Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ Η ΝΕΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ Doxa & Praxis, Exploring Orthodox Theology


Την Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (ΠΣΕ) στη Γενεύη έλαβε χώρα η παρουσίαση της νέας εκδοτικής σειράς της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου σε συνεργασία με το (ΠΣΕ) με την επωνυμία: Doxa & Praxis, Exploring Orthodox Theology. 
Στην εκδήλωση αυτή ο Δρ Παντελής Καλαϊτζίδης, Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, παρουσίασε τους δυο πρώτους τίτλους της σειράς: «Η Ορθόδοξη θεολογία στον 21ο αιώνα» του Μητροπολίτη Διοκλείας Κάλλιστου Ware, και «Ορθοδοξία και Πολιτική θεολογία» του ίδιου. Στην στρόγγυλη τράπεζα που έλαβε χώρα με την αφορμή την βιβλιοπαρουσίαση, ο κ. Καλαϊτζίδης διερεύνησε το ζήτημα: Γιατί η Ορθοδοξία δεν ανέπτυξε μια ολοκληρωμένη πολιτική θεολογία; 


Αφού αναφέρθηκε σε μια σειρά από ιστορικούς λόγους στους οποίους και κυρίως οφείλεται η υποτονική παρουσία της Ορθοδοξίας στην πολιτική σφαίρα, συμπεριλαμβανομένης και της υποταγής της κατά περιόδους σε διάφορα αυταρχικά καθεστώτα από την Οθωμανική Αυτοκρατορία μέχρι την Σοβιετική Ένωση, ο κ. Καλαϊτζίδης έκανε λόγο και στην επιφυλακτικότητα της έναντι της δυτικής νεωτερικότητας. Η Ορθοδοξία, αν και φημίζεται για τη στιβαρή εκκλησιολογία της και την πλούσια δογματική και λειτουργική της ταυτότητα, αντιμετωπίζει σήμερα την ανάγκη διαμόρφωσης ενός θεολογικού πλαισίου προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ραγδαίες κοινωνικές και πολιτικές μεταβολές. Στην παρέμβασή του ο κ. Καλαϊτζίδης ανέδειξε και σχολίασε με εύστοχο τρόπο διάφορες σύγχρονες ορθόδοξες χριστιανικές προσεγγίσεις έναντι της πολιτικής ζωής και της θεολογίας. 


Στη στρόγγυλη τράπεζα έλαβαν μέρος επίσης η Δρ. Tamara Grdzelidze, μέλος της Επιτροπής «Πίστις και Τάξις» του ΠΣΕ και ο Δρ. Odair Pedroso Mateus, Καθηγητής του Οικουμενικού Ινστιτούτου του Bossey και μέλος της Επιτροπής «Πίστις και Τάξις». Η Δρ. Grdzelidze συμφώνησε σε μεγάλο βαθμό με τη θεολογική βάση των αναλύσεων του Π. Καλαϊτζίδη και μάλιστα με την εσχατολογική προοπτική, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση απ’ την πλευρά της στα δεινά που υφίστανται οι χριστιανοί κάτω από τα διάφορα καθεστώτα, όπως επίσης και στην ανάγκη σεβασμού της περιορισμένης δυνατότητας που αυτοί διαθέτουν για δημόσια μαρτυρία. Από την πλευρά του ο Δρ. Mateus υπογράμμισε τις ιστορικές εντάσεις που προέκυψαν γύρω από το ζήτημα της συναφειακής και της πολιτικής θεολογίας στο πλαίσιο του οικουμενικού διαλόγου, υπενθυμίζοντας τις αντικρουόμενες προσεγίσεις του ορθόδοξου θεολόγου John Meyendorff και του θεολόγου της απελευθέρωσης José Míguez Bonino κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Επιτροπής «Πίστις και Τάξις» στη Λουβαίν το 1971. Στο τέλος της συζήτησης που διεξήχθη μετά τις σχετικές παρουσιάσεις, ο κ. Γεώργιος Λαιμόπουλος, Αν. Γενικός Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, μετέφερε μήνυμα του απουσιάζοντος Γεν. Γραμματέα του ΠΣΕ Αιδ. Olav Fykse Tveit, στο οποίο εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την γόνιμη και δημιουργική συνεργασία ανάμεσα στο ΠΣΕ και την Ακαδημία του Βόλου καθώς και για τους καρπούς αυτής της συνεργασίας, μεταξύ των οποίων και η παρουσιαζόμενη εκδοτική σειρά. 


Η νέα εκδοτική σειρά Doxa & Praxis εποπτεύεται από συντακτική επιτροπή της οποίας μέλη είναι οι: Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης Ζηζιούλας (Οικουμενικό Πατριαρχείο), Μητροπολίτης του Όρους Λιβάνου Γεώργιος Khodr (Πατριαρχείο Αντιοχείας), π. Εμμανουήλ Κλάψης (Ελληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή Τιμίου Σταυρού Βοστώνης), Δρ Tamara Grdzelidze (Υπεύθυνη Προγράμματος του Τμήματος «Πίστις και Τάξις» του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών), Alexei Bodrov (Πρύτανης του St Andrews Biblical Theological Institute, Μόσχα), Αγγελική Ζιάκα (Επ. Καθηγήτρια Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ), Peter Bouteneff (Αν. Καθηγητής Θεολογικού Σεμιναρίου Αγίου Βλαδιμήρου, Νέα Υόρκη), Radu Preda (Αν. Καθηγητής της Ορθοδόξου Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Cluj-Napoca, Διευθυντής του Ρουμανικού Ινστιτούτου Διορθοδόξων, Διαχριστιανικών και Διαθρησκειακών Σπουδών-INTER), Julija Vidovic, MTh (Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Συνόδου των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, Εκκλησία της Σερβίας), Αικατερίνη Πεκρίδου, MTh (Irish School of Ecumenics, Trinity College, Δουβλίνο, και Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών). 
Την ευθύνη του εκδοτικού αυτού προγράμματος εκ μέρους του ΠΣΕ έχει ο υπέυθυνος εκδόσεων κ. Michael West. Οι δύο πρώτοι τόμοι της σειράς έχουν ήδη κυκλοφορήσει και σύντομα θα είναι διαθέσιμοι από τους διανομείς των Εκδόσεων του ΠΣΕ αλλά και από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο του Amazon.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

η πολιτικη αποψη της ορθοδοξιας υπαρχει και ειναι επικυρωμενη απο τον κυριο ημων ιησου χριστο στην μεταμορφωση που ηταν αναμεσα στον ηλια και τον μωυση προσωπα εντονα πολιτικα συν τοις αλλοις . και φυσικα η δραση των παπαφλεσα και αλλων κατοπιν τουτου ειναι και βιβλικη και ορθοδοξη . κοντολογης οι δικαιοι αγωνες τοσο κοινωνικοι οσο και εθνικοι ειναι ευλογημενοι απο τον ιδιο τον Χριστο . για το γνησιο της υπογραφης θανασης μπιλιας εκ καλαμαριας

Related Posts with Thumbnails