Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΤΡΕΒΗΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΕΙΑΣ

Καθεδρικός Ναός Αγίου Πέτρου στην Trier

ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΦΩΝΑΧΤΑ! 
Του Αρχιμανδρίτη Γεράσιμου Φραγκουλάκη
Αννόβερο Γερμανίας

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της Ορθοδόξου Ιερατικής Συνελεύσεως Αννοβέρου προγραμματίσαμε εκδρομή στην γερμανική πόλη Trier (αρχαία Τρέβηρα ή Τρέβιρα). Στην εκδρομή αυτή θα συμμετέχουν Ορθόδοξοι νέοι και νέες διαφόρων εθνικοτήτων από το Αννόβερο, με την συνοδεία των ιερέων τους. 
Σκοπός της εκδρομής είναι να παραστούμε στις εορταστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν για τον εορτασμό της συμπληρώσεως 1700 ετών από την έκδοση του διατάγματος των Μεδιολάνων, το οποίο υπογράφηκε από τους αυτοκράτορες Μέγα Κωνσταντίνο και Λικίνιο και έμεινε γνωστό ως Διάταγμα της Ανεξιθρησκείας. Στα Τρέβηρα (Trier) λοιπόν, το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013, ώρα 10:30 π.μ. θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, με πρωτοβουλία της Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνελεύσεως Γερμανίας.
Η Θεία Λειτουργία θα τελεσθεί στην Erlöserkirche (Εκκλησία του Σωτήρος) που ανήκει στην Ευαγγελική Εκκλησία. Σύντομη ακολουθία θα τελεσθεί και στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Αθανασίου που βρίσκεται στον καθεδρικό ναό του Αγίου Πέτρου (Dom) όπου φυλάσσεται και η κάρα της Αγίας Ελένης, την οποία θα μας δοθεί η ευκαιρία να προσκυνήσουμε. 
Για την γιορτή αυτού του ιστορικού Ιωβηλαίου έγιναν εκδηλώσεις και από την Εκκλησία της Σερβίας, στις οποίες προέστη ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. 
Οι εκδηλώσεις αυτές προεβλήθησαν επαρκώς από διάφορα ιστολόγια. Αυτό που μου προκάλεσε εντύπωση είναι ο αρνητικός έως απαξιωτικός τρόπος με τον οποίο ανεφέρθησαν κάποιοι «ακραίοι» στην παρουσία εκπροσώπων και άλλων θρησκειών, σε εκδηλώσεις που σκοπό είχαν να τιμήσουν τα 1700 χρόνια από την υπογραφή του Διατάγματος των Μεδιολάνων, του Διατάγματος της Ανεξιθρησκίας δηλαδή! 
Ω! τι υποκρισία! Πόσο κακό να συνδιαλέγεται η Ορθοδοξία με όλο τον κόσμο! Να δέχεται όλους τους ανθρώπους! Τι αμαρτία! 
Αμφιβάλλω αν έχουν κατά νου τι ακριβώς εορτάζεται. Γιατί αν το είχαν καταλάβει ουαί και αλίμονο στον Μέγα Κωνσταντίνο. Διάταγμα ανεξιθρησκίας υπέγραψε; Στην πυρά! Επιεικώς θα πρέπει να χαρακτηρισθεί «πολέμιος» του Χριστού, «πανθρησκιαστής» «νεοταξίτης» και «Οικουμενιστής»! 
Ο Θεός κι ο Άγιος Μέγας Κωνσταντίνος ας με συγχωρήσουν, μα αυτές τις σκέψεις έκανα ενώ προετοιμάζομαι για τα Τρέβηρα (Trier) για να παραστώ σε Θεία Λειτουργία που θα γίνει σε ναό που σήμερα είναι ευαγγελικός και θα πάω να προσκυνήσω και την κάρα της Αγίας Ελένης που φυλάσσεται σε καθολικό ναό.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι τα Τρέβηρα υπήρξαν έδρα του Αγίου και Ισαποστόλου Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου και η Erlöserkirche είναι η πάλαι ποτέ Βασιλική του Αγίου Κωνσταντίνου (Konstantinsbasilika)

π. Γεράσιμος Φραγκουλάκης

Ανώνυμος είπε...

Πάτερ Γεράσιμε, σας ευχόμαστε να περάσετε καλά στην εκδρομή που θα πάτε, και να επιστρέψετε στο Αννόβερο με ωραίες εντυπώσεις.
Μου άρεσε και το χιούμορ που κάνετε, για το διάταγμα της Ανεξιθρησκείας, και τις αντιδράσεις των "ακραίων".
Εχω όμως μία απορία.
Το διάταγμα έλεγε να συμπροσεύχωνται οι Χριστιανοί με τους ειδωλολάτρες, τους Μιθρα'ι'στές, τους οπαδούς του Ζωροάστρη, κλπ. ?
Οι "ακραίοι", γιαυτό αντιδρούν, και πιστεύω ότι το καταλαβαίνετε πολύ καλά, επειδή ασφαλώς έχετε παιδεία και κύρος.

Related Posts with Thumbnails