Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΕΡΓΑΜΟΥ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ"


Ο διακεκριμένος θεολόγος του καιρού μας Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης Ζηζιούλας, ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου, Ακαδημαϊκός, συμμετείχε στις εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου "Εκκλησιολογία και Εθνικισμός", που διοργανώθηκε από 24-27/5 στο Βόλο, από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών της Μητροπόλεως Δημητριάδος, ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχου και ως εισηγητής. 
Στην έναρξη του Συνεδρίου διάβασε το μήνυμα του Πατριάρχου Βαρθολομαίου προς τους συνέδρους και την τρίτη ημέρα του Συνεδρίου ανέπτυξε, ως εισηγητής, το ζήτημα «Πρωτείο και Εθνικισμός». Ο ομιλητής επιχειρώντας να απαντήσει στο ερώτημα για τον τρόπο λειτουργίας του πρωτείου μέσα στο πλαίσιο του εθνικισμού, και τον τρόπο άσκησής του στην προοπτική αυτή περιέγραψε τους βασικές εκκλησιολογικές αρχές κατανόησης του πρωτείου (ευχαριστιακή ταυτότητα Εκκλησίας, συνοδικότητα, κλπ.). Έτσι αναδείχθηκε ο ρόλος (ιστορικά και θεολογικά) του πρωτείου στην προοπτική υπέρβασης κάθε είδους διαιρέσεως μέσα στο σώμα της Εκκλησίας, ενώ παράλληλα σημειώθηκαν οι εκκλησιολογικές εκτροπές που εμφανίζονται στο πλαίσιο της Διασποράς, λόγω της επίκλησης εθνικών και πολιτισμικών κριτηρίων συγκρότησης των τοπικών Εκκλησιών. 
Παραθέτουμε στη συνέχεια ολόκληρη την εισήγηση του Μητροπολίτου Περγάμου σε σχετικό βίντεο.

 

Την Κυριακή 27 Μαϊου το πρωί τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Χριστού Βόλου, στο οποίο προέστη ο Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης, συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Ζιμπάμπουε Σεραφείμ και Δημητριάδος Ιγνατίου. Στην Θ. Λειτουργία ο Μητροπολίτης Περγάμου τέλεσε και την Χειροτονία νέου Διακόνου της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος, του φιλολόγου και νομικού Γεωργίου Λέκκα. Απευθυνόμενος προς τον νεοχειροτονούμενο ο Σεβ. Περγάμου τού είπε μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα πατερικά λόγια: 


«Τώρα που εισέρχεσαι στις τάξεις του κλήρου να θυμάσαι πάντοτε αυτό που διαβάζει κανείς στη σοφία του γεροντικού, ότι ο άνθρωπος είναι αυτός που ιδρώνει αλλά ο Θεός είναι αυτός που εργάζεται. Να είσαι βέβαιος πως, ό,τι κι αν προσφέρεις στην Εκκλησία ως κληρικός, εάν δεν το ευλογήσει ο Θεός δεν θα έχει κανένα καρπό και να είσαι απολύτως βέβαιος ότι, όσο περισσότερο παραδίδεσαι εις τον Θεό, τόσο περισσότερο Εκείνος θα σ’ ευλογεί και θα σε στηρίζει… Το μόνο που πρέπει να διαθέτεις άφθονο είναι η αγάπη. Η αγάπη προς όλους και προς το λαό του Θεού και κυρίως προς τους αμαρτωλούς, γιατί τους αμαρτωλούς θα κληθείς να διακονήσεις περισσότερο παρά τους ενάρετους και τους αξίους. Μη διανοηθείς ποτέ να αποκτήσεις οπαδούς. Το έργο σου να είναι εκκλησιαστικό και όχι προσωπικό διότι αυτόν τον πειρασμό μπορεί να αντιμετωπίσεις στη διακονία σου. Αγαπώντας, λοιπόν, τους αμαρτωλούς, πιστεύοντας ότι διακονείς την Εκκλησία και όχι τη δική σου προβολή θα μπορέσεις να αποδειχθείς και να αναδεχθείς άξιος της μεγάλης δωρεάς που σού χαρίζει σήμερα το Πνεύμα το Άγιο…»  

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΙΧΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΤΡΕΦΑ ΜΕΓΑΛΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΠΕΡΓΑΜΟΥ.
ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΤΟΝ ΑΚΟΥΩ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΟΜΑΙ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ.
ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΤΕΡΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ.

Λέων είπε...

Πολλές ανακρίβειες στον λόγο του καλού σας μητροπολίτη (ως μητροπολίτης φαντάζομαι ότι πρόκειται και για πρώτος επίσκοπος μιας τοπικής συνόδου...), που δίνουν να καταλάβη τις πόσο επικίνδυνες έχουν καταντήσει πια οι φαντασιώδεις αξιώσεις των Φαναριωτών.

Ας πάρουμε μόνο την υπόθεσι Αμερικής. Λέει ο μητροπολίτης ότι οι Ρώσοι ήσαν η αιτία που έγιναν πολλοί επίσκοποι στην ίδια περιοχή. Λάθος. Οι Ρώσοι, έχοντες στείλει ιεραποστόλους στην Αμερική από τον 18-ο αιώνα, είχαν ιδρύσει ιεραρχία στην Αμερική προ πολλού. Αλλά το 1922, ο ΚΠόλεως Μελέτιος Μεταξάκης, εκμεταλλευόμενος την ταραχή που προεκλήθη από την Ρωσική Επανάστασι, πρωτοστάτησε στην διάσπασι της εν Αμερική εκκλησίας βάσει καθαρώς εθνοφυλετικών κριτηρίων, και ίδρυσε παράλληλο εκκλησιαστικό σχήμα μόνο για τους Έλληνες, δηλ. την Ελληνορθόδοξο Αρχιεπισκοπή Αμερικής, που έκτοτε έγινε και το προπύργιον μιας περιβόητα νερουλής ορθοδοξίας και κίτσικου εθνικισμού. Βλέποντες τις ενέργειες του ΚΠόλεως, και οι άλλες (μη ρωσικές) τοπικές εκκλησίες έπραξαν ομοίως, και έτσι έχουν τώρα καμμιά δεκαρία ιεραρχίες στην Αμερική. Ο δικαιολογητικός μοχλός, βέβαια, αυτού του εγκλήματος ήταν η νεοφανής ερμηνεία του Κανόνος Δ28, που όλως ξαφνικά άρχισε να προβάλη ο μέγας διασπάστης της Ορθοδοξίας Μελέτιος Μεταξάκης, την οποία επίσης ο μητροπολίτης πάει να μας παρουσιάση ως καθολικώς αποδεκτή απ' αρχαιότητος. Φαντασίες. Ευτυχώς, με την πτώσι του Κομμουνισμού ξαναενώνονται οι Ρώσοι στην Αμερική και σιγά σιγά θα επανέλθη η τάξις, η ισορροπία, και το παραδοσιακό φρόνημα στα Αμερικανικά πράγματα.

Επίσης, τα λόγια του μητροπολίτου περί πολυπολιτισμού κτλ επίσης παράξενα ακούγονται, αφού το Πατριαρχείο ΚΠόλεως τον 20 αιώνα έχει επιλέξει επανειλημμένως την οδό του εθνοφυλετισμού. Το είδαμε στην Φιλλανδία, αλλά και εσχάτως, τραγικά, στην Εκκλησία της Εσθονίας, όπου, ως συνέπεια της πάντοτε διασπαστικής για την Ορθοδοξία πολιτικής του ΚΠόλεως, οι πιστοί εκεί είναι διχασμένοι, και μάλιστα, από φέτος, και ημερολογιακώς. Ευτυχώς, οι πλείτσοι (88%, δηλ οι 15 στους 17) ορθόδοξοι της εν λόγω χώρας έχουν μείνει πιστοί στην τάξι της εκκλησίας και παραμένουν μέλη της Εκκλησίας της Μόσχας, της πιό, επαναλαμβάνω, πολυεθνικής Εκκλησίας απ όλες τις τοπικές Ορθόδοξες εκκλησίες.

Related Posts with Thumbnails