Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

ΣΙΚΙΝΟΣ: Η χάρη του Ελύτη


Στο χθεσινό αφιέρωμα (30-6-2013) του BHmagazino "Στιγμές από το ελληνικό καλοκαίρι", που επιμελήθηκε ο Νίκος Μαστροπαύλος, διαβάζουμε και για τη Σίκινο του Ελύτη. 
ΣΙΚΙΝΟΣ 
Η χάρη του Ελύτη 
Πρωτ' αγαπούσα στο Χωριό, τώρα αγαπώ 
στο Κάστρο 
και μες στη Λότζια θα σφαχτώ που βασιλεύει 
τ' άστρο. 
Έλα μάτια μου, έλα φως μου, λόγια μην ακούς 
του κόσμου. 
Ο παπα - Θοδωρής Αρσενικός έχει αφήσει το θυμιατό και έχει πιάσει το βιολί. Μετά τον Εσπερινό, ακολουθεί το γλέντι στη Σίκινο, στη χάρη της Παναγίας Παντοχαράς. Το εκκλησάκι της - χτισμένο και στη χάρη του Οδυσσέα Ελύτη - μετεωρίζεται στην άκρη του γκρεμού μεταξύ ουρανού και γης. Την ώρα του δειλινού αισθάνεσαι αυτό από το οποίο αρχίζει ο ποιητής, την εισαγωγή του στο χώρο του Αιγαίου: "Ο νους ξεπερνιέται από μερικά κύματα και λίγες πέτρες - κάτι παράλογο ίσως, παρ' όλα αυτά ικανό να φέρνει τον άνθρωπο στις πραγματικές του διαστάσεις". 


Φέτος, στις Γιορτές Σικίνου 2013, ο Ελύτης θα είναι φυσικά παρών. Από τις 20 Ιουλίου ως τις 20 Αυγούστου στο Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, πάνω από την Παντοχαρά του Ελύτη, θα πραγματοποιηθεί έκθεση εικαστικών έργων του ποιητή, με τίτλο: "Οι Κυκλάδες του Ελύτη". 
Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 27 Ιουλίου στις 7.00 μ.μ. παρουσία της Ιουλίτας Ηλιοπούλου. 
Αμέσως μετά, στις 9 το βράδυ, στην πλατεία θα πραγματοποιηθεί συναυλία με το γενικό τίτλο: "Μας φέρνει πάντα την αυγή". Τραγούδια και ποιήματα που μας οδηγούν από τη νύχτα στην αυγή, σε μουσική του συνθέτη Γιώργου Κουρουπού. Με τον συνθέτη στο πιάνο, τον Σπύρο Σακκά και τη Δάφνη Πανουργιά στο τραγούδι, και την Ιουλίτα Ηλιοπούλου στην απαγγελία. 
Στο τέλος Ιουλίου, λοιπόν, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Σίκινο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails