Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΕΛΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΜΟΝΑΧΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΟΝΗ ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΟΥ



Ο αρχαίος Κελτικός Χριστιανισμός, θαμμένος και άγνωστος, συγκινεί τον σύγχρονο Ευρωπαίο, που αναζητά την πνευματική του ταυτότητα. Ταυτόχρονα αποκαλύπτει μια παράδοξη συγγένεια πρώτου βαθμού με τον μοναχισμό της Ελληνικής Ανατολής, δίνοντας ένα διαφορετικό πρόσωπο της Ορθοδοξίας. Από την διαφορετική πολιτισμική ταυτότητα προβάλλουν οι κοινές ρίζες και αναδεικνύεται η σημασία της επανεύρεσης και αξιοποίησης των οικουμενικών μηνυμάτων των δύο παραδόσεων για το σήμερα.

Σ' αυτή τη συνάντηση Κελτικού και Βυζαντινού Μοναχισμού εστιάζει το βιβλίο του λόγιου Κουτλουμουσιανού ιερομονάχου Χρυσοστόμου, με τίτλο:
Οι εραστές της Βασιλείας, που κυκλοφορήθηκε πριν από δύο χρόνια από την Ι. Μονή Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους.
Ο συγγραφέας παρουσιάζει το θέμα του με επιστημονικότητα αλλά και λογοτεχνική χάρη, ώστε το έργο να απευθύνεται στο ευρύτερο βιβλιόφιλο κοινό και σε όσους θέλουν να εμβαθύνουν στην αυθεντική ταυτότητα της Ορθοδοξίας και στα μηνύματα που δίνει στον σύγχρονο κόσμο.
Με αφορμή την έκδοση έχουν γίνει διάφορες εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα. Μια ανάλογη πραγματοποιήθηκε πριν από ένα δίμηνο και στην Πάτρα, την οποία διοργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους Πάτρας, στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών.


Στην εκδήλωση της Πάτρας
έγινε παρουσίαση της εκδόσεως από τον Απόστολο Πιερρή, Διευθυντή του Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Ερευνών.
Για το θέμα μίλησαν, επίσης, ο Καθηγούμενος της Μονής Κουτλουμουσίου Αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος και ο συγγραφέας ιερομόναχος Χρυσόστομος, ο οποίος αναφέρθηκε στα σύγχρονα μηνύματα του αρχαίου μοναχισμού.
Ποιήματα της αρχαίας Κελτικής παράδοσης απήγγειλαν οι ηθοποιοί Γιάννα Σταυράκη και Φάνης Δίπλας.
Τέλος, έγινε προβολή ταινίας μικρού μήκους με αρχαία μοναστικά μνημεία και θησαυρούς της Κελτικής Ιρλανδίας.



Πρόσφατα από την Ι. Μονή Κουτλουμουσίου και με την φροντίδα της εκδοτικής εταιρείας ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ εκδόθηκε ο τόμος Ο Θεός των Μυστηρίων - Η θεολογία των Κελτών στο φως της Ελληνικής Ανατολής.
Το έργο αποτελείται από δύο αυτόνομα βιβλία με τίτλους Ο Θεός των Μυστηρίων και Οι Εραστές της Βασιλείας, που έγραψε ο ιερομόναχος Χρυσόστομος.

Αναλυτικά τα περιεχόμενα του τόμου αυτού έχουν ως εξής:
Ιστορικό και πνευματικό περίγραμμα. Η απαρχές και η άνθηση του μοναχισμού. Η ιδιοπροσωπία του Ιρλανδικού Χριστιανισμού και οι πολιτισμικές συγκλίσεις. Υπερβατικότητα και εγκοσμιότητα του Θεού. Ο τριαδικός ορίζοντας. Η συνεκτική του παντός ενέργεια. Η υπαρκτική ενότητα. Ο άνθρωπος ως εικόνα και ομοίωση. Το μυστήριο της διά Χριστού σωτηρίας. Οι δρόμοι της γνώσεως του Θεού. Τα χαρακτηριστικά και ο ρόλος του αγίου. Η σχέση θεσμού και χαρίσματος στην Κελτική και Ανατολική παράδοση. Το βιβλίο περιέχει και φωτογραφικό υλικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails