Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΧΡΥΣΟΠΗΓΗΣ ΣΤΗ ΣΙΚΙΝΟ

Κείμενο - φωτογραφίες: Ιδιωτική Οδός 
Το μοναστήρι της Zωοδόχου Πηγής ή Xρυσοπηγής, εδώ στη Σίκινο, είναι χτισμένο στην κορυφή του λόφου, στην άκρη βράχου σε μια εκπληκτική τοποθεσία και δίνει την εντύπωση κάστρου καθώς περιβάλλεται με οχυρωματικό περίβολο. Εκεί κατέφευγαν οι κάτοικοι κατά τη διάρκεια των πειρατικών επιδρομών για να προστατευθούν. Υπήρξε το ύστατο αλλά μάταιο οχυρό των κατοίκων από τις αρπαγές, τους βιασμούς και τις λεηλασίες. Ούτε η βαριά ξύλινη πόρτα, ούτε οι ψηλοί τοίχοι, ούτε οι κρύπτες, οι "ζεματίστρες", τα μυστικά περάσματα, οι πολεμίστρες, οι έξοδοι διαφυγής με σκοινιά προς τον γκρεμό αλλά ούτε και οι δεήσεις εμπόδιζαν τους πειρατές που ερήμωσαν αρκετές φορές το νησί. 
Πριν μπούμε να προσκυνήσουμε στο Καθολικό της Μονής διαβάζουμε την εντοιχισμένη πλάκα: 
Η Ιερά αύτη και σεβασμία γυναικεία Ιερά Μονή της Ζωοδόχου Πηγής ανηγέρθη υπό του Οσίου Ανθίμου του Κουρούκλη εν έτει 1719. Το έτος 1834 η Βαυαρική αντιβασιλεία την διέλυσε και οι μοναχές εξεδιώχθησαν. Έκτοτε κατερειπωθείσα το έτος 1977 ήρχισεν τη χάριτι του Αγίου Θεού ανακαινιζομένη εκ θεμελίων έως και σήμερον, κόπω και προσωπικώ μόχθω του Αρχιμ. Δωροθέου Πολυκανδριώτη, νυν Μητροπολίτη Σύρου και Σικίνου, του Συνδέσμου Σικινιτών, Ζαχαρία Λουσίδη καθηγητού Πανεπιστημίου και των κατοικούντων τη νήσω ταύτη φιλευσεβών κατοίκων. 
Κατ' άλλη εκδοχή το μοναστήρι χτίστηκε το 1690. 
Σήμερα στο μοναστήρι γίνονται κάποιες επιλεγμένες εκδηλώσεις στο πλαίσιο των Γιορτών Σικίνου, που διοργανώνει ο Δήμος. Αυτόν τον καιρό υπάρχει η έκθεση «Οι Κυκλάδες του Ελύτη», για την οποία κάναμε εδικό λόγο σε άλλη ανάρτηση, και απόψε το βράδυ θα ανηφορίσουμε για μια μοναδική συναυλία παραδοσιακής μουσικής με την Μαρία Θεοφανίδου, τον Στέλιο Κατσιάνη, την σικινιώτισα Κωνσταντίνα Κυριαζή στο βιολί και τον σπουδαίο Χρήστο Τσιαμούλη.

1 σχόλιο:

Διογένης/Ε.Μ. είπε...

''ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ''

Ήξερε πολύ καλά τι έγραφε και τι εννοούσε μ'αυτό ο πολύς Κόντογλου, όταν μιλούσε για την ευλογημένη και πανέμορφη χώρα μας!
Είναι ποτέ δυνατόν να βρίσκεσαι μέσα σε τέτοια ομορφιά και αρμονία και να μην πλησιάζεις περισσότερο τον δημιουργό!
Πρέπει μάλλον να βρίσκεσαι σε απελπιστική ψυχοπνευματική διάσπαση, ώστε να μην μπορείς να ακούσεις το εξαίσιο τραγούδι των φυσικών αυτών μελωδιών!

Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΟ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΜΑΣ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ!

ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ Ο ΑΠΕΛΠΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΑΠΟΓΝΩΣΗ!

ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ Η ΠΙΟ ΘΛΙΒΕΡΗ ΜΑΣ ΑΣΤΟΧΙΑ!

Διογένης/Ε.Μ.

Related Posts with Thumbnails