στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ σήμερα ο Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης διερευνά: "Πενήντα τρία ακριβώς χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου έλληνα μαέστρου, βιογραφίες και η έκδοση 650 επιστολών του «προστατευόμενού» του Λέοναρντ Μπερνστάιν αποκαλύπτουν ποιος ράγισε – βάναυσα και μετά μουσικής – την καρδιά του πάνω στο πόντιουμ". Το άρθρο του Π. Αγιαννίδη φέρει τον τίτλο: Ένας ενορχηστρωμένος "φόνος".
- Σαν σήμερα πριν 22 χρόνια έγινε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι η ενθρόνιση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Ο θεολόγος Χάρης Ανδρεόπουλος σημειώνει εύστοχα για τη σημερινή επέτειο:


"22 χρόνια διαλόγου, καταλλαγής, αξιοπρέπειας. 22 χρόνια αγώνων για ειρήνη, δικαιοσύνη και προστασία του περιβάλλοντος. 22 χρόνια οικουμενικότητας και παγκόσμιας αναγνώρισης από την παγκόσμια χριστιανική κοινότητα. Ένα πρόσωπο που λαμπρύνει με την παρουσία του την Ορθοδοξία". 

Πίνακας του Μιχάλη Μακρουλάκη
"Ο κόσμος, ο μικρός, ο μέγας". Οδυσσέας Ελύτης 
Γαλάκτωμα αβγού σε λινό κολλημένο σε ξύλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails