Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΣΟΛΟ ΒΙΟΛΙ ΤΟΥ ΝΤΙΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Γ. ΔΕΜΕΡΤΖΗ


Aπόψε στο αφιέρωμα στον διαπρεπή Έλληνα συνθέτη Ντίνο Κωνσταντινίδη, που ζει και εργάζεται στην Αμερική, με ερμηνευτή τον Γιώργο Δεμερτζή.
Στην αίθουσα συναυλιών του Ελληνογερμανικού Συλλόγου Φιλαδέλφεια - στο Πολύδροσο - το Ωδείο Kodaly διοργάνωσε μια βραδιά με έργα του Ντ. Κωνσταντινίδη για σόλο βιολί.
...Δράστης τέτοιων ενεργειών φυσικά ο γνωστός βιολονίστας Γ. Δεμερτζής, διαπρύσιος κήρυξ της λόγιας ελληνικής μουσικής, ο οποίος μίλησε ουσιαστικότατα για τον συνθέτη και τα έργα που ακούσαμε.
Ο ιδρυτής και δραστήριος διευθυντής του Ωδείου Kodaly Μιχάλης Πατσέας ομολόγησε πως δεν ήξερε καλά τον συνθέτη πριν του τον αποκαλύψει ο Γ. Δεμερτζής, του οποίου φυσικά αυτή είναι η μεγάλη προσφορά.
Μας υποδεικνύει έλληνες συνθέτες, παίζοντας και ηχογραφώντας τα έργα τους, κάνοντας παραγγελίες, ήτοι προκαλεί νέα δημιουργία, και - κυρίως - με τα ρεσιτάλ τα δικά του και του Νέου Ελληνικού Κουαρτέτου που ίδρυσε και διευθύνει, μας δίνει τη δυνατότητα να ακούμε live αυτά τα έργα, απο - μουσειοποιώντας τα, ευτυχώς!


Έτσι κι απόψε, ο Γ. Δεμερτζής έπαιξε ενώπιον ενός ...υποψιασμένου ακροατηρίου, την Σονάτα αρ. 1, τα Τέσσερα ιντερλούδια και το Οικογενειακό τρίπτυχο, του Ντ. Κωνσταντινίδη, μυώντας μας στην τέχνη ενός συνθέτη, ο οποίος υπήρξε και σολίστ στο βιολί, πράγμα που τον καθιστά ακόμα πιο ενδιαφέροντα. Πολύ σημαντικό, επίσης, ότι ο συνθέτης δεν έχει στεγανά ως προς την τεχνοτροπία, αλλά μέλημά του είναι η μουσική και μόνον αυτή.
Το ρεσιτάλ έκλεισε με το έργο Ο τεμπέλης Τζακ και το βιολί του, όπου συνέπραξε ως αφηγητής ο Μ. Πατσέας. Απολαύσαμε πραγματικά, μικροί και μεγάλοι, αυτό το γνωστό παλιό αγγλικό παραμύθι, σε προσαρμογή της γυναίκας του συνθέτη Judi Κωνσταντινίδη και σε ελληνική μετάφραση της Ειρήνης Πατσέα.


Ο γεννημένος το 1929 Ντ. Κωνσταντινίδης ανήκει στην ...παλιά φρουρά των ελλήνων συνθετών και μουσικών, που διδάσκουν με το ήθος τους, αλλά και με το τεράστιο έργο τους, το οποίο είναι πολυσχιδές και πολυδιάστατο και ίσταται πάντοτε ενώπιόν μας προς ανακάλυψιν.
Εύχομαι να είναι γερός και δυνατός για πολλά χρόνια ακόμη, και ανοιχτός σε ιδέες και προτάσεις, όπως αυτές που μας είπε απόψε ο Γ. Δεμερτζής, γεγονός που φανερώνει τη νεανικότητά του στην αντίληψη για τη μουσική και τη ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails