Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΝΙΚΗΦΟΡΟ ΒΡΕΤΤΑΚΟ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΙΚ. ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ

Ένα μαραθώνιο αφιέρωμα στον ποιητή Νικηφόρο Βρεττάκο θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Τετάρτη 14 Μαρτίου από τις 12 το μεσημέρι ως τις 9 το βράδυ στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη (Ακτή Μουτσοπούλου και 2ας Μεραρχίας, Πειραιάς) στο πλαίσιο του Έτους Βρεττάκου με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.
Νομίζω πως είναι το πρώτο μεγάλο αφιέρωμα στον ποιητή κι αυτό συντελείται χάρη στην ιδιωτική πρωτοβουλία, καθώς το Υπουργείο Πολιτισμού που ανακήρυξε το 2012 Έτος Βρεττάκου βιώνει την ...κρίση.
Οπτικό υλικό: Ώρες προβολής Από τις 12 το μεσημέρι ως τις 6 το απόγευμα θα προβάλλεται οπτικό υλικό για τον ποιητή και συγκεκριμένα:
- Τίτος Πατρίκιος «Μια συνέντευξη για τον Νικηφόρο Βρεττάκο».
- «Άξιον Εστί»του Βασίλη Βασιλικού, μια εκπομπή αφιερωμένη στον Νικηφόρο Βρεττάκο.
- «Περιουσιακά στοιχεία», σκηνοθεσία Αθανασίας Δρακοπούλου.


Το απόγευμα στις 6.30 θα αρχίσει η επιστημονική ημερίδα, την οποία θα χαιρετίσουν: η Μαριλένα Λασκαρίδου, Αντιπρόεδρος του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη», η Ακαδημαϊκός και Ποιήτρια Κική Δημουλά,  και ο Ακαδημαϊκός Γρηγόρης Σκαλκέας. 
Θα ακολουθήσουν  επιστημονικές εισηγήσεις από τους καθηγητές: Vincenzo Rotolo, Κατερίνα Τικτοπούλου, David Conolly, την Δρ. Γεωργία Κακούρου – Χρόνη (Επιμελήτρια Εθνικής Πινακοθήκης), την ποιήτρια Μαρία Φωτίου – Βλάχου και την Ελένη Τζανετάκου, Διευθύντρια Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης, Υπεύθυνη Αρχείου Ν. Βρεττάκου.
Ποιήματα θα διαβάσει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος.


Η εκδήλωση θα κλείσει με μελοποιημένα ποιήματα του Νικηφόρου Βρεττάκου που θα ερμηνεύσουν οι: Δάφνη Πανουργιά, Παναγιώτης Ανδριόπουλος και Ελένη Καραβούζη (κιθάρα).
Συγκεριμένα θα παρουσιαστούν: Το Μεγαλυνάρι, σε μουσική Τερψιχόρης Παπαστεφάνου, Της Σπάρτης οι πορτοκαλιές, μελοποιημένο από την Τατιάνα Ζωγράφου και το δίστιχο Γαλήνη σε μουσική Ελένης Καραβούζη (πρώτη εκτέλεση).
Την όλη εκδήλωση θα συντονίσει η Καλή Κυπαρίσση.
Αναλυτικότερα για την εκδήλωση δείτε εδώ.

φωτογραφίες: Ιδιωτική Οδός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails