Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

ΕΞΟΔΙΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ: Ποιητικό έργο υψηλής πνοής

Ο Αββάς Σισώης (4ος μ.Χ. αι.) μπροστά στον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου. Στον τάφο υπάρχουν και δύο άλλοι σκελετοί, δηλωτικό στοιχείο της μεταθανάτιας ισότητας (Τοιχογραφία στο Θεολόγο Μαυριώτισσας).

O συγγραφέας Δημήτρης Νόλλας προτείνει
Την «Εξόδιο Ακολουθία» (εκδόσεις της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος), σύνθεση του Ιωάννου Δαμασκηνού, ποιητικό έργο υψηλής πνοής, ψυχωφελές για θερμοκέφαλους νέους και άπληστους γέροντες ηλιθίους. Για όλους εμάς που νομίζουμε και περιμένουμε πως τα πάντα θα ξαναγίνουν όπως πρώτα. Η κατά καιρούς ανάγνωση αυτού του κειμένου καταλαγιάζει την ταραχή από την ενεργοποίηση των Ασφάλιστρων Κινδύνου, καθώς είναι μουρμούρικο παρηγοριάς και ρυθμός απτάλικος παραμυθίας, όχι μόνο γι’ αυτούς που έχασαν προσφάτως πρόσωπο αγαπημένο, αλλά κυρίως για όλους εμάς που μένουμε πίσω και τρέμουμε πως ο θάνατος μπορεί να μας τα πάρει όλα. Ψάλλει όμως ο Δαμασκηνός πως «ταύτα πάντα εξηφάνισται» όταν συμβεί και ρίξει μες στο μνήμα τη δικιά μας «ωραιότητα, άμορφον, άδοξον, μη έχουσαν είδος». Μοναδική ευκαιρία να αισθανθούν, όσοι μπορούν να καταλάβουν τη γλώσσα των πουλιών, τι είναι τα πλούτη, τι είναι η ομορφιά, και τι η εξουσία. Και όλα της τα σέα.

Διαβάστε, επίσης, αγαπητοί συνοδίτες, την παλαιότερη ανάρτησή μας Το ρέκβιεμ του Ντίνου Χριστιανόπουλου. Ίσως καταλάβετε και γιατί δεν απέστη του Εναντίον του και, ως εκ τούτου, δεν δέχθηκε το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας. 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πράγματι όχι μόνο η εξόδιος ακολου-
θία,αλλά κάθε ύμνος και ακολουθία της εκκλησίας αποτελεί κι ένα αρι-
στούργημα γιαυτό και πρέπει να ΠΑΡΑ
ΜΕΙΝΟΥΝ,ως έχουν!Όσο για τους θερμο
κέφαλους ΗΣΑΝ και είναι πολλοί!Ευτυχώς τώρα έρχεταιη καύση και δε θα παραμείνουν όυτε,ως κρανία!!!!!

Related Posts with Thumbnails