Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

ΚΙΚΗ ΔΗΜΟΥΛΑ ΚΑΙ ΑΘΗΝΑ ΚΑΚΟΥΡΗ ΔΙΑΛΑΛΟΥΝ: "ΤΟΛΜΗΣΤΕ"


Με αφορµή την εκδήλωση στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής χθες βράδυ, αλλά και τα ογδοηκοστά της γενέθλια - γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Ιουνίου 1931 - η κορυφαία ποιήτρια και ακαδηµαϊκός Κική Δημουλά µίλησε στον Δημήτρη Πολιτάκη και ΤΑ ΝΕΑ, για την ωριµότητα, τη λήθη αλλά και τους απελπισµένους και αγανακτισµένους - εντός και εκτός εισαγωγικών.
Μιας και η Κική Δημουλά είναι μια εκ των 32 που υπέγραψαν το κείμενο Τολμήστε, έχει ενδιαφέρον να αφουγκραστούμε την άποψή της για το θέμα:

- Εχει την αίσθηση κανείς ότι βρισκόµαστε ως Ελληνες τον τελευταίο καιρό µεταξύ αντιδραστικής έπαρσης και αλύπητης αυτοµαστίγωσης. Ποια είναι η γνώµη σας;

Νοµίζω ότι βρισκόµαστε σε µιαν έπαρση βαθύτατης άγνοιας µε συµπτώµατα απόγνωσης. Οσο για την αυτοµαστίγωση, λέω πως επιδιώκει ό,τι και ο αυτοσαρκασµός. Και το ένα και το άλλο είναι µια γενναία υπερηφάνεια.

- Ποια είναι η άποψη ή η αίσθησή σας για το λεγόµενο κίνηµα των «Αγανακτισµένων»;

Τα πράγµατα είναι από µόνα τους τόσο σοβαρά που κάθε σχόλιο επ' αυτού µόνο ελαφρύ θα µοιάζει. Το θέµα είναι ότι µόνο ένα κοµµάτι της ανθρωπότητας έχει «καθήσει» για τα καλά. Το µεγαλύτερο µέρος παρατηρεί όρθιο.

∆εν µπορώ να µαντέψω αν παρατηρώντας, ενθουσιάζεται ή απλώς συµπαραστέκεται, ή ζηλεύει που δεν έχει την ευκαµψία ώστε να καθήσει και αυτό, ή αν η πείρα του κουνάει µελαγχολικά το κεφάλι της.

- Συνυπογράψατε αυτές τις ηµέρες το κείµενο των 31 διανοουµένων και πανεπιστηµιακών εναντίον του λαϊκισµού. Θέλετε να το σχολιάσετε;

Μέσα στον καθένα µας εκκρεµεί µια επανάσταση. Πολλές ξεσπούν, αλλά βρίσκονται στο αθόρυβο _ που λέµε µε τα κινητά _ και δεν τις παίρνει είδηση η Ιστορία. ∆ιαφωτίστρια της της επανάστασης είναι η ελπίδα.

Επαναστατώ σηµαίνει ότι ελπίζω πως θα ανατρέψω αυτό που µε απειλεί. Είµαι υπέρ του να ελπίζουµε, αλλά πάντα µε τον φιλειρηνικό τρόπο που καταγράφεται σήµερα και χθες και προχθές, µε υποµονή και επιµονή στις πλατείες του κόσµου. Φιλειρηνικά να ελπίζουµε, κυρίως όµως εν ειρήνη να απελπιζόµαστε.

Για την χθεσινή συνεύρεση, στον κήπο του Μεγάρου, της Κικής Δημουλά με τον Τίτο Πατρίκιο διαβάστε εδώ.


Στο ΒΗΜΑ της Κυριακής πέντε διανοούμενοι που έχουν υπογράψει τη διακήρυξη «Τολμήστε» των 32 προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών εξήγησαν γιατί ζητούν από την πολιτική ηγεσία του τόπου να αναλάβει τις ευθύνες της.

Η κ. Αθηνά Κακούρη, παραστατική όπως πάντα και με νεανικό σφρίγος, τονίζει:

«ΕΠΡΕΠΕ να το πω. Πολιτικοί, τολμήστε να κάνετε το καθήκον σας. Να διαλύσετε το τέρας που δημιουργήσατε. Τα συνδικάτα και ο γιγαντιαίος δημόσιος τομέας που ορθώσατε θα καταστρέψουν τη χώρα. Το πρώτο που έχετε να κάνετε είναι να κόψετε από τον εαυτό σας. Κατεβάστε τους μισθούς σας και βγείτε να το διαλαλήσετε. Αν ο στρατηγός δεν βγει πρώτος στη μάχη, δεν γίνεται τίποτε...». Και συνεχίζει:
«Αυτό το καρκίνωμα που λέγεται δημόσιος τομέας δεν το έφτιαξαν οι ξένοι, εμείς το φτιάξαμε. Εδώ που φτάσαμε, αυτόν τον κόλαφο τον εισπράττουμε. Βγαίνουμε από τη χώρα και ντροπιαζόμαστε με όσα μας ρωτούν και με εκείνα που μας λένε. Καμία πολιτική μερίδα δεν είναι άμοιρη ευθύνης. Πρέπει να κάνουν τώρα όσα υποσχέθηκαν. Να προχωρήσουν άμεσα σε αποκρατικοποιήσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails