Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
amen.gr

Ο Δημητριάδος Ιγνάτιος είναι, νομίζω, ο πρώτος - άχρι τούδε - ιεράρχης της Εκκλησίας της Ελλάδος ο οποίος κατεδίκασε με τον πιο απερίφραστο τρόπο - κι όχι με συνήθεις αοριστολογίες - τον θρησκευτικό φανατισμό, αφού τον περιέγραψε πρώτα.
Σύμφωνα με σχετικό ανακοινωθέν της Μητροπόλεως Δημητριάδος ο κ. Ιγνάτιος "παίρνοντας αφορμή από την πρόσφατη τραγωδία της Νορβηγίας, κατά την οποία δεκάδες νέα παιδιά βρήκαν τον θάνατο από τα χέρια ενός μανιακού δολοφόνου, που πρόβαλε τα θρησκευτικά του πιστεύω ως άλλοθι για τις αποτρόπαιες πράξεις του, σημείωσε σε κήρυγμά του στον Ι. Ναό Αγίας Παρασκευής Βόλου: «Ζούμε σε μια εποχή που φαίνεται ότι ο φανατισμός και πάλι θα περισσέψει στην κοινωνία μας, σε όλα τα επίπεδα και αλίμονο αν γίνει και θρησκευτικός, γιατί δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα στον κόσμο. Έχει χυθεί αίμα εξαιτίας των θρησκευτικών πολέμων, έχουν χαθεί ζωές ανθρώπων και έχουν καταστραφεί κοινωνίες εξαιτίας του θρησκευτικού φανατισμού...».
Τα όσα λέει εδώ ο Μητροπολίτης Δημητριάδος επιβεβαιώνονται πανηγυρικά και από διεθνείς αναλυτές, όπως ο Roger Cohen, ο οποίος σε σχετικό άρθρο του αναφέρεται στον "Χριστιανό" - κατά δήλωσίν του - δολοφόνο και παραθέτει την "εξομολόγησή του": «Προσευχήθηκα για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό σήμερα. Εξήγησα στον Θεό ότι, αν δεν θέλει η Μαρξιστική-Ισλαμική συμμαχία και η βέβαιη Ισλαμική κατάληψη της Ευρώπης να εξαφανίσει τελείως την Ευρωπαϊκή Χριστιανοσύνη μέσα στα επόμενα εκατό χρόνια, τότε πρέπει να επιβεβαιώσει ότι οι πολεμιστές Του, οι οποίοι πολεμούν για την διατήρηση της Ευρωπαϊκής Χριστιανοσύνης, θα κυριαρχήσουν».
Και συνεχίζει ο Cohen: "Ο Μπρέιβικ ήταν μέλος των «Ιπποτών του Ναού», ένα στρατιωτικό χριστιανικό τάγμα, με στόχο να βοηθήσει την Χριστιανοσύνη να κυριεύσει έναντι του γειτονικού Ισλάμ. Το 2002 συμμετείχε μάλιστα, όπως ισχυρίζεται, στην επανίδρυση του τάγματος, το οποίο είχε διασπαστεί περί το 1300. Για τους ομοϊδεάτες του νεαρού, οι μετανάστες ευθύνονται για την οικονομική ύφεση και τα συναφή προβλήματα. Αυτοί, ως αποδιοπομπαίος τράγος πολύ συχνά στην ιστορία των κρατών, συνιστούν θύματα ρατσισμού και κοινωνικού αποκλεισμού".
Πιστοί - και φανατικοί - θεματοφύλακες της "Ευρωπαϊκής Χριστιανοσύνης" εμφανίζονται κατά καιρούς - εκτός των γνωστών κομματικών "εθνικοφρόνων" - αρκετοί Μητροπολίτες της Ελλαδικής Εκκλησίας, αλλά και ομοϊδεάτες τους θεολόγοι και "χριστιανίζοντες" αναλυτές, οι οποίοι ρίχνουν νερό στο μύλο του θρησκευτικού φανατισμού, ενισχύοντας με τις δηλώσεις τους τον ρατσισμό, την ξενοφοβία, αλλά και την λεκτική βία, η οποία ανθεί σε "θρησκευτικά" sites και blogs, μαζί με την ...δέουσα σπίλωση όσων διαφωνούν...
Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος αναφέρθηκε σ' αυτή τη νοσηρή «λογική» των θρησκευτικά φανατισμένων ομάδων και ατόμων, τα οποία χαρακτήρισε «ψυχοπαθολογικές προσωπικότητες» και τόνισε: «το παραμικρό τους ενοχλεί, βρίσκουν πάντοτε ένα εχθρό, γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς εχθρό ... γίνονται ψυχοπαθολογικές προσωπικότητες, οι οποίες αδυνατούν να ελέγξουν το θυμό τους και πιστεύουν ότι με τη βία μπορούν να κυριαρχήσουν στην ανθρώπινη κοινωνία. Έτσι, η ψυχή τους μεταμορφώνεται και από άνθρωποι του Θεού, που θα έπρεπε να διακρίνονται για την αγάπη την ανεκτικότητα και την καλοσύνη γίνονται άνθρωποι με εμμονές και εκδικητικές τάσεις, προτιμούν να ανήκουν σε μια μειονότητα παρά να ζουν στην αλήθεια ...».
Η εκδικητικότητα είναι πασιφανής σ' αυτούς τους θρησκευτικούς φανατικούς κύκλους. Και το ενδιαφέρον είναι ότι μπορεί ενίοτε να είναι κεκαλυμμένη, αλλά είναι υπαρκτή! Ο θρησκευτικός φανατισμός έχει πολλές πτυχές, άλλες ήπιες, άλλες οξύτερες. Στο όνομα του Χριστού ή των Πατέρων αυτοί οι φοβεροί "θρησκευόμενοι" μπορούν να καταρρακώσουν την αξιοπρέπεια του άλλου, να τον προπηλακίσουν λεκτικά με ό,τι αισχρότερο, να τον συκοφαντήσουν ανερυθρίαστα, να τον υποσκάψουν μέχρι εξοντώσεώς του, ει δυνατόν και φυσικής!
Ο θρησκευτικός φανατισμός που δυστυχώς, συνδέεται σχεδόν πάντα με έναν άθλιο εθνικισμό, θα πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρότερα στην Ελλάδα σήμερα. Όχι με το φόβο ότι μπορεί "να γίνουμε Νορβηγία", αλλά με την συνειδητοποίηση της αλήθειας ότι το Ευαγγέλιο δεν δίνει τον παραμικρό χώρο στην όποια βία και δη "εν ονόματί Του"!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails