Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΧΝΩΝ ΖΑΜΠΕΛΑ ΜΕ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΕΤΣΗ


Άνοιξε το Μουσείο Τεχνών Ζαμπέλα με θέα τον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο. 
Εγκαινιάστηκε έκθεση του Παναγιώτη Τέτση.

Κύπρος
Του Αριστείδη Βικέτου
Παρουσία του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου, καθηγητή και ακαδημαϊκού Παναγιώτη Τέτση και της διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης της Ελλάδας Μαρίνας Λαμπράκη- Πλάκα, καθηγήτριας της Ιστορίας της Τέχνης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, ο πρώην δήμαρχος Λευκωσίας Μιχαλάκης Ζαμπέλας και η σύζυγος του Λουκία έκαναν  πραγματικότητα ένα όνειρο ζωής, το Μουσείο Τεχνών.
Τα εγκαίνια του Μουσείου έγιναν με αγιασμό από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, ενώ ταυτόχρονα άνοιξε και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου  έκθεση ζωγραφικής με νεότερα έργα του Παναγιώτη Τέτση, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως ένας από τους τελευταίους οπαδούς της «ζωγραφικής του βλέμματος».
Παρόντες στα εγκαίνια επίσημοι, διπλωμάτες, φιλότεχνοι, αλλά και πολλοί Κύπριοι μαθητές του Τέτση, οι οποίοι προσήλθαν για να χαιρετήσουν τον δάσκαλο τους.
Το Μουσείο Τεχνών Λουκίας και Μιχαλάκη Ζαμπέλα, το πρώτο ιδιωτικό μουσείο Τεχνών στην Κύπρο, θα λειτουργεί ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός και ως ολοκληρωμένος Φορέας Τέχνης στο Καϊμακλί, το αρχαιότερο προάστιο της Λευκωσίας, που βρίσκεται κοντά στην «νεκρή ζώνη» και σε μικρή απόσταση είναι ορατή η διχοτόμηση, λόγω της τουρκικής κατοχής, της κυπριακής πρωτεύουσας και έχει θέα τον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο. Διευθύντρια του Μουσείου ανέλαβε η κ. Μαργαρίτα Κουνναφή.


Μιλώντας στα εγκαίνια ο πρώην δήμαρχος Λευκωσίας σημείωσε συγκινημένος, ότι το Μουσείο στόχο έχει να κάνει την τέχνη στον τόπο μας, προσβάσιμη σε όλους. Εκτός από τη μόνιμη συλλογή της οικογένειας Ζαμπέλα, η ιστορία της οποίας ξεκίνησε το 1966,   θα οργανώνει και φιλοξενεί παράλληλα περιοδικές εκθέσεις καλλιτεχνών της Κύπρου και του εξωτερικού, συμβάλλοντας καθοριστικά στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου.
Ωστόσο, πέραν όλων αυτών, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο Κέντρο Τεχνών με σύγχρονες εγκαταστάσεις που αναδεικνύουν την αξία των εκθεμάτων και προβάλλουν ακόμη περισσότερο την Κύπρο και τη Λευκωσία στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη.
Το μεγάλο «καμάρι» του νέου Μουσείου Τεχνών, ωστόσο, είναι το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων που καλεί παιδιά, ενήλικες και εκπαιδευτικούς να βιώσουν την τέχνη με χίλιους τρόπους, στις μόνιμες συλλογές του αλλά και στις περιοδικές εκθέσεις που θα φιλοξενεί στους χώρους του. Παρουσιάζει εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες μαθητών όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, ξεναγήσεις και σεμινάρια για εκπαιδευτικούς που προσεγγίζουν την εικαστική εκπαίδευση με τρόπο προοδευτικό και διαδραστικό. Διοργανώνει επίσης πρωτοποριακά για τα κυπριακά δεδομένα εκπαιδευτικά προγράμματα και για οικογένειες, ώστε το μουσείο να αποτελεί έναν ψυχαγωγικό αλλά και εκπαιδευτικό προορισμό. Υπολογίζεται ότι θα συμμετέχουν στα προγράμματα αυτά περί τους 25 χιλιάδες μαθητές, κάθε χρόνο.

Παναγιώτη  Τέτση,  Νεκρή φύση

Υπεύθυνη για τον σχεδιασμό και τη διεκπεραίωση των προγραμμάτων είναι η Φωτεινή Τσάμπρα, υπεύθυνη στο Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Ξεναγήσεων, της Διεύθυνσης Πινακοθήκης και Μουσείων του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων.
Η μόνιμη συλλογή της οικογένειας Ζαμπέλα εκτίθεται στο Μουσείο.
Παράλληλα με το Μουσείο η ιδρύτρια εταιρεία Ζampelas Αrt Ltd, δημιούργησε μια σειρά από σχετικά με την Τέχνη τμήματα, που πλαισιώνουν και ενισχύουν τη λειτουργία του Μουσείου.
Smart Gallery: Η γκαλερί βρίσκεται εντός των εγκαταστάσεων του Μουσείου και αποτελεί έναν εμπορικό χώρο που επιδιώκει να φέρει στο προσκήνιο ντόπιους καθώς και διεθνείς καλλιτέχνες. Επίσης, φιλοδοξεί να τους προωθήσει στην Κύπρο και στο εξωτερικό μέσω διαφόρων εικαστικών εκδηλώσεων σύγχρονης τέχνης και ΑrtFairs.
Smart Shop: Το πωλητήριο μέσα στο κτήριο του Μουσείου θα προσφέρει την ευκαιρία στον επισκέπτη να αποκτήσει αυθεντικές μεταξοτυπίες περιορισμένης έκδοσης, αντικείμενα τέχνης, βιβλία και εκδόσεις, αντικείμενα design και εικαστικές χειροτεχνίες. 
Smart Cafe: Σε μία ήρεμη και φιλική ατμόσφαιρα, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν ένα φλιτζάνι καφέ ή άλλα φρέσκα σπιτικά προϊόντα μετά την περιήγησή τους στο Μουσείο.
Smart Framing: Το κορνιζοποιείο, εξοπλισμένο με σύγχρονα μηχανήματα και εξοπλισμό προηγμένης τεχνολογίας, προσφέρει πλαισίωση έργων τέχνης υψηλής ποιότητας και συμβουλές για τη συντήρησή τους. Το κορνιζοποιείο έχει ήδη ξεκινήσει τις εργασίες του.

Παναγιώτη Τέτση, Ύδρα εν κατόψει

Journal of Αrts: Το Journal of Αrts θα είναι ένα τριμηνιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό Τέχνης, με ακαδημαϊκές εργασίες, άρθρα, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις καλλιτεχνών, εκθέσεων και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Στοχεύει στην ενίσχυση των δραστηριοτήτων και το προφίλ του Μουσείου, χωρίς να γίνεται ταυτοποίηση συμφερόντων. Το πρώτο τεύχος θα είναι διαθέσιμο το φθινόπωρο του 2012. Κάθε τεύχος θα έχει μια γενική θεματική κατεύθυνση και θα δέχεται κείμενα φιλοσοφικού, δοκιμιακού, ιστορικού, εκπαιδευτικού, δημοσιογραφικού, διαφημιστικού και άλλου περιεχομένου. Τo περιοδικό θα είναι έκδοση στην αγγλική γλώσσα, αλλά κάποιες μεταφράσεις στην ελληνική γλώσσα θα διατίθενται. Στόχος είναι η συμβολή στην πρόοδο των τεχνών και γραμμάτων, προωθώντας ακαδημαϊκές συζητήσεις για τις τέχνες στην Κύπρο και συνεισφέροντας στην εκπαίδευση του κοινού σχετικά με τις τέχνες και τον κόσμο της τέχνης γενικότερα. Αρχισυντάκτρια του περιοδικού ανέλαβε η διδάκτορας του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου Μελίτα Παναγιώτα Σιδηροπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails