Κυριακή 29 Μαΐου 2011

ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΑΝΑΚΛΙΝΕΤΑΙ Ο ΑΧΩΡΗΤΟΣ...


Στην Πόλη σαν βρεθείς, στην περίφημη Μονή της Χώρας, συνειδητοποιείς αυτό που λέει ο ποιητής: «Ουκ εάλω η Πόλις. Ουκ εάλω η ρίζα ουκ εάλω το φως! ουκ εάλω η βασιλεύουσα ψυχή των Ελλήνων» (Νικηφόρος Βρεττάκος, Λειτουργία κάτω από την Ακρόπολη).
Εδώ στη Μονή της Χώρας, εξακολουθεί να ανακλίνεται ο Αχώρητος...
Κι ακούς από παντού τον αντίλαλο των Χαιρετισμών: Χαίρε Θεού αχωρήτου χώρα, χαίρε σεπτού Μυστηρίου θύρα...


Και η Παναγία στην Πόλη της στέκει ολόρθη ως Χώρα του Αχωρήτου.
Και ο Χριστός, η Χώρα των Ζώντων, μας δείχνει την πατρίδα μας που είναι πέραν του θανάτου... Και το εικονογραφικό πρόγραμμα του παρεκκλησίου που συμβολίζει τη "χώρα των νεκρών", μας επιβεβαιώνει πανηγυρικά το "Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών...".

φωτογραφίες: Ιδιωτική Οδός

Για την Μονή της Χώρας διαβάστε εδώ.



2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χθές βράδυ στην εκπομπή της ΝΕΤ "μηχανή του χρόνου" η οποία είχε αφιέρωμα στην αποφράδα επέτειο, ο ομότιμος καθηγητής του Παν/μίου Αθηνών κ.Ε.Χρυσός κατέθεσε, μεταξύ άλλων, το εξής: προ ετών του είπε ένας γέροντας στο Άγ.Όρος "ΕΥΤΥΧΩΣ που έγινε η άλωση και σώθηκε η Ορθοδοξία"......!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Τι θελει να πει με αυτό ο σχολιαστής; ομολογώ ότι δεν καταλαβαίνω. να δείξει πόσο "κολλημενοι" ειναι οι παπάδες; περιττον , ειναι γνωστό. εκτός αν το παει αλλου και θέλει να μας πει οτι ηταν προτιμώτερη η υπαγωγή στον πάπα( που βέβαια δεν θα απέτρεπε την κατάκτηση απο τους τουρκους....)

Related Posts with Thumbnails