Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

ΜΙΑ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ Ε'



Η Μεγάλη Θυσία
Πατριάρχης Γρηγόριος Ε’
Αφηγηματική βιογραφία

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Μάνος Βενιέρης
ΣEIPA: Ελληνική και ξένη λογοτεχνία
A΄ έκδοση: Μάρτιος 2011
ISBN:978-960-328-415-4
ΣXHMA: 14X20,5
ΣEΛIΔEΣ: 213

Η Μεγάλη Θυσία, αφηγηματική βιογραφία του Πατριάρχη Γρηγόριου Ε’, του Πατριάρχη Ακρίτα, όπως πολλοί τον αποκαλούν, είναι ένα νέο βιβλίο του συγγραφέα, ηθοποιού και σκηνοθέτη Μάνου Βενιέρη.
Οι μαρτυρίες, τα ιστορικά ντοκουμέντα και η δοκιμιακή ανάλυση συνδυάζονται με τη συγκινητική λογοτεχνική γραφή του συγγραφέα, προσφέροντας στους αναγνώστες τις σημαντικότερες και κομβικές ιστορικές στιγμές της τουρκοκρατούμενης Ελλάδας και του ορθόδοξου γένους της.
Αναλύοντας την Ιστορία, διαπιστώνει κανείς ότι το στίγμα της πίστης ανατρέπει τα γεγονότα όταν πράττεις ανεξαρτήτως κόστους, αντίθετα με τις απαιτήσεις της πραγματικότητας.
Στόχος του Μάνου Βενιέρη σ’ αυτό το βιβλίο είναι να μιλήσει για τον άνθρωπο Γρηγόριο. Μέσα από την αφήγησή του δίνει στον αναγνώστη τη δυνατότητα να κρίνει ελεύθερα τη μορφή του Πατριάρχη, καθώς, ως γνωστόν, οι μελετητές και οι ιστορικοί είναι διχασμένοι, έχοντας παρασυρθεί από το διπλό του ρόλο: ως Πατριάρχη στην εκκλησιαστική ιστορία και ως εθνάρχη στην πολιτική.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Μάνος Βενιέρης – συγγραφέας, ηθοποιός και σκηνοθέτης. Έχει γράψει πολλά θεατρικά έργα για μεγάλους και παιδιά, που παίχτηκαν στο θέατρο και στο κρατικό ραδιόφωνο. Διδάσκει Ιστορία θεάτρου και Λογοτεχνία σε διάφορες δραματικές σχολές. Κυκλοφορούν σε βιβλία τα έργα του:
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Αναστασία Ρομανώφ. Παιδικό μυθιστόρημα (Ακρίτας, 2007). Σούπερ Γάτοι, Σούπα Σκύλοι! Παιδικό μυθιστόρημα (Μίνωας, 2007). Βραβείο Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς Ταξιδιώτες του Χρόνου. Παιδικό μυθιστόρημα (Κέδρος, 2009). Αλεξιάδα. Βυζαντινό Έπος της Άννας Κομνηνής, για παιδιά (Σταμούλης, 2009). Φανούρης και Βαλεντίνα. Παιδική Ιστορία (Ελληνικά Γράμματα, 2009). Μη διώχνεις τον Άγγελό σου. Μυθιστόρημα (Μίνωας, 2010). Αλλάζω χέρια! Παιδικό μυθιστόρημα (Κέδρος, 2010)
ΘΕΑΤΡΟ
Σκέπασε Μάνα, Σκέπασε. Δράμα (Δωδώνη, 1991). Η πεντάμορφη και το τέρας. Θεατρική απόδοση του ομώνυμου παραμυθιού της Ζαν Μαρί λε Πρενς ντε Μπομόν (Ντουντούμης, 2005). Το Αηδόνι του Αυτοκράτορα. Θεατρική μεταφορά του παραμυθιού του Χ. Κ. Άντερσεν (Ντουντούμης, 2006). Ο Μάγος του ΟΖ. Θεατρική απόδοση της ιστορίας του Λ. Φ. Μπάουμ (Ωρίων, 2007).
Εκδόσεις: Π. Κυριακίδης-Εκδόσεις Ακρίτας Α.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails