Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

ΤΟ 11ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΗΣ ΠΑΤΜΟΥ ΑΝΟΙΓΕΙ ΜΕ ΤΗΝ CAPELLA ROMANA



Ο μαέστρος και συνθέτης Άλκης Μπαλτάς συνεχίζει απτόητος -ευτυχώς!- την δημιουργικότατη εργασία του στο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής της Πάτμου ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής του θεσμού που ο ίδιος καθιέρωσε και ανέπτυξε.

Έχοντας συμμετάσχει σε εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ήδη από την πρώτη του συναυλία, πριν 11 χρόνια, το 2006 (με Το τετράδιο του Πατριάρχη) και πέρυσι στα δεκάχρονά του με δύο εμφανίσεις (με την Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία και ως σολίστ στην Ιερατική Ποίηση), καταθέτω την εμπειρία μου για την σοβαρή δουλειά που συντελείται από τον Άλκη Μπαλτά και τους συνεργάτες του.

Το 11ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου (2 -7 Σεπτεμβρίου), παρά τη δύσκολη συγκυρία, επιμένει και φέτος, προσφέροντας στο κοινό ένα υψηλού επιπέδου πρόγραμμα, με την ποικιλία και το ευρύ φάσμα των μουσικών επιλογών και την παρουσία αξιόλογων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Συνδυάζοντας την κλασική, θρησκευτική και έντεχνη μουσική, στο φετινό πρόγραμμα θα ακουστούν μεσαιωνικά λατρευτικά τραγούδια αφιερωμένα στην Παναγία από το σύνολο παλιάς μουσικής «Sinfonia», τζαζ συνθέσεις θρησκευτικού χαρακτήρα, γκόσπελ, σπιρίτσουαλς και μπλουζ από το «Voyage Jazz Quartet».

Επιπλέον, η Ελένη Πέτα, με τη συνοδεία μικρού οργανικού συνόλου θα ερμηνεύσει ελληνικά και ξένα τραγούδια που αναφέρονται στη φύση, στο πλαίσιο του αφιερώματος στην Ημέρα Προστασίας του περιβάλλοντος.

Πολύ σημαντικές θα είναι και οι συναυλίες της αμερικάνικης Χορωδίας «Cappella Romana» και της Ορχήστρας του Φεστιβάλ Πάτμου με μαέστρο τον Αλκη Μπαλτά, κατά την οποία, εκτός από τραγούδια με θέμα την Παναγία και συνθέσεις Scarlatti, Pergolezi κ.α., θα παρουσιαστεί σε πρώτη εκτέλεση το έργο του Μπάμπη Μπλαζουδάκη «Άγιος Μηνάς: Αντιμέτωπος με τη Θάλασσα» γραμμένο κατά παραγγελία του Α. Μπαλτά για το 11ο Φεστιβάλ της Πάτμου.
Αναλυτικά το πρόγραμμα μπορείτε να δείτε εδώ.


Θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το Φεστιβάλ ανοίγει στις 2 Σεπτεμβρίου η Αμερικάνικη Χορωδία CAPPELLA ROMANA, η οποία έχει χαρακτηρισθεί από κριτικούς "ως κόσμημα που πλημμυρίζει φως το χώρο" που "με τα θαυμάσια φωνητικά της και το βαθύ πλούτο των φωνών της, τον έλεγχο και τη σαφήνεια του τραγουδιού της" προσφέρει "ένα βυζαντινό θυμίαμα" και " όλη τη δόξα των ασμάτων της παλιάς Μεσογείου".
Ιδρύθηκε το 1991 από τον φίλο μουσικολόγο Αλέξανδρο Λίγκα που είναι και ο Καλλιτεχνικός της Διευθυντής και είναι αφιερωμένη στη μελέτη και αναζήτηση της Ανατολικής και Δυτικής Χριστιανικής μουσικής παράδοσης, με έμφαση στην παλαιά αλλά και τη σύγχρονη μουσική. Είναι ένα ευέλικτο, σε μέγεθος και σύνθεση, σχήμα και έχει ειδικευτεί στα αριστουργήματα του Βυζαντινού και Σλάβικου ρεπερτορίου -που τραγουδά στην πρωτότυπη γλώσσα του-, και δίνει συχνά συναυλίες στο Λονδίνο (Queen Elizabeth Hall, St. Paul’s Cathedral, and the Greek Orthodox Cathedral of St. Sophia), τη Νέα Υόρκη (Metropolitan Museum of Art), τον Καναδά, την Ιρλανδία, την Ιταλία κ.α.
Για τον Αλέξανδρο Λίγκα δείτε παλαιότερο δημοσίευμα της Ιδιωτικής Οδού.

Η Capella Romana θα παρουσιάσει έργα από την μεσαιωνική Κωνσταντινούπολη και την Αναγεννησιακή Κρήτη, ενώ η σύγχρονη παγκοσμιοποίηση της Βυζαντινής μουσικής θα εκπροσωπηθεί με θρησκευτικά χορωδιακά έργα του Μιχάλη Αδάμη και των ομογενών συνθετών από την Καλιφόρνια Φωτίου Δεσποτόπουλου και Παναγιώτη Ζη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails