Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

ΣΤΗ ΣΙΚΙΝΟ "ΟΙ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΤΟΥ ΕΛΥΤΗ"

Ο Κούρος, κολάζ του Οδυσσέα Ελύτη

Ο Ελύτης δεν πήγε ποτέ στη Σίκινο. 
Κι αυτό το νησί έμελλε να καταστεί η καθέδρα του στο Αιγαίο που ύμνησε. 
Από την Παναγία την Παντοχαρά, το τάμα του που εκπλήρωσε η Ιουλίτα Ηλιοπούλου, εποπτεύει όλο το Αιγαίο ως άλλος παντεπόπτης. Ποιητής αυτός, δικαιούται... 
Έτσι, Οι Κυκλάδες του Ελύτη, μια έκθεση με έργα του ποιητή με ειδική αναφορά και στα κυκλαδονήσια, θα λάβει χώρα στη Σίκινο, πάνω ακριβώς από το εκκλησάκι της Παντοχαράς, στο ιστορικό μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής (Χρυσοπηγής), απ' όπου η θέα είναι απερίγραπτη! 
Η έκθεση αυτή, λοιπόν, σύμφωνα με πληροφορίες μας, περιλαμβάνει: Ένα συνοπτικό αλλά αρκετά πλήρες Χρονολόγιο του ποιητή με φωτογραφίες και εξώφυλλα βιβλίων που αποτελείται από επτά ταμπλό, δηλ. ανά δεκαετία ή εικοσαετία, ανάλογα. Επίσης, αναπαραγωγές των συνεικόνων και ζωγραφικών έργων που σχετίζονται με το θέμα, δηλ. οι Κυκλάδες του Ελύτη, όπως Η Παναγιά τα πέλαγα, Ο Κούρος και άλλα σχετικά. 
Για τον Ελύτη τα χρώματα ήταν οι βιταμίνες του, έχει πει παλιότερα η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου: «Υπήρχαν στιγμές που ένιωθε ότι η ποίηση είναι "αχάριστη", δεν επιστρέφει τη χαρά της εικόνας της, ενώ η ζωγραφική του επέστρεφε χαρά οπτική». 


Η έκθεση, η οποία πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου θα διαρκέσει από τις 20 Ιουλίου ως τις 20 Αυγούστου και τα επίσημα εγκαίνιά της θα γίνουν το Σάββατο 27 Ιουλίου στις 7.00 μ.μ. παρουσία της Ιουλίτας Ηλιοπούλου. 
Μετά τα εγκαίνια της έκθεσης, στην κεντρική πλατεία θα πραγματοποιηθεί συναυλία με το γενικό τίτλο: "Μας φέρνει πάντα την αυγή". 
Τραγούδια και ποιήματα, ανάμεσά τους και του Ελύτη, που μας οδηγούν από τη νύχτα στην αυγή, σε μουσική του συνθέτη Γιώργου Κουρουπού. Με τον συνθέτη στο πιάνο, τον Σπύρο Σακκά και τη Δάφνη Πανουργιά στο τραγούδι, και την Ιουλίτα Ηλιοπούλου στην απαγγελία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails