Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

ΣΤΟ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ Η ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ π. ΜΕΛΕΤΙΟΥ ΣΑΚΚΟΥΛΙΔΗ


Του Σπύρου Γιανναρά

Καθημερινή

Σημαντική αναβάθμιση για το Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη αποτελεί η δωρεά της πολυτίμητης βιβλιοθήκης 30.000 τόμων του πατρός Μελετίου Σακκουλίδη. Το Σισμανόγλειο Μέγαρο, το οποίο έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σε ενεργό πολιτιστικό κέντρο της Πόλης μέσω της διδασκαλίας νέων ελληνικών, κάνει ένα ακόμα βήμα προκειμένου να καταστεί το μοναδικό στην Τουρκία Κέντρο Ερευνας του Οθωμανικού Ελληνισμού του 19ου αιώνα.

Ο π. Μελέτιος Σακκουλίδης, Μέγας Οικονόμος της Μ.Χ.Ε. (Μεγάλης Χριστού Εκκλησίας) και Ιερατικώς Προϊστάμενος των Ι. Ναών της περιφέρειας Βλάγκας - Κοντοσκαλίου - Υψωμαθείων άρχισε, αμέσως μετά την αποφοίτησή του από την Θεολογική Σχολή της Χάλκης και μέχρι τον θάνατό του, τον Μάιο του 2009, να συλλέγει μανιωδώς ελληνικά βιβλία εκδοθέντα στην Κωνσταντινούπολη, συμπεριλαμβανομένων και των λεγόμενων «Καραμανλήδικων» - βιβλία γραμμένα στα τουρκικά με ελληνογράμματη γραφή, τα οποία χρησιμοποιούσαν οι Ελληνορθόδοξοι κάτοικοι των περιοχών της Καππαδοκίας, της Σπάρτης, της Καισάρειας κ.ά. Η συλλογή Σακκουλίδη θεωρείται η πιο εκτεταμένη ιδιωτική συλλογή βιβλίων του είδους μετά τις βιβλιοθήκες του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Σχολής της Χάλκης.

«Πρόκειται για μια σπάνια συλλογή βιβλίων τυπωμένων στην Πόλη, πολλά από τα οποία δεν υπάρχουν σε καμία άλλη βιβλιοθήκη», τόνισε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, κ. Βασίλειος Μπορνόβας. «Η αξία της βιβλιοθήκης υπολογίζεται σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Η οικογένεια του εκδημήσαντος την παραχώρησε άνευ ανταλλάγματος στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου υπό τον όρο, φυσικά, ότι θα παραμείνει ολόκληρη στην Πόλη. Ηδη έχουμε έτοιμη την απαραίτητη υποδομή για τη φιλοξενία και την ψηφιοποίηση των σημαντικότερων βιβλίων της», συμπλήρωσε ο κ. Μπορνόβας. Παράλληλα, έχει ήδη ολοκληρωθεί η καταλογογράφηση του σημαντικότερου τμήματός της από το Μουσείο Μπενάκη & το Βιβλιολογικό Εργαστήρι Φίλιππος Ηλιού με την ονομασία: «Συλλογή Μελετίου Σακκουλίδη Κωνσταντινούπολη (1801-1900)».

Επίσης, το Σισμανόγλειο Μέγαρο έχει ξεκινήσει τη διαδικασία συντήρησης και ψηφιοποίησης ενός πολύτιμου ιστορικού υλικού, των μαθητολόγιων του ομογενειακού σχολείου Αϋναλιτσεσμέ, το οποίο πλέον έχει κλείσει.

Το Γενικό Προξενείο ευελπιστεί ότι η συλλογή Σακκουλίδη θα αποτελέσει το σημαντικότερο επιστημονικό σημείο αναφοράς για τους Ελληνες της ύστερης Οθωμανικής εποχής που κατοικούσαν στην Πόλη, συμβάλλοντας στην κατανόηση της συμβολής και του ρόλου των Ελλήνων στην οθωμανική κοινωνία.

«Διαθέτουμε μια ακόμα βιβλιοθήκη», ανέφερε εμφανώς ικανοποιημένος κατά την τηλεφωνική μας συνομιλία ο κ. Πρόξενος. «Κάναμε μια βόλτα σε μουσεία και σε πολιτιστικά κέντρα της Ελλάδας και συγκεντρώσαμε πλήθος αντίστοιχων βιβλίων, τα οποία εντάξαμε στην αναπτυσσόμενη συλλογή του Σισμανογλείου. Θέλουμε να προσελκύσουμε επιστήμονες οι οποίοι θα μελετούν τα βιβλία μας, τα οποία θα διατίθενται και σε ηλεκτρονική μορφή, αλλά και σε χαρτί», συμπλήρωσε ο κ. Μπορνόβας.

Στόχος είναι να συνδυαστούν τα μαθήματα ελληνικών σε Τούρκους και ξένους που σημειώνουν πολύ μεγάλη επιτυχία στο Σισμανόγλειο, με την επιστημονική αξιοποίηση της βιβλιοθήκης.

Τη συνέχεια του άρθρου διαβάστε εδώ.

Να σημειώσουμε εδώ, αγαπητοί συνοδίτες, ότι ο π. Μελέτιος υπήρξε ρέκτης του Τυπικού της Μεγάλης Εκκλησίας και επί σειρά ετών κατήρτιζε το Τυπικόν Μέρος του Ημερολογίου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Για την προσωπικότητα του π. Μελετίου διαβάστε στο Φως Φαναρίου τον επικήδειο λόγο που εκφώνησε κατά την εξόδιο ακολουθία του ο πανοσιολ. Δευτερεύων κ. Ανδρέας, ο οποίος είχε αναφερθεί και στην πολύτιμη βιβλιοθήκη του:
Ἀξιοσημείωτος ἦτο ἡ ἀγάπη του διά τά βιβλία καί ἡ ἐνασχόλησίς του μέ τό ἀγαθόν τῆς γνώσεως, οὐχί μόνον τῆς θεολογικῆς, καταλιπών πλουσιωτάτην βιβλιοθήκην μεγάλης ἀξίας, διό καί δέν θά ἦτο ὑπερβολή νά ἀποδοθῇ εἰς αὐτόν ὁ χαρακτηρισμός τοῦ «βιβλιολάθα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails