Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΘ ΠΡΟΧΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ!


ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΘ, ΜΕ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΝΑ ΔΙΕΞΑΓΟΝΤΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ! Mια κατάληψη διαφορετική απ΄ τις άλλες! 
«Πολιτισμική Κατάληψη» στόχο «να βρουν οι λέξεις το νόημα τους και τα πράγματα το πρόσωπό τους 
Του Χάρη Ανδρεόπουλου 
Το Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, συναισθανόμενο το χρέος του απέναντι στους φοιτητές του, την πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και το σύνολο ενός κόσμου που διαλύεται από τη φθορά και την αντιδημιουργικότητα, προχωρά σε πολιτισμική κατάληψη του κτηρίου της Θεολογικής Σχολής, από τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου έως και την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου. Μια κατάληψη πολύ διαφορετική από τις άλλες. Σκοπός του Τμήματος, η ελάχιστη συμβολή στη σύνθεση μιας νέας πραγματικότητας, στο κέντρο της οποίας θα βρίσκεται η κατάληψη – άλλως, ανακατάληψη - ενός χώρου που είναι δημόσιος και από τη φύση του ελεύθερος και δημιουργικός. Και όλοι γνωρίζουμε, πως αυτός ο χώρος εσχάτως "βιάσθηκε" ποικιλότροπα και απώλεσε σε πολλές περιπτώσεις το σκοπό του. 
Πρόκειται, λοιπόν, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ, για μια συμβολική και ενσυνείδητη δημιουργία "ομωνυμίας", προκειμένου να δηλωθεί η άμεση ανάγκη να κινηθούμε ξανά από την ενοχοποιημένη "κατάληψη" σε μια άλλη "κατάληψη", κατά τη διάρκεια της οποίας το Τμήμα παραμένει ανοιχτό, τα μαθήματα γίνονται κανονικά και στα τέταρτα των διαλειμμάτων από τις παραδόσεις (11:οο΄-11:15΄, 13:οο΄-13:15΄, 18:οο΄-18:15΄), καθώς και στο τέλος κάθε ημέρας (20.οο΄- 21.30΄), πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις (Ανοιχτοί Διάλογοι, Μουσική-Θεατρικό αναλόγιο, Εικαστικά -Κινηματογράφος κ.ά.). 
Στόχος του Τμήματος Θεολογίας είναι να συμμετέχουν άνθρωποι και φορείς της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο, σε μια προσπάθεια, αποτιμώντας το χθες, βιώνοντας το σήμερα και σχεδιάζοντας το αύριο, να διαμορφωθεί από κοινού η ποιητική της επόμενης ημέρας. Όλες οι εκδηλώσεις είναι ελεύθερες για το κοινό. 
Αναλυτικά, το πρόγραμμα εκδηλώσεων της πρώτης περιόδου (Χειμώνας 2012, 3 – 11 Δεκεμβρίου), έχει ως ακολούθως:
* Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου, 8:00 μ.μ., Α΄ Αμφιθέατρο Θεολογικής Σχολής: Θεατρικό Αναλόγιο «Κοινωνεῖν καί ἀγαπᾶν» με τις ηθοποιούς Χριστίνα Ζαχαροπούλου & Νεφέλη Ανθοπούλου (σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ). Ψάλλει ο π. Σπυρίδων Μικραγιαννανίτης. Στο ούτι ο Κυριάκος Καλαϊτζίδης.
* Τρίτη 4 Δεκεμβρίου, 8:00 μ.μ., Α΄ Αμφιθέατρο Θεολογικής Σχολής: Στρογγυλή Τράπεζα: «Οι θεολογικές σπουδές του αύριο, σήμερα» Συμμετέχουν και συζητούν οι καθηγητές του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ: Μιλτιάδης Κωνσταντίνου, Ιωάννης Πέτρου, Χρυσόστομος Σταμούλης & ο θεολόγος - εκπαιδευτικός Γρηγόρης Μαυροκωστίδης. Συντονίζει ο καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ π. Βασίλειος Καλλιακμάνης. 
* Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου, 8:00 μ.μ., Α΄Αμφιθέατρο Θεολογικής Σχολής: Παρουσίαση του Δεύτερου τεύχους του e - περιοδικού του Τμήματος Θεολογίας «Σύνθεσις» Με θέμα «Η Θεολογία στη Θεσσαλονίκη (1912-2012)». Συντονίζει ο καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ Γεώργιος Μαρτζέλος. 
* Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου, 8:00 μ.μ., Α΄Αμφιθέατρο Θεολογικής Σχολής: Στρογγυλή Τράπεζα: «Οι ανθρωπιστικές σπουδές ανάμεσα στο σήμερα και το αύριο» Συμμετέχουν και συζητούν οι Λίνα Παπαδοπούλου, Επίκουρη καθηγήτρια Τμήματος Νομικής ΑΠΘ, Μιλτιάδης Παπανικολάου, Καθηγητής Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Κοσμήτορας Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ, Θεόδωρος Αμπατζόπουλος Καθηγητής Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ, Χρήστος Τσιρώνης Λέκτορας Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ. Συντονίζει ο Φώτιος Ιωαννίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής και Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ. 
* Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, 5:00 μμ Κινηματοθέατρο Ολύμπιον πλατεία Αριστοτέλους: Προβολή ταινίας «Τα μήλα του Αδάμ» του Άντερς Τόμας Γιένσεν (σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης).
* Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου, 8:00 μ.μ., Α΄ Αμφιθέατρο Θεολογικής Σχολής: Στρογγυλή Τράπεζα «H ποιητική της επόμενης ημέρας». Συμμετέχουν και συζητούν οι Κώστας Βαρώτσος, Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων (εικαστικά) του ΑΠΘ, Τάσος Νούσιας, ηθοποιός, Νίκος Φλώρος, γλύπτης, Αντώνης Σουσάμογλου, Εξάρχων βιολιστής της ΚΟΘ. Συντονίζει ο καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ Χρυσόστομος Σταμούλης.
* Τρίτη 11 Δεκεμβρίου, 8:00 μ.μ., Δ΄Αμφιθέατρο Θεολογικής Σχολής: Συναυλία «Όταν η Σόνια συνάντησε τον Βασίλη» Σόνια Θεοδωρίδου (τραγούδι) Βασίλης Βαρβαρέσος (πιάνο). 
● Την “πολιτισμική κατάληψη” τιμούν με την παρουσία τους και πλουτίζουν με την τέχνη τους, στα τέταρτα των διαλειμμάτων από τις παραδόσεις των μαθημάτων (11:οο΄-11:15΄, 13:οο΄-13:15΄, 18:οο΄-18:15΄), μεταξύ άλλων και οι: π. Σπυρίδων Αντωνίου (Βυζαντινή Μουσική-Ψαλτική Τέχνη) Πάρης Γκούνας (Παραδοσιακή Μουσική) Νίκος Δημητριάδης και οι The Gang (pop music) Γιάννης Καϊμάκης (Μεσογειακά Ηχοχρώματα, Αναπληρωτής καθηγητής Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ) Ηλίας Παπαδόπουλος και μουσικό σύνολο φοιτητών του τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης ΠΑΜΑΚ («Αγάπη λιβανομάννα») Αργυρώ Τσαμπάζη (χορός) Σχήματα μουσικών της ΚΟΘ. 
Κατά τη διάρκεια της Πολιτισμικής Κατάληψης θα λειτουργεί έκθεση ζωγραφικής και αγιογραφίας. Συμμετέχουν οι: Αγιογραφικός Οίκος Βουτσινά, Κωνσταντίνος Ξενόπουλος, Νικόλας Μπλιάτκας, Θανάσης Νευροκοπλής, Τassa Μπιτσάνη - Πέτρου, Τρύφων Τσομπάνης (Εγκαίνια Έκθεσης Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου, 7:00μ.μ.). 
Όλες οι εκδηλώσεις είναι ελεύθερες για το κοινό. Τηλ. Επικοινωνίας: Χρυσ. Σταμούλης (Πρόεδρος Τμ. Θεολογίας) 2310 - 99 6977 και 6937 108772.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ! Πάντα στη πρωτοπορία!!!

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητηρια ! Κριμα που η Αθηνα κοιμαται..Μενω στη φραση σας "στην εποχη της φθορας και της αντιδημιουργηκοτητας" Τα λεει ολα..
Μπραβο σας που δημιουργειτε.. ισως η εκκλησια καποτε πρεπει να πει οτι δημιουργει οποιος εχει τη χαρη του Θεου..και να αναδειξει τη δημιουργικοτητα και να παψει τη συνειδητη ματαιποιηση των κοσμικων ενασχολησεων.

Related Posts with Thumbnails