Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ ΩΣ ...ΤΟΥΡΚΟΦΑΓΟΥ!


Θαυμάσια τα γράφει ο αρχιμ. Παύλος Παπαδόπουλος, της Ι. Μητροπόλεως Βεροίας, στο κείμενό του "Πρέπει να νοιάζει τον χριστιανό εάν και πότε θα πάρουμε την Πόλη;" Και βέβαια θίγει την ουσία του ζητήματος όταν επισημαίνει: 
"Είναι φοβερή η εμμονή όμως κάποιων χριστιανών να διαστρέφουν το Ορθόδοξο φρόνημα. Και αναφέρομαι στο ότι πολλοί χριστιανοί -και δυστυχώς και ιερείς-  επιμένουν να ασχολούνται μόνο με το εάν και πότε οι χριστιανοί θα πάρουμε την Πόλη ή πότε θα αφανίσουμε τους Τούρκους και όλα αυτά τα παρόμοια τα οποία δεν μπορώ να καταλάβω στο πως μας προάγουν πνευματικά!"
Δυστυχώς αυτή την φοβερή παραφιλολογία - που καταντάει και γελοία στα μάτια σοβαρών ανθρώπων - την συντηρούν ακροδεξιά ΜΜΕ τα οποία ονειρεύονται την Πόλη και επιστρατεύουν προς τούτο "προφητείες" του Γέροντος Παϊσίου και δεν ξέρω ποιού άλλου. Το θέμα το έχουμε επισημάνει από καιρό με ειδικές αναρτήσεις εδώ κι εδώ
Διαβάζω, όμως, στο διαδίκτυο κάτι που φέρεται ότι έγραψε ο Γέροντας Παΐσιος σ' ένα πνευματικοπαίδι του και αναδημοσιεύεται σε βιβλίο και παντού πλέον. Έγραψε, λοιπόν, ο μακαριστός Γέροντας: 
«Αγαπητέ μου αδελφέ Ιωάννη, Εύχομαι ο Θεός να δώση γρήγορα να έλθη η χάση του τουρκικού φεγγαργιού. Αμήν. Του Αγίου Δημητρίου κλείνω δύο χρόνια που προσευχήθηκα στην Αγιά Σοφιά μας, και είπα τα παράπονα μου στον Καλόν Θεόν. Με κατάλαβε ο Τούρκος φύλακας πού προσευχὀμουν και με έδιωχνε έξω... Πιστεύω δεν θα την αφήση την Αγία Σοφιά μας στα χέρια των βρώμικων Τούρκων. Είναι ένας Λαός σαν τους γύφτους βρώμικος και φοβιτσιάρικος. Τώρα δεν έχουν ιδανικά, διότι πριν πιστεύανε στον Μωάμεθ, αργότερα στον Κεμάλ. Τώρα ούτε στον Μωάμεθ πιστεύουν (γιατί μορφώθηκαν κάπως, και είδαν ότι ήτο ένας αγύρτης ο Μωάμεθ), ούτε και στον Κεμάλ πιστεύουν, αλλά στην σαρκολατρία. Ενώ εμείς πιστεύουμε στον Χριστό, ο οποίος έχει συνέχεια την Θεϊκή Του Αξία. Και ο Ελληνικός Λαός έχει πάντα ιδανικά. Και τον Χριστό και την Παναγία μαζί του. Με αγάπη Χριστού, Μοναχός Παΐσιος». 
Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο Γέροντας Παΐσιος έγραψε για δύο λαούς (Τούρκους και Γύφτους) ότι είναι - όχι αντίχριστοι - αλλά βρώμικοι και φοβιτσιάρικοι! Και μάλιστα, στο τέλος τονίζει την υπεροχή του Ελληνικού Λαού, σε αντιδιαστολή με τους "βρώμικους". Κι έτσι οι σημερινοί Ελληναράδες λένε μεταξύ τους: "Ευτυχώς που δεν είμαστε σαν κι αυτούς (sic). Το είπε και ο Γέροντας Παΐσιος". 
Σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητώ την ενάρετη πολιτεία του Γέροντα. Με προβληματίζει, όμως, έντονα, η καπηλεία του από τα γελοία εθνικιστικά στοιχεία. Και - συγγνώμη - αλλά δεν συμμερίζομαι απόψεις σαν τις παραπάνω για τους Τούρκους, τους Γύφτους ή όποιους άλλους λαούς, ακόμα κι αν τις είπε ο Γέροντας αυτός ή όποιος άλλος. 
Αν υπάρχει θεολογικός αντίλογος ας κατατεθεί. 
Π.Α.Α.

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

΄Ο,τι βλακεία έχει το κεφάλι του οποιουδήποτε "την έχει πει ο Παϊσιος" και κάποιοι άλλοι γέροντες.
Ντροπή που δε σέβονται τη μνήμη των σεμνών γερόντων. Αλλά τέτοια είναι η παιδεία των νεοελλήνων χριστιανών να ασχολούνται με μπούρδες και να μεταστρέφουν το χριστιανισμό σε άσχετες φανατικές δοξασίες.

Ανώνυμος είπε...

Δεν πιστεύω με τίποτα πως έλεγε τέτοια ο Γέροντας. Ήταν νηφάλια μορφή. Μιλήστε με σοβαρούς ανθρώπους του Αγίου Όρους.

Ανώνυμος είπε...

@21 Ιουλίου 2012 7:56 μ.μ.
Λυπάμαι, αλλά δύσκολο κάτι τέτοιο..... εννοώ τέρμα η σοβαρότης εκεί επάνω..ένας, κάποιος Γοντικάκης..., απέμεινε...μόνος! μονότατος!!!! οι αποδέλοιποι ή μπίζνεσμεν θα είναι.., ή εθνικόφρονες Ελλαδίτες-Ρωσόφιλοι.., ή κάτι άλλο..άστο αυτό καλύτερα..

Ανώνυμος είπε...

H σύγχρονη ασθένεια του 'γεροντισμού' είναι απίστευτα πολυπλόκαμη και τα όρια μυθεύματος και αλήθειας είναι δυσδιάκριτα.Προσωπικά εκτιμώ οτι ένα μεγάλο μέρος των λόγων που αποδίδονται στους γέροντες είναι προσθήκες βιογράφων με άκρως αμφισβητίσιμα κίνητρα.Σε κάθε περίπτωση,αλάθητο στην Ορθοδοξία κατέχει μονάχα η Οικουμενική Σύνοδος και κανείς μεμονωμένος Άγιος ή Πατέρας,ο οποίος ως άνθρωπος υπόκειται σε δυνητικές πλάνες..

Ανώνυμος είπε...

να προσθεσω εδω πως δεν ειναι η οικουμενικη συνοδος αλαθητη αλλα η Εκκλησια που οριζει ποια θεωρειται οικουμενικη συνοδος

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί στη σύγχρονη Ελλάδα της χαζομάρας και των αξιών οι επιτήδειοι έβγαλαν πολλά χρήματα πουλώντας ουφολογία, τεχνολογίες αρχαίων ελλήνων, διαστημικούς αρχαίους έλληνες θεούς, παγανισμούς της δεκάρας που γελοιοποιούσαν και τη θρησκευτικότητα του αρχαίου κόσμου και τα συναφή. Τώρα που τα παραπάνω έκαναν τον κύκλο τους και δεν πουλάνε πια στη θέση των σούπερ ηρώων βάλανε το μοναχό Παίσιο και άλλους Γέροντες, οι οποίοι προέβλεψαν τα πάντα, ασχολήθηκαν με την παγκόσμια πολιτική και οικονομία και σαν σούπερ μάγοι του χωριού δίνουν λύση στους καημούς του κάθε πικραμένου, που ουδεμία σχέση με την προσευχή και τη μοναχική άσκηση έχουν. Με τέτοιες μπούρδες οι γέροντες μετατρέπονται σε γελοίες φιγούρες που συναγωνίζονται τους ουφολόγους και τους ελληναράδες. Το θλιβερό είναι πως «άνθρωποι της εκκλησίας» διακινούν αυτές τις ανοησίες.
Με κάτι τέτοια αμφιβάλω πολύ σοβαρά κατά πόσο γνήσια είναι και τα "αντιοικουμενιστικά" του Παϊσίου, χωρίς να αποκλείω και μια άστοχη εκτίμηση του οικουμενισμού, που υπάρχει σε μοναχικούς κύκλους. Αλλά σίγουρα όταν ο αντιοικουμενισμός μετατρέπεται σε φανατική μισαλλοδοξία και μισανθρωπισμό και σε εκκλησιαστικές εκτροπές τότε δεν είναι του Παϊσίου.

Ανώνυμος είπε...

Σε όλα αυτά τα κείμενα στο διαδίκτυο, απουσιάζει ο Ευαγγελικός λόγος. Παρουσιάζεται η Ορθοδοξία σαν μεσσιανικός εθνικισμός κι όχι
ως ορθό δόγμα περί της Χριστιανικής πίστεως.
Και για να λέμε την αλήθεια, δεν είναι μόνο κάποιοι-αρκετοί-εθνικιστές, μα και πολλοί μοναχοί και κληρικοί που κηρύττουν και γράφουν για όλα αυτά.
Από το 1992 θυμάμαι να ακούω από κληρικούς να λένε ότι θα γίνει πόλεμος με τους Τούρκους, το είπε ο π. Παΐσιος, το είπε ο π. Ιάκωβος. Κι από κοντά οι παραινέσεις κάποιων (πλανεμένων) Αγιορειτών πατέρων να μαζέψουμε τρόφιμα κλπ.

Βρισκόμαστε πάλι σε ένα μεσαίωνα, όπου ο εθνικιστικός μεσσιανισμός λειτουργεί ως απειλητική αίρεση για τους Ορθοδόξους, κάνει απωθητική την Ορθοδοξία σε νέους ανθρώπους και στέλνει πολύ κόσμο μπερδεμένο στου Πεντηκοστιανούς!

Ο Θεός βοηθός...
PC

Ανώνυμος είπε...

Και πριν το 1922 κυκλοφορουσε η φυλλαδα του Αγαθαγγελου που ελεγε παρομοια . Την καταληξη ολοι την ξερουμε . Και πριν το 1770 ρωσοι πρακτορες κυκλοφορησαν ψευδοπροφητειες περι ξανθου γενους . Η εξεγερση του 1770 πνιγηκε στο αιμα . Μαλιστα ο Κοσμας ο Αιτωλος παρα τα αντιθετως λεγομενα καταπολεμησε τις ψευδοπροφητειες περι ξανθου γενους . Τελικα το 21 ξεσηκωθηκαμε μονοι μας φεραμε την ευρωπη προ τετελεσμενου και οι 3 δυναμεις μαζι και οχι οι ρωσοι μονοι τους καναν το ναυαρινο . Πρεπει η εκκλησια να καταπολεμησει την βαρια βιομηχανια προφητειων μην παρουν πολλων τα μυαλα αερα και εχουμε καμια συμφορα σαν του 1770 η του 1922 . Αλλα δυστυχως τοσο ο οικουμενικος θρονος οσο και η εκκλησια της ελλαδας περι αλλων τυρβαζουν και οχι με την καταπολεμηση του γεροντισμου που τεινει να μετατρεψει την ορθοδοξια σε προτεσταντικη bible belt . Οσοι πηγαν ΗΠΑ καταλαβαινουν τι εστι bible belt .

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη μετά τον Τελεβάντο τώρα σε αναδημοσιεύει κι ένας ...μεθυσμένος!!!
http://amethystosbooks.blogspot.gr/2012/07/blog-post_2645.html

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Ο π. Παίσιος όντως έλεγε σκληρούς λόγους κατά των Τούρκων.

Χιλιάδες οι αυτήκοοι μάρτυρες των λόγων του.

Τον όρο γυφτιά τον χρησιμοποιούσε τακτικά όχι για να υποτιμήσει τους τσιγκάνους αλλά ως έκφραση που βρίσκεται σε αντίθεση με τον όρο αρχοντιά

Σαν σχήμα λόγου δηλαδή και όχι σαν ρατσιστικό σχόλιο.

Ανώνυμος είπε...

Και πάλι ο Τελεβάντος σε αναδημοσιεύει και σχολιάζει. Μα δεν μπορεί χωρίς εσένα!
http://panayiotistelevantos.blogspot.gr/2012/07/blog-post_8577.html

Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΙΣΙΟΣ, ΟΙ ΓΥΦΤΟΙ, ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΙ Η “ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΘΟΤΗΤΑ”

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=======================

Γράφει ο κ. Π. Ανδριόπουλος στο ιστολόγιό του “Ιδιωτική Οδός”:
ΒΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ:
Η αλήθεια είναι ότι ο π. Παίσιος όντως έλεγε σκληρούς λόγους κατά των Τούρκων.

Χιλιάδες οι αυτήκοοι μάρτυρες των λόγων του.

Επίσης! Τον όρο “γυφτιά” τον χρησιμοποιούσε τακτικά όχι για να υποτιμήσει τους τσιγγάνους αλλά ως όρο που βρίσκεται σε αντίθεση με τον όρο πνευματική αρχοντιά.

Σαν σχήμα λόγου δηλαδή και όχι σαν ρατσιστικό σχόλιο.

Ας μην προσπαθούμε να βάλουμε τον Γέροντα Παίσιο μέσα στα πλαίσια της “πολιτικής ορθότητας”!

Δεν χαμπάριζε από τέτοιες ανοησίες ο Αγιος Γέροντας.

Πονούσε για κάθε άνθρωπο. Εδειχνε υπομονή ανεξάντλητη και μεγάλη διάκριση για να σώσει κάθε ψυχή, αλλά με κανένα τρόπο δεν δεσμευόταν από την “πολιτική ορθότητα” και από το κοσμικό savoir vivre.

Οσο για την αγάπη του Γέροντα Παίσιου προς κάθε άνθρωπο Ελληνα, Τσιγγάνο, Τούρκο κτλ. δεν χρειάζονται αναλύσεις. Κανείς δεν είχε την αγάπη που έτρεφε ο π. Παίσιος για κάθε ψυχή.

Ένα παιδί / Ένας άνθρωπος (Προάγγελος) είπε...

Μπορεί ο γέροντας να είπε αυτά τα λόγια αλλά δε μπορούμε να γνωρίζουμε το λόγο που τα είπε. Ούτε το τί σκέψεις περίμενε να έχει ο αποδέκτης του μηνύματος. Και τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο αν τον διαβάσει κάποιος, πάρει την αγαπημένη του παράγραφο και τη βάλει σε ένα blog, θα δείτε κι εκεί πόσοι άνθρωποι, χριστιανοί-και-μη, θα αντιδράσουν.

Και ένα παράδειγμα που έχω πρόσφατο. Στο Ευαγγέλιο του Θωμά γράφεται σε ένα από τα λόγια πως "Όποιος νηστεύει, αμαρτάνει". Όπως το διαβάσει αυτό θα πει πως το βιβλίο λέει βλακείες. Η εξήγηση που δίνει ο συγγραφέας, όμως, του βιβλίου είναι πως ο Χριστός μιλούσε για τις περιπτώσεις που ο άνθρωπος νηστεύει αλλά από μέσα του λέει "Εγώ νηστεύω! Όχι σαν τους άλλους! Εγώ είμαι καλύτερος από αυτούς!.

Ίσως το παράδειγμα που ανέφερα να μην είναι πλήρως αντιπροσωπευτικό και ίσως να μην ήταν καν ο Χριστός αυτός που είπε τα παραπάνω λόγια, αλλά σκοπός μου ήταν να σας δώσω ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα παρερμηνείας και ζητώ συγγνώμη εκ των προτέρων για όποιον "παραπλανώ" άθελά μου με αυτό.

Ανώνυμος είπε...

Κάποτε βρέθηκα με μια κυρία όμοια της δεν υπάρχει ούτε σε μορφή ούτε σε χάρη αν μου επιτρέπεται να πω το τελευταίο καθώς μιλάω για πρόσωπο που είδα κι είδε κόσμος ...μιλούσε Γερμανικά κι εκει που μιλαγε εκει κοιμόταν ...μου ειπε ότι ποτε μα ποτε να μην εμπιστευτω Τούρκο κι ας ηταν η ίδια μουσουλμανα ...όπως ειπε και τη λέγανε Μριαμ το τελευταίο ηταν που ρώτησα εγω το όνομα της ...ειπε κι αλλα για τους Τούρκους σκληρά λόγια

Related Posts with Thumbnails