Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

20 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Η 20η Επετειακή Γενική Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) πραγματοποιείται από σήμερα 26 Ιουνίου έως και την Κυριακή 30 Ιουνίου στην Αθήνα και στη Βουλή των Ελλήνων. 
Για το σκοπό αυτό σήμερα το απόγευμα δόθηκε συνέντευξη τύπου σε αίθουσα της Βουλής, κατά την οποία μίλησαν: ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης της Δ.Σ.Ο. και μέλος της Ρωσικής Κρατικής Δούμα Sergei Popov, ο Γενικός Γραμματέας της Δ.Σ.Ο. Αναστάσιος Νεράντζης, και οι σύμβουλοι της Δ.Σ.Ο. καθηγητής Valery Alexeev και Δρ. Κώστας Μυγδάλης. 
Ο Πρόεδρος Sergei Popov υπογράμμισε ότι η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας ξεκίνησε με τη συμμετοχή λίγων χωρών και σήμερα συμμετέχουν κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες 21 χωρών καθώς και ομάδες βουλευτών από Η.Π.Α., Αυστραλία, Ασία και Αφρική. Ο Sergei Popov τόνισε επίσης ότι είναι πλέον μεγάλη η διεθνής εκτίμηση στον θεσμό της Δ.Σ.Ο., η οποία έχει συμμετάσχει σε 100 διεθνή forum, και 20 χρόνια δεν είναι καθόλου λίγα για ένα θεσμό που πρέπει περαιτέρω να αναπτυχθεί. “Είναι η μόνη οργάνωση”, είπε ο S. Popov, “που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Ορθοδόξων και αυτό αυξάνει την ευθύνη μας”. Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων για την επετειακή διοργάνωση στην Αθήνα, ενώ ανακοίνωσε ότι θα γίνουν ανάλογες εκδηλώσεις και στη Μόσχα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. 


Ο Γενικός Γραμματέας Αναστάσιος Νεράντζης επισήμανε ότι η Δ.Σ.Ο. ξεκίνησε από την Αθήνα, και είναι μια καθαρά κοινοβουλευτική οργάνωση, με σκοπό να προβληθούν παγκοσμίως οι αρχές της Ορθοδοξίας, για καταλλαγή, ειρήνη, αντιμετώπιση του πόνου και της φτώχειας. Η Δ.Σ.Ο. επιδιώκει να ανταποκριθεί, κατά το δυνατόν, στις ανάγκες του καιρού, πνευματικές και βιοτικές. Έκανε ειδική αναφορά στους δοκιμαζόμενους χριστιανούς της Μέσης Ανατολής, στους δύο απαχθέντες Σύριους Μητροπολίτες, τονίζοντας τα διαβήματα που έκανε η Δ.Σ.Ο. σε όλα τα διεθνή forum, λέγοντας πως ο ρόλος της εδώ δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο παρά “διακηρυκτικός και καταγγελτικός”. 
Ο καθηγητής Valery Alexeev είπε ότι η Δ.Σ.Ο. ήταν η πρώτη οργάνωση που αναφέρθηκε στο ζήτημα των προσφύγων Ορθοδόξων Χριστιανών της Συρίας με συγκεκριμένα στοιχεία. 
Ο Δρ. Κώστας Μυγδάλης υπενθύμισε ότι ο Επίσκοπος Μοζαμβίκης Ιωάννης, ο οποίος είναι ο σύνδεσμος της Δ.Σ.Ο. με την Αφρική και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, ήταν εκείνος που ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα του Ο.Η.Ε. Μπαν κι Μουν για το γεγονός της απαγωγής των δύο επισκόπων στη Συρία, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Γ. Γραμματέα στη Μοζαμβίκη.


Τέλος, έγινε αναφορά στο πρόγραμμα των εργασιών της Δ.Σ.Ο. στην Αθήνα, που θα διεξαχθούν στη Βουλή, αλλά και στην έκθεση φωτογραφίας που θα εγκαινιαστεί εκεί, με φωτογραφίες από τον διεθνή διαγωνισμό τον οποίο διοργάνωσε η Δ.Σ.Ο. και είχε ως θέμα: «Πάσχα στη Χριστιανική Ανατολή»
Τα μέλη της Δ.Σ.Ο. θα συμμετάσχουν το Σάββατο στην Ακολουθία του Εσπερινού του Αποστόλου Παύλου στην Πνύκα, όπου ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος θα απονείμει την ανώτατη διάκριση της Εκκλησίας της Ελλάδος στον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης της Δ.Σ.Ο. Βουλευτή Sergei Popov. 
Το βράδυ του Σαββάτου στο Ηρώδειο θα πραγματοποιηθεί μουσικοχορευτική παράσταση με τη συμμετοχή των Ρωσικών χορωδιών «Ορθόδοξες Φωνές της Ρωσίας» και του Λυκείου των Ελληνίδων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails