Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΝΕΟΥΣ


Του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΒΙΚΕΤΟΥ
Συγκαταβατικό πνεύμα και κατανόηση έδειξε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος σε προβλήματα (προγαμιαίων σχέσεων, ομοφυλοφιλίας, αυνανισμού κά), που απασχολούν τους νέους μας. Μάλιστα, ο Αρχιεπίσκοπος έψεξε ορισμένους πνευματικούς για την υπέρμετρη αυστηρότητα τους και την έλλειψη διάκρισης, τονίζοντας ότι «κάνουν ζημιά».
Ο Αρχιεπίσκοπος αφουγκράστηκε τον παλμό και τις ανησυχίες της νέας γενιάς σε συνάντηση στο γραφείο του, που κράτησε δυόμισι ώρες, με 25 νέους ηλικίας από 17- 35 χρονών. Την πρωτοβουλία για τη συνάντηση είχε η Συνοδική Επιτροπή Νεότητας, της οποίας προεδρεύει ο Επίσκοπος Αρσινόης Νεκτάριος. Προσεχώς θα γίνει συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με εκπροσώπους όλων των νεολαιίστικων οργανώσεων.
«Εδώ είναι το σπίτι σας», είπε ο Αρχιεπίσκοπος υποδεχόμενος τους νέους και τις νέες και αμέσως τόνισε: «θέλω να έχω με τους νέους της πατρίδας μας ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο». Παραδέχτηκε ότι τις πιο πολλές φορές «οι μεγάλοι σκεφτόμαστε διαφορετικά από εσάς και δεν λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες σας».
Διαβεβαίωσε ότι «τείνει ευήκοον ους» στις απόψεις και τα προβλήματα των νέων» και ότι θέλει να ακούσει και τις δικές τους απόψεις για την Εκκλησία. Επίσης, εξέφρασε την ανησυχία του για την ανεργία, από την οποία πλήττεται κυρίως η νέα γενιά και πρόσθεσε ότι η Εκκλησία μελετά τρόπους για να βοηθήσει στην απάμβλυνση του σοβαρού αυτού προβλήματος.
Στη συνέχεια οι νέοι και οι νέες, που ήσαν παρόντες στη συνάντηση, υπέβαλαν στο Αρχιεπίσκοπο γύρω στις είκοσι ερωτήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι ουδείς υπέβαλε ερώτημα για την κρίση, που βιώνει ο τόπος μετά την φονική έκρηξη στο Μαρί.
Απαντώντας στα ερωτήματα των νέων ο Αρχιεπίσκοπος μεταξύ άλλων ανέφερε:
- Ένα ανδρόγυνο δεν είναι υποχρεωμένο να κάνει πολλά παιδιά. Στόχος του γάμου δεν είναι η τεκνοποιία, αλλά η τελείωση των συζύγων.
- Δεν απαγορεύεται το ανδρόγυνο να λαμβάνει προφυλάξεις κατά την ερωτική του συνεύρεση. Ο Απόστολος Παύλος δίνει απαντήσεις σε αυτά τα ζητήματα.
- Οι νέοι από την εφηβεία τους πρέπει να υποβάλλονται σε εξετάσεις αναφορικά με το στίγμα της μεσογειακής αναιμίας και άλλες σοβαρές παθήσεις. Αν υπάρχει πρόβλημα, όταν νυμφευθούν, δεν θα πρέπει να κάνουν παιδιά.
- Η Εκκλησία είναι κατά των εκτρώσεων, γιατί πρόκειται για αφαίρεση ανθρώπινης ζωής όσο μικρό κι αν είναι το έμβρυο. Η έκτρωση απαγορεύεται ακόμη και σε περίπτωση βιασμού. Το παιδί πρέπει να έλθει στον κόσμο κι αν δεν υπάρχει δυνατότητα ανατροφής του, μπορεί να δοθεί για υιοθεσία.
- Η ομοφυλοφιλία είναι αμαρτία, αλλά τον ομοφυλόφιλο δεν τον καταδικάζει η Εκκλησία. Πρέπει να τον περιβάλλουμε με αγάπη και κατανόηση.
- Δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση του αυνανισμού και γι’ αυτό οι γονείς πρέπει να δείχνουν φροντίδα στα παιδιά τους.
- Πάντα πρέπει να βλέπουμε με αγάπη τις αδυναμίες των άλλων.
Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι είναι απαράδεκτο σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα κάποιοι χωρίς σοβαρό λόγο να αρνούνται να κάνουν στρατιωτική θητεία.

ΠΑΙΔΕΙΑ
Απαντώντας σε ερωτήσεις για την παιδεία ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος συνόψισε τις θέσεις του με τα εξής:
-Η παιδεία στην Κύπρο πρέπει να είναι «Ελληνοκεντρική». Χρειάζεται προσεγμένο εκπαιδευτικό σύστημα σε όλες τις βαθμίδες.
- Οι δάσκαλοι για να είναι καλοί πρέπει να είναι αφοσιωμένοι στην παιδεία.
- Ο δάσκαλος και ο μαθητής πρέπει να είναι φίλοι.
- Λόγω της οικονομικής κρίσης η Εκκλησία δεν μπορεί να υλοποιήσει το στόχο της για δημιουργία σχολείων, τα οποία θα είναι πρότυπα.
- Η ατμόσφαιρα της εκκλησίας βοηθά στην προσευχή , έστω κι αν δεν κατανοούμε καλά τη γλώσσα των ιερών ακολουθιών. Η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει ανοιχτές τις πόρτες της σε όλους τους ανθρώπους.

ΣΚΑΝΔΑΛΙΣΑΜΕ…
Ο Αρχιεπίσκοπος αναγνώρισε ότι πολλές φορές, ιδιαίτερα στις τελευταίες αρχιεπισκοπικές εκλογές, οι Ιεράρχες σκανδάλισαν το πλήρωμα της Εκκλησίας. Παρόλα αυτά, τόνισε, ο λαός μας δεν μας απέρριψε και δείχνει σεβασμό. Οι Ιεράρχες, υπογράμμισε, οφείλουμε στο εξής να είμαστε μονιασμένοι και να υπηρετούμε το λαό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails